Jump to content

LarsÅ1604319691

Members
  • Posts

    4
  • Joined

Everything posted by LarsÅ1604319691

  1. Jag har fått många bra tips nu som jag spinner vidare på så bollen rullar. Det är dock många hinder som ska övervinnas och givetvis är ekonomin ett problem i detta. Tomas, jag tycker personligen att det som filmas i Livräddarna var ganska dåligt, framförallt om man jämför med hur det ser ut i tex Brittiska motsvarigheter. Dessutom så är detta endast bilder som lagras i en spelare/minne på rökdykaren, jag letar möjligheten att Live kunna se detta som insatsledare eller styrkeledare. Men du har helt rätt, kanske kan de hjälpa mig vidare med detta, dock avvaktar jag ett tag till då jag vill ha mer information i ryggsäcken innan dess. Jonyverse, ja jag har prövat med en vanlig kamera med night-vision och det fungerar ganska dåligt. Dock är det svårt att testa ordentligt då jag inte vill förstöra kameran i röken. En övervakningskamera är byggt mer robust och den kan jag testa mer med, och kanske fungerar den bättre då man kan använda mer ir-ljus till den. Jag letar även tillverkare av riktiga ir-kameror och möjligheten att köpa lös en kameradel för bygge av ett eget hölje mm innehållandes en sändare, dock är detta givetvis ett längre projekt. Nackdelen är också priset.
  2. Först vill jag tacka alla som kommit med idéer! Jag har också förstått att det är två problem (eller egentligen fler för bilden ska lagras, visas, krypteras osv också) men här är det dessa två problem som jag vill ha hjälp med framförallt. Om vi börjar med kameran i sig. Rena IR/värmekameror har vi redan i räddningstjänsten, vi har tex två på vår station, dock ser ju dessa enbart värmestrålning och ger ingen vanlig bild då ljus finns. Dessa kameror finns också enbart som handhållna enheter idag och kostar runt 70000kr, det finns tillval för att skicka den signalen ut till en displayenhet och då är vi uppe i ca 200000kr för ett sätt. När man kombinerar priset med att det är ganska osmidigt att bära den i handen och avsaknad av riktig bild så blir det inget alternativ i mina ögon till just detta ändamålet. Dock för livräddning och sökning av brandhärdar är den bra, dock inte för insatsutvärdering och on site ledning som mitt mål är. (Jag tänkte att dessa kameror vi har skiljer sig mot vanliga övervakningskamerors IR-funktion, men IR är väll IR antar jag) Så en vanlig ir-kamera är ett alternativ, men jag kan för lite om vad som finns mm kring detta så ursäkta mina frågor. Så en IR-kamera som fungerar i vanligt ljus också, slår dessa över mellan två lägen eller sker det gradvist emellan? Är det en ljusmätare som då avgör om den ska filma med IR eller vanligt? En separat IR-lampa är inget problem att skaffa eller hysa, med dioder eller vanliga lampor. Visst kommer en IR-kamera att få frispel då det brinner men mycket av tiden finns ingen brand i sikte, dock är det ju bra om då kameran kunde slå över till reguljärt läge då ljus infinner sig. De IR-kameror vi har ser igenom rök rätt bra, dock så vet jag inte hur de vanliga kamerorna reagerar om det skiljer sig alls. Ang överförningen: Att få en vanlig trådlös bildsignal genom väggar går men blir ganska dyr har jag förstått, dock finns kanske vägar att gå framöver då räddningstjänstens hela radiosystem blir digitalt. Jag ska se vilka möjligheter det kommer hos leverantörerna då. Det som egentligen är mest intressant idag är överföring via 3g eller liknande, att hitta en liten 3g sändare som passar med kameran och som sänder bilden via tex bambuser eller direkt till en mottagare. Men här blir det helt utanför mitt område, men givetvis måste det finnas då man rymmer 3g i telefonen idag. Ett problem är ju att det bara måste funka utan arbete, idealt så ska man bara slå på enheten på hjälmen som direkt skickar signalen live till mottagaren alt en kanal på nätet ala bambuser som man enkelt loggar in på. Slutsats?: En IR-kamera som även fungerar vid normalt ljus, en extra IR-lampa till denna, ett inbyggt 3g modem i kameran som direkt skickar bilden till en mottagare (gärna med möjlighet till massor av mottagare som med bambuser eller liknande). Allt ska givetvis vara kompakt, tåligt, lätt och givetvis batteridrivet. Vad tror ni om det?
  3. Hej igen, Jag kan inget om övervakningskameror eller liknande, men har jag förstått det rätt att de sänder ut ir-ljus med lampor som reflekteras och sedan fångas av kameran? Hur mörkt kan det bli med dessa kameror innan de slutar att fungera? Becksvart? Ir-strålar borde stoppas i rök vilket kan göra det svårt att se vettigt inne i en rökfylld miljö, men kanske bättre än en konventionell kamera iaf. Ang kameran på C-cam: Att hitta en kamera som kan lagra bilder direkt är inget problem, problemet är överföringen live, den personen som driver c-cam är ingen att fråga om detta tror jag. Ang den kameran på racerback: Undrar hur räckvidden blir genom vanliga husväggar etc? Kan man lagra bilden på något sätt eller är det enbart Live? Kameran kan säkerligen slaktas och placeras i ett mer lämpat skal för våra miljöer i övrigt samt bättre och smidigare fästen. Mer tankar, frågor eller synpunkter?
  4. Hej, Bakgrund? Mitt namn är Lars Ågerstrand och jag arbetar på Värnamo Räddningstjänst som brandman. Jag har ett intresse i teknik överlag och arbetar nu med att titta på hur vi kan förbättra och underlätta vårt arbete på olika sätt. Vad vill jag ha hjälp med av er? Jag letar idéer, produkter, tjänster som kan passa in på vad vi letar. Jag uppskattar även rena science fiction tankar på vad ni tror kan underlätta för oss, när man är inne i branschen är det ibland svårt att se skogen för alla träd så shoot. Exempel på vad jag vill kunna göra, allt som ska användas måste vara snabbt och smidigt annars fungerar det aldrig! - Jag vill kunna sända live-bilder (helst live, alternativt lagras direkt på server för åtkomst) från en liten hjälmkamera till en dator, pda, mobil eller annat som antingen smidigt kan bäras runt eller sitter fastmonterad i en bil på olycksplatsen. Jag vill alltså att mitt befäl ska kunna se vad jag ser direkt och kunna ge mig direkta order via radio därefter. Befälet ska kunna växla mellan olika kameror på olycksplatsen för att bilda sig en överblick. Allt material ska lagras för att kunna utvärdera insatsen efter. - Finns det någon hjälmkamera med night vision, IR eller vad det nu kan vara som fungerar i mörker. De hjälmkameror som jag sett hanterar med förståelse inte mörker särskilt bra och jag letar alternativa tekniker. Varför vänder jag mig inte till en professionell firma med detta? Så fort jag vänder mig till en firma som tillverkar produkter åt räddningstjänsten så kostar samma skruv 10 ggr mer, vi har helt enkelt inte råd med sådant, vi borde kunna hitta billigare lösningar på andra håll som fungerar. Mvh / Lars
×
×
  • Create New...