Gå till innehåll

Jokuram

Medlemmar
  • Inlägg

    6
  • Blev medlem

Allt postat av Jokuram

  1. daarco: Tack för tipset :) Har tänkt på något liknande "arbetssätt", men har inte testat det än, vilket jag ska göra snart. bomaye: Jag vet att det är väldigt sällsynt att en amatörmanusförfattare lyckas sälja sitt manus och att man ska börja med något litet osv. Men det som ditt inlägg mest handlar om (att reducera manuset) kan jag tyvärr inte göra, eftersom i den kriminalfilmen jag håller på med är i stort sett varje scen ganska viktig. Men jag förstår vad du menar. Och en liten notis bara: Du tipsar om att jag inte ska skriva en kriminalserie. Mitt svar: Jag skriver inte en kriminalserie utan en kriminalfilm som max kommer få 1-2 uppföljare. Men iaf, tack för tipset. :) För övrigt har jag en simpel fråga: när arbetar manusförfattare? är det ett vanligt 9-5 jobb eller typ när som helt då fantasin flödar?
  2. Jag har blivit fundersam på en ny sak. När man kommer på en ny filmidé brukar man oftast skriva en sypnosis först. Men vad händer sedan? Ska man hitta på scenerna först och göra treatment?
  3. Hejsan, har kommit på några frågor till (trådrubriken borde kanske ändras nu...), vilket är följande: 1. Jag har tänkt på att det brukar förekomma i scener att man visar en viss person väldigt länge, t.ex. filma han/hon i ett antal sekunder innan denne börjar prata. Skriver man sådant på ett speciellt sätt i manus, eller är det bara så som jag nyss skrev: "X tittar snett uppåt" och sedan dialog? 2. Hur mycket scenbeskrivningar ska man ha, ungefär? Och var i manuset skriver man det? Jag har 2 exempel: "X går fram till ett stort hus som är grönt och ca 50 meter högt", eller "X går fram till ett hus. Huset är grönt och ca 50 meter högt" ? 3. Om/när man kollar på t.ex. Wallander eller Beck (som innehåller många filmer), bör man se de i ordning, alltså från första delen eller kan man kolla på filmerna "hur som helst", alltså börja i mitten? 4. Ska karaktärerna ha efternamn eller räcker det med förnamn? 5. Dum fråga kanske, men när ska man göra storyboard? När som helst eller när manuset är klart?
  4. Jokuram

    tv serie manus

    Mitt tips på manusprogram: Testa Page 2 Stage (http://www.page2stage.com/index.htm). Jag har själv inte använt det så jättelänge, men tycker det är hyfsat. Lagom enkelt och gratis.
  5. Mega99: Fråga 1. Jag vet, men det måste väl ändå finnas en gräns iaf för minst antal scener, t.ex. 10-15 scener går ju inte i en långfilm? Fråga 2. Jag förstår vad du menar, men du skulle förstå vad jag menar om du skulle läsa sammanfattningen för mitt manus. Salleman: Jag har inte sätt alla de svenska kirminalfilmerna som du har nämnt. Men apropå "nått som absolut inte behövs är ännu en svensk Kriminalfilm." så tänkte jag inte alls göra ännu en svensk kriminalfilm-serie med 10-20 delar. Tvärtom, bara ett fåtal, kanske 2-3 stycken. Och om jag ska beskriva min idée så är det inte så att det börjar med någon som skjuter en annan person, och sedan börjar jakten på mördaren. Mitt är lite "speciellt", eller hur jag nu ska uttrycka det. Det handlar nästan lite om vad som händer i dagens värld (mer kan jag tyvärr inte "avslöja"). Tack för länken. Désirée: Fråga 3. Säger samma sak till dig som för Mega99. I övrigt: Tackar för alla svaren, fick mycket hjälp nu för mitt manusskrivande. Men jag har en till fråga: Jag skulle vilja göra enkla och korta animationscener där jag kan göra mina filmidéer mer virtuella, så att jag kan se hur det egentligen skulle se ut, och för att andra också lättare ska kunna bedöma mina idéer. Så jag undrar, är det någon som har några tipser om vilket animationsprogram man kan använda? Det ska vara enkelt och gratis.
  6. Hej, som rubriken säger så har jag 5 frågor om film och manusskrivande. 1. Hur många scener brukar en långfilm innehålla? Jag vet att det brukar vara runt 90 - 100 minuter, men hur många scener motsvarar det? 2. Innehåller thriller/kriminalfilmer några speciella scener? 3. Jag håller på med en egen kriminalfilm. Problemet är att den kanske behöver två konfliktsupptrappningar. Den ena där den brukar vara, men den andra har jag tänkt placera precis innan konfliktslösningen. Alltså: Inledning/anslag/presentation av filmen --> vändpunkt 1 --> konfliktsupptrappning 1 --> vändpunkt 2 --> konfliktsupptrappning 2 --> konfliktslösning. Går det att göra såhär? 4. Det finns flera olika "sorters" deckar/kriminalfilmer. Men skillnaden är att man löser fallet på olika sätt. I en del är det bara detektivarbete och i andra bara genom obduktions- och tekniska undersökningar. Och i resten både med hjälp av detektivarbete och undersökningar. Men hur är det egentligen? Jag menar, ska kommissarien ha några assistenter? På vilket sätt ska fallet lösas? Eller är det bara manusförfattaren som ska bestämma alltihop? 5. En film måste ha något att säga, ett budskap. Men i en del filmer är det ganska otydligt. Ska inte budskapet vara lagom tydligt?
×
×
  • Skapa nytt...