Jump to content

Ona

Members
 • Posts

  15
 • Joined

Everything posted by Ona

 1. Haha, jo det är definitivt svårare än vad man tror. Svåraste är dock att hitta någorlunda tysta ställen att spela in på när man dygnet runt har bilar utanför sitt dåligt isolerade rum och stad oavbrutet 90 minuter bort åt varje håll...Men visst, mycket kan man redigera bort i efterhand. :)) Regn och snö antar jag inte är någon höjdare i så fall. :) Men hur är det med kallt väder eller varm och fuktig luft? Inbillar mig att blimpen borde räcka för att mota den fuktiga luften i alla fall.
 2. Köpte den igår och jag är rätt nöjd bortsett från att jag önskar att jag hade en bättre recorder. Men ljudet är fantastiskt ändå. Att den är tung spelar inte så stor roll för mig just nu i all fall, men vad som är lite jobbigt är att man måste vara extremt försiktigt när man rör på sig då den, även när den sitter i blimpen, registrerar minsta lilla greppbyte.. Men så länge man främst använder stativ så är det väl inga större problem. Hur påverkas den av kyla, fukt och värme egentligen? Tänker speciellt på ifall den kan få permanenta skador av fukt eller om det bara är temporärt den kan ta skada?
 3. Efter mycket funderingar och research så har jag beslutat att köpa en NT4 med Röde Blimp, och lite senare Marantz PMD 661 + MKH 416. Då har jag nog allt som jag behöver och prylar jag inte direkt behöver uppgradera för mitt ändamål. Mycket pengar så här i början, men med tanke på att sakerna är bra nog och att jag räknar med att de mesta ska hålla i runt 10 år så är det inte så farligt dyrt ändå, och därför lägger jag hellre ut några tusenlappar extra för att få bra ljud och inte bara hyffsat ljud. Valde Marantzen över FR2-le:n då den verkar vara ungefär lika bra (om inte bättre) men betydligt smidigare. Eftersom jag inte kommer köpa den på ett tag så skulle det dock vara intressant att höra om det inom kort släpps någon ny inspelingsapparat i samma prisklass som man bör vänta in och kolla på?
 4. Jag funderar lite grann på en stereo mik, närmare bestämt Röde NT4. Mikrofonen i sig verkar väldigt bra, speciellt för sitt pris, men allt runt om den verkar lite knepigt. Till en början kommer jag att använda den (med batterier) med min H4n, och tänkte dubbelkolla så att det inte är några problem? Vad jag dock är mest konfunderad över är hur den passar ihop med Röde Blimp. Blimpen är enligt information till för shotgunmikrofoner, men ser att den fortfarande kan användas med NT4 (enligt hemsidan). Samtidigt läste jag någonstans att man måste modda blimpen lite grann, men hittar bara en källa på det. Hur är det med den saken egentligen? Skulle också vara kul att höra hur stereomikrofoner står sig mot shotgun när det kommer till inspelning av ljudeffekter. Jag förstår att stereo är ett måste för ambience osv, men när bör man INTE använda sig av stereomik för ljudeffekter? Tack! Edit: Var inne och kollade i en affär på några mikrofoner. Har inte bestämt mig för om jag ska köpa stereo eller shotgun, om jag ska köra med H4n eller köpa något bättre. Köper jag en stereomik så blir det nog NT4, men köper jag en shotgun så står det mellan NTG-3 och MKH 416. Mikrofonerna låter relativt lika men NTG-3 verkar ha något tydligare bas. Vill hellre ha en 416 just på grund av att den har ett bättre rykte, men köper jag någon av dem så måste jag nästan ha en ny recorder. Nämnde i butiken att jag ogärna matar phantom power från H4n, och då rekommenderade han en AKG B18. Jag frågade om det påverkade ljudkvalitén negativt om man kopplar in en sådan och fick "nej" som svar, men samtidigt så vet jag att det inte går att lita på försäljare så..hur ligger det till på den fronten egentligen?
 5. Tack för svaren! Läste någonstans att allt konverteras till 32bit när man lägger in dem i sitt DAW, men var inte säker på exakt hur det fungerade och varför, men nu förstår jag. Tack! :) Har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill göra med ljuden ännu. Jag är bara intresserad av ljuddesign och känner att jag behöver bygga upp ett eget bibliotek då det är rätt begränsande att bara kunna göra ljud med synthar. Samtidigt så skulle otroligt gärna vilja jobba med film och försöker därför hålla åtminstone den standard man bör hålla för filmproduktion på mina ljudfiler. Därför editerar jag även metadatan. Just nu ser processen ut så här: 1. Går ut och spelar in allt jag hittar. 2. Sorterar ut allt som går att använda 3. Klipper 4. Tar bort allt bakgrundsljud och är det alldeles för mycket så överger jag filen. Till vissa ljud funkar det med noise gate, men går det inte, eller räcker det inte så använder jag även EQ på de delar det behövs. 5. Använder ibland EQ för att göra ljudet lite mer intressant om jag tycker att det behövs. 6. Normalizer -0.5db (dock inte på ambience). Rekommenderades i Sound Effects Bible och det känns som en bra regel att följa så att man har ungefär samma ljudnivå på alla ljudfiler. 7. Sparar. 24bit 96khz, stereo oftast, men finns det inte skäl för det (som i impacts osv) så kör jag på mono. Ser det ut som en bra workflow eller finns det något jag bör lägga till, ta bort eller ändra på? Det är vid normaliseringen som en del ljud inte låter bra. Det finns mycket man börjar höra när man normaliserar ett mindre dynamiskt ljud från typ -16db till -0.5. Det är just dessa jag inte vet om jag ska behålla eller inte. Låter bra i låg volym men inte lika bra när man drar upp volymen. Är jag rätt ute om jag antar att skillnaden mellan bra och mindre bra mic+preamp är som störst när ljudet är som minst dynamiskt? Edit: Ska kanske även tillägga att jag förstås ibland gör andra saker (typ ta bort ljud som jag gör eller som inte passar där). :)
 6. Jag införskaffade, som ni kan läsa i en annan tråd, en H4n för några dagar sedan och här rätt nöjd med vad man kan göra med den, även om den så klart fortfarande lämnar mycket att önska. I alla fall, när jag klipper, redigerar och sparar ljudfilerna så finns det en sak som gör mig lite nojjig, vilket är att jag inte gör det rätt och därmed samlar på mig en massa ljud som antingen är värdelösa alternativt väldigt svåra att jobba med senare. Det är två saker jag funderar på, den första är om det finns några nackdelar med att spara ljudfilerna i 32bit istället för 24. Standard verkar vara att spara i 24bit, men samtidigt ser jag inga nackdelar (med tanke på prestandan på dagens datorer) med att spara i 32 bit. Sen undrar jag hur högt ljud man ska redigera för. Vissa ljud i högre normal ljudnivå i hörlurarna (Sennheiser HD 600) låter bra tills jag lyssnar på maxvolym, vilket ibland gör att jag kan höra saker som man inte direkt hör annars. Ska ett ljud låta lika bra i låg volym som i maxvolym (eller väldigt högt, åtminstone)? Tack!
 7. Upptäckte dagen efter att batterierna gått upp en nivå. Svårt att avgöra vad dom ligger på dock. Samtidigt så är batterierna köpta utan närmare eftertanke på 7-eleven så det kanske är värt att kolla lite noggrannare på andra märken och typer.
 8. Ona

  mygga!

  Av ren nyfikenhet; hur ofta dyker det upp scener när man inte kan boom:a? Och när det inte är möjligt, vad är ofta att föredra mellan mygga och ADR?
 9. Fick hem h4n igår och jag är rätt nöjd, bortsett från att den verkar sluka batterier. Var ute i ca 1 timme och den drog mer än halva, förmodligen mycket på grund av kylan då. Kan den föresten skadas när det snöar (pga fukt) eller är det bara att köra på?
 10. Vad innebär det i praktiken? Minskad SNR, eller är det bara att höja ljudet?
 11. En liten update. Jag valde att börja med att beställa H4n tillsammans med SD-kort, vindskydd (Dead Kitten. Har hört mycket bra om Redhead, men det gick inte att beställa hit via Amazon. Förhoppningsvis fungerar Dead Kitten TYP lika bra) och mini-tripod. Kommer så klart inte att kunna göra allt med den, men det känns som en bra produkt att börja med och bygga vidare på. När jag känner att jag behöver bättre så köper jag förmodligen en MKH 416 och efter det en bättre stereo mik. Det känns även som bra träning för örat att ha möjligheten att göra en stor uppgradering, och på så sätt lättare kunna urskilja bra mikrofoner från dåliga. Med hjälp av lite googlande kan jag för övrigt konstatera att man kan använda MKH 416 tillsammans med H4n. Läste också att om batterierna på H4n är under 50% (antar att det bara är med extern mik) så kommer den att ge av ett hög-frekvent ljud. Men så länge man har batterierna över 50% så ska det inte vara några problem. Cherryfields, haha jag läste nyss klart den! Det var faktiskt därifrån som jag fick nys om H4n! ;) Tack för hjälpen!
 12. Hmm, betydligt billigare än om man köper nytt så det är ju inte helt fel. Bor dock inte i Sverige just nu så frakten lär bli rätt dyr så i slutändan lär det nog "bara" skilja en tusenlapp och då köper jag hellre nytt. Tack för tipset i alla fall! :)
 13. MKH 8050-8060 ser bra ut, men kostar tyvärr 4000-5000kr mer än 416, vilket är pengar jag inte har. Hittade däremot Röde NTG-3 och funderar på den istället för 416. Ca 3500kr billigare och bara snäppet sämre vad jag har förstått. Har även sneglat lite på Tascam DR-100 MKii istället för H4n, men intuitionen säger fortfarande att jag bör satsa på H4n då den verkar ha bättre mikrofoner. Fast samtidigt så ser Tascamen bättre ut på i princip alla andra fronter, så jag vet inte. Lägger jag för mycket vikt på de inbyggda mikrofonerna och möjligheten att vara smidig och diskret? Alltså, är ljudet ändå inte bra nog för att kunna användas professionellt (tänk på att jag endast är ute efter att spela in ljudeffekter)? Just ja, jag reser runt rätt mycket just nu och vill kunna ta med mig allt och därför är det viktigt att allt är portabelt. Jag saknar dock möjlighet att spela in direkt till laptopen och tänkte höra vad jag bör införskaffa på den fronten. Äger bara en Traktor Audio 2 men den har bara output så det hjälper inte mycket.
 14. Hmm, jag förstår. Zoomen har ju stereo på sina inbyggda men jag antar att den inte är bra nog för atmos? Eller syftar stereopar på just matched pair och inte xy? Terminologin är lite förvirrande ibland. :) Men samtidigt så tänker jag långsiktigt och tänkte börja med lägga ut runt 11-12000kr max. Anledningen till att H4n + MKH 416 känns så bra att starta med är att den kombon känns mångsidig samt att det är grejer jag har nytta av om 10 år (eller hur länge dom nu håller). Men den förmodligen viktigaste biten är att den blir lätt att uppgradera. När jag har råd så köper jag en Fostex FR2-le och då har jag, vad jag har förstått, riktigt bra ljud tillsammans med MKH 416. Efter det så blir det lättare att fylla på med ytterligare mikrofoner då jag vet att jag har en bra inspelningsapparat. Köper jag en PMD 661 så kommer jag fortfarande att vilja ha en H4n på grund av smidigheten och en FR2-le på grund av att den, vad jag förstår, är den absolut bästa i sin prisklass. Oktava-miken känns dock rätt intressant efter att jag köpt fostexen. I alla fall, vad behöver jag minimum för tillbehör för inspelning på fältet och vad kan jag räkna med att det kostar (om vi antar att jag köper h4n+mkh 416)? Recorder - 2000kr Mikrofon - 7000kr Vindskydd - ?kr Batteri - 200kr Pistolgrepp - ?kr Hörlurar - 900kr Boom (är det ett måste för pistolgrepp?) - ?kr Förvaringslåda för att undvika fuktskador - ?kr SD-kort -300kr Rent spontant så känns det som att det inte räcker med 12000kr, men kan dock tänka mig att till en början bara använda mkh 416 inomhus och därmed skippa vindskyddet. Tack. :)
 15. Hej! Något som börjat intressera mig mer och mer är skapandet av ljud och hela processen runt det. Jag har hyfsade kunskaper om musikproduktion, men när det kommer till ljudinspelning med mikrofon så saknar jag nästan helt både kunskap och erfarenheter. I alla fall så har jag tänkt köpa en mikrofon och tillhörande utrustning. Den mikrofon jag funderar på är Sennheiser MKH 416 som jag läst mycket om. Mikrofonen i sig är ju inte så farligt dyr med tanke på att den, om man ska tro på vad man läser överallt, används professionellt i film och tv. Men bara en mikrofon gör inte mycket nytta när man ska göra inspelningar på fältet så vad jag undrar är vad jag behöver köpa förutom just mikrofonen? Den recorder jag tittar på är Zoom H4n. Initialt tänkte jag satsa på en Fostex FR-2LE, men den kostar mer + att jag då inte kommer kunna vara lika flexibel och diskret som med Zoomen eftersom Fostex-recordern saknar egen mic. Hade gärna köpt båda om jag hade haft pengar men det blir lite för dyrt med Fostexen helt enkelt. Men vad behöver jag förutom recorder och mic? Jag planerar inte att spela in dialog utan endast för att bygga upp ett eget ljudbibliotek. Vindskydd? Finns det något SD-kort som är speciellt bra? Något att hålla mikrofonen i? Något att förvara mikrofonen i när man inte använder den? Nämn gärna märken och modeller som håller bra kvalitet utan att kosta för mycket. Samtidigt undrar jag hur Zoomen skulle klara sig själv eftersom jag inte ska spela in dialog... I alla fall, någon som sysslar med liknande saker och kan dela med sig av sin kunskap? Tack!
×
×
 • Create New...