Jump to content

Samhällskritisk komedi


Cedea

Recommended Posts

Jag har länge velat göra en egen långfilm i samma stil och humor som mina stora förebilder och inspiratörer Galenskaparna/After Shave om ni känner till dem (bakom filmer såsom Monopol, Leif och Hajen som visste för mycket).

Nu har jag en idé som jag tror håller om jag bara tänker vidare lite till, inom temat konkurrens. Den handlar om en bökig familj där alla barn har blivit konkurrenter inom mobiltelefonbranschen, och äger var sitt företag som de ärvt från deras pappa. Nu konkurrerar de om att få licens om det nya 3G-nätet, eftersom alla i världen har mbiltelefon, utom en av bröderna, min protagonist, som avskyr dem. Konflikten är att han inte ger upp sina 50% av sin brors företag utan istället börjar skapa en massa problem för sina syskon och rädda världen undan det överdrivna användandet av mobiltelefoner.

Den kommer dessutom innehålla sång och musik, med samhällskritiska texter och skämt om samhällsutvecklingen. Den handlar egentligen inte om syskonen utan om maktkamp, om att skapa ett varumärke och om de onödiga funktionerna hos dagens mbiltelefoner. Enligt mina åsikter.

 

Frågan till er andra läsare är om ni tycker att jag kan få vidare med denna idé och försöka göra en film av det, som kanske kan bli rätt stor och rolig. Jag har fem års erfarenhet av filmmanus, så det är ingen fara på den punkten.

 

Skriv er åsikt, är tacksam för svar.

Link to comment
Share on other sites

Tja, det låter väl inte helt fel. Skulle definitivt vara intressant att se hur det skulle se ut på färdig film, tycker jag.

 

Det låter väldigt likt Galenskaparna. Jag tänker direkt på Hajen... och Monopol. Det är klart att det är svårt att urskilja i ett sådant här tidigt stadium eftersom det är en idé du vädrar än så länge, men att, även om du vill efterlikna Galenskaparna, verkligen söka efter originalitet.

 

Men som sagt, idén gillar jag. ;)

Link to comment
Share on other sites

Jo, du har rätt. Basidén var innan drygt plagierade från Hajen som visste för mycket av Claes Eriksson. Men jag tycker inte att det finns särskilt många liknelser längre. Karaktärerna är inte lika, huvudpersonen PHILIP kommer inte byta om till ytterligare två bröder om du tror det. de vill inte prata med philip med samma anledning som i hajen heller...

Hajen handlar om aktier, min film handlar om konkurrens mellan globaliserade storföretag (som jag hatar).

Syskonkonflikten fungerar som en liten del av filmen... den handlar inom en wallenberg familj, utan om samhällsutveckligen inom mobilbranschen och samhällets prestige, och om hur man skapar ett varumärke.

En sorts blandning mellan Naomi Klein (No Logo) och Kenneth Hermele (Det globala kasinot).

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Kul att du gillade den idén men jag tror jag håller på med andra fasen, där oftast karaktärerna och vissa handlingar byter plats och läggs till.

 

Jag har gått vidare i fas två och kommit fram till två bröder, som tvingas lägga ner sitt företag som gör telefoner, eftersom alla använder mobiltelefoner istället. Så bröderna börjar funderar, och ger sig in i reklambranschen där de inte känner sig som hemma, och andra direktörer retar dem för deras "reklammässiga klumphet".

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...