Gå till innehåll

Basera på bok


Ryan_screenwriter

Recommended Posts

Trots att ovanstående svar var fenomenalt och väldigt uttömmande tänkte ja svara ändå.

 

Är boken du vill filmatisera känd? Isf kan du nästan räkna med att något filmbolag redan köpt upp rättigheterna till att få filmatisera det, och då blir det hela ganska svårt. Självklart kan du ju skriva manuset helt fritt och helt som du vill och hoppas på att det blir så pass bra att du kan sälja det till det filmbolaget. Men varför skulle de inte be någon hotshot att skriva manuset åt dem istället?

 

Hur som helst, detta behöver man inte ens fundera på om man inte ens skrivit manuset. Skriv det först, så att du har en klar produkt, och förhandla sedan fram bästa möjliga deal. Det är inte värre än att du kanske bara för hälften av beloppen du fick från black & white, men det är ju alltid något.

 

Cheers

Länk till kommentar
Share on other sites

Som tidigare inlägg påvisat så står det vem som helst fritt att skriva manus om precis vad de vill. Det är inte förrens man ska sälja eller publicera det som eventuella problem uppstår.

 

Kontakta förlaget som gett ut boken och hör vad som gäller.

 

Generellt sett så skriver ju alla författare på vinst och förlust, ingen vet om de kommer få betalt för tiden de lagt ner om de inte har kontrakterats innan!

 

Ett exempel är nya Indiana Jones! Både Columbus och Darabont skrev manus till filmen och blev ratade av Lucas! Ingen av dem fick betalt för de månader de la ner.

Speilberg tyckte Darabonts manus var det bästa sen Raiders of the lost arc och var redo att börja filma men Lucas sa blankt nej!

 

Filmbolag köper rättigheter till böcker på löpande band sen kan det ta lååång tid innan de gör film av det! (kanske väntar på ett tillräckligt bra manus och det är där sådana som oss kommer in i bilden). Speilberg äger filmrättigheterna till t.ex "The Talisman" som är en King bok och har gjort så i över 10 år.

 

Ta reda på vad som gäller för boken ifråga - Skriv ett kick ass manus - Send it away and pray to god they'll call you back!

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...