Gå till innehåll

Svensk alternativ till "Fair Use" ?


IronLion

Recommended Posts

"Documentary filmmakers have created, through their professional associations, a clear, easy to understand statement of fair and reasonable approaches to fair use. Fair Use is the right, in some circumstances, to quote copyrighted material without asking permission or paying for it. It is a crucial feature of copyright law. In fact, it is what keeps copyright from being censorship. You can invoke fair use when the value to the public of what you are saying outweighs the cost to the private owner of the copyright."

 

http://www.centerforsocialmedia.org/resources/publications/statement_of_best_practices_in_fair_use/

 

Att man som dokumentärfilmare få använda material utan tillstånd eller att fråga är något som jag tycker borde tas upp till diskussion. Det skulle behövas organisationer i Sverige som "clear, easy to understand" informera om sådant. När jag ringde till SVT´s ansvarige jurist fick jag svaret att det inte ingick i hans arbetsuppgifter att informera utomstående (utanför SVT). Behövs det en bra intresseorganisation för dokumentärfilmare ?

Länk till kommentar
Share on other sites

Det behövs ingen särskild organisation för dokumentärfilmare. Juristen på SVT har nog rätt att hans arbetstid inte är planerad för att lägga timmar på att informera enskilda om rättsläget i sverige om den så kallade citaträtten.

 

Det har dryftats en del om upphovsrätt här på forumet i trådar. Det mesta om bruket av andra personers verk i egna verk är redan reglerat och det tar tid att förklara i helhet. Men de gör ett ganska bra jobb på kurserna i immateralrätt vid till exempel Stockholms Universitet, Uppsala Universitet och Lunds Universitet.

 

I princip kan du citera andra verk så länge de utgör en liten del av ditt verk. När det gäller vetenskapliga verk är det enkelt att citera så länge du anger källan.

Länk till kommentar
Share on other sites

Delta i konversationen

Du kan posta nu och bli medlem senare. Om du har ett konto, logga in nu för att posta med ditt konto.

Gäst
Skriv ett svar...

×   Klistras in som rik text.   Återställ formatering

  Endast 75 max uttryckssymboler är tillåtna.

×   Din länk har automatiskt bäddats in.   Visa som länk istället

×   Ditt tidigare innehåll har återställts.   Rensa redigerare

×   Du kan inte klistra in bilder direkt. Ladda upp eller sätt in bilder från URL.

×
×
  • Skapa nytt...