Jump to content

Halogen ljus och E-64


ilike

Recommended Posts

Hej,

 

Enl. min erfarenhet är för det mesta halogenlampor (i alla fall de på 1000 watt) en aning kallare i färgen än vanliga B-lampor (foto-glödlampor med reflektor på upp till 500 Watt), i alla fall om de är någotsånär nya.

De brukar ligga på c:a 3400 K° i färgtemperatur, medan B-fotolampor håller c:a 3200 K° eller ibland lägre.

Men som Dario antyder, kan lamporna skifta, och för att vara riktigt säker på sina ljuskällor bör man använda en bra färgtemperaturmätare, av t ex Minoltas fabrikat.

 

Om man filmar på Kodachrome 40 typ A (som p g av sin låga känslighet är avstämd för starka 3400 K° halogen-lampor), behöver man inte göra några filterkorrigeringar, men om man filmar med B-lampor på 3200 K° rekommenderar Kodak ett 82A-filter.

Använder man Ektachrome 64 Tungsten (process E-6) och vill ha rätt färger med lampor på 3400 K°, behöver man enligt Kodak inte något filter för denna film - se vidare data om Ektachrome 64T här: http://www.motion.kodak.com/US/en/motion/Products/Production/Spotlight_on_Super_8/Super_8mm_Products/t7280.htm

Om färgtemperaturen däremot sjunker ner till c:a 3000 K°, rekommenderar Kodak samma filtrering som för Kodachrome 40A, dvs 82A (se bifogad PDF nedan),

 

Skillnaderna är så små, att du egentligen inte behöver bry dig om färgkorrigerings-filtrering. Ektachrome-filmer är ju p g av E-6 processen rätt så kalla som de är och dessutom beror det också mycket på VAD du filmar, om t ex hudtoner är viktiga. Efter vad jag har hört är Ektachrome 100D (t ex WittnerChrome) bättre än Ektachrome 64T på hudtoner - ger mera neutrala färger, alltså. (Personligen tycker jag, av vad jag hitintills har sett, att Ektachrome 64T verkar för kornig, oskarp och blåstickig).

Om du sedan skannar filmen (telecine) och gör ett digitalt efterarbete (Final Cut Pro och t ex After Effects) så kan du styra färgerna bättre där än med filter.

 

Ett exempel: En del professionella filmfotografer använder idag t ex inte något dagsljusfilter (W85), vid filmning med Vision2 eller Vision3 Tungsten negativmaterial, utan lägger på en motsvarande filtrering i ljussättningen i det digitala efterarbetet - på så vis 'vinner' man ljus vid fotograferingen.

 

 

Bästa hälsn,

Bengt

KODAK Ektachrome 64T Reversal 7280.pdf

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...