Jump to content

HASARD synopsis


Tony Macallister

Recommended Posts

Hallå hallå.

Har skrivit en ny filmidé till en god vän som önskade ett nyskrivet manus från mig, och tänkte bara kolla om ni har lust att läsa mitt synopsis och säga vad ni tycker om hela idén?

 

 

HASARD: DET GÅTFULLA, SPELGALNA FOLKET

 

Filmen börjar med att ett trettiotal människor kommer ut ur ett köpcentrum och har inte köpt något mer än trisslotter, V75-kuponger och Bingolotter, medan FÖRTEXTERNA visas på strategiska platser av tv-skärmen.

JANNICKE LINDSTRÖM, en kvinna i tjugofemårsåldern, sitter vid ett köksbord och håller upp ett vinrött kuvert, på vilket det står ”Därför”.

Hon öppnar kuvertet och finner två vanliga spelkort: Ruter knekt och ruter dam (egentligen heter det ”drottning”, men i berättelsen en symbol för en kvinna: JANNICKE)

TOBIAS SILVÈN träffar JANNICKE på ett bibliotek, där hon jobbar som bibliotekarie. TOBIAS själv ligger i lumpen och har därför kamouflerad militäruniform på sig. Han letar efter Farväl till vapnen, och JANNICKE visar honom var den finns. De talas vid en stund om Hemingway.

JANNICKE tar upp två nya kort: hjärter knekt och hjärter dam.

TOBIAS och JANNICKE sitter på ett kafé och kan inte hålla händerna ifrån varandra. De pussar varandra ett flertal gånger, och går sedan till hennes lägenhet. När de sitter framför tv:n vill TOBIAS titta sportsidorna på TEXT-TV i reklamen under långfilmen.

Två nya kort: Spader dam och hjärter knekt.

TOBIAS vill inte missa en enda keno-dragning, hästtravet eller någon Bingolotto-sändning. Bakom honom sitter JANNICKE och läser en bok (Kanske Alster: en stunds texter, eller Lagens långa näsa) Hon säger något misstyckande om alla hans spel, och att han borde åka till ett kasino istället. ”Där har vi stor risk att förlora allt vi har” (en underton om att TOBIAS ser det materiella och deras gemensamma pengar som det enda de har gemensamt)

JANNICKE tar upp en liten handskriven lapp: GAME OVER

TOBIAS stoppar ner en handskriven lapp, ett antal spelkort i ett vinrött kuvert. Han tar upp ytterligare ett spelkort, river det itu och lägger ner det i kuvertet. Han stoppar det i sin innerficka, skär sig i handlederna och lägger sig sedan ned på en gräsplätt på vilken han med enbart skrapade trisslotter, bingolotter, V75-kuponger och kenobrickor har skrivit ”GAME OVER”

JANNICKE tar upp det iturivna spelkortet: klöver knekt, på vilkets kortsida det står ”KLÖVER KNÄCKT!” JANNICKE börjar gråta.

En reklamaffisch från Bingolotto eller Triss. EFTERTEXTERNA rullar medan reklampelaren blir allt mer avlägsen.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker idén verkar lite väl fragmentarisk. Ska man göra en film med mystisk symbolik och annorlunda dramaturgi vill iaf jag ha mycket snygga och coola scener som motvikt men som jag visualiserar detta synopsis kan jag inte riktigt se att dessa händelser skulle vara tillräckligt spektakulära. Självmord är dessutom typ den vanligaste ingrediensen att ha med i historier känns det som.

 

Sorry att man dissar men jag hade lite svårt att se hur det skulle kunna utvecklas till en spännande och intressant film.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...