Gå till innehåll

Ljudgrisen

Medlemmar
  • Inlägg

    26
  • Blev medlem

Allt postat av Ljudgrisen

  1. Det kanske säger mer om konkurrensen än någonting annat? ;P Men ingen som noggrant sett filmerna kan väl säga att ljudet är särskilt väl genomarbetat? Självklart beror det på vart man sätter ribban, men nog tycker jag att svensk film borde sikta högre.
  2. Oj, verkar som om jag slutade få email om när någon postade i den här tråden! Hejsan van Caine! Roligt att någon som håller på med just detta, och uppenbarligen är insatt i detaljerna :) Intressant att få lite ytterligare information om vad som kan ligga bakom dålig eftersynkning - anledningen till att jag kallade det "dubbing" på bloggen var att jag inte riktigt visste vad man skulle kalla det på engelska annars - "after synching"? Av ditt svar att döma kanske man bara kallar det "sync" då? Jag har självklart förståelse för att det är en avvägning mellan olika faktorer när man ska synka efterinspelad dialog till bilden. Dock blev jag förvånad över att Arn hade såpass mycket problem överlag med dialogen, och på så många nivåer. När både prestationen och synken är småkass måste det ju blitt något fel i maskineriet? Det kanske är naivt att jämföra med amerikansk film, men det är intressant att få reda på varför det är sån klasskillnad. Jag har ingen aning om i vilket utsträckning svensk film eftersynkar dialog jämfört med amerikansk, men du kanske har en uppfattning? Jag tror det kan finnas en viss skillnad mellan vad man bör göra och hur man faktiskt gör när det gäller eftersynk av dialog. Jag tror det blev ett litet kommunikationsfel i mitt inlägg - naturligtvis är det sällan en lösning att hårt kapa basfrekvenserna för att fixa proximity effecten, snarare att kompensera för de frekvenser som är berörda. Med reverb menar jag såklart rumsljud, oavsett om det är från ett faktiskt rum eller en effekt. Jag blir nyfiken att veta varför man använder exakt samma mickar som under inspelningen när man eftersynkar? Jag kan förstå att du motsäger dig stormembransmickar, de brukar vara lite ojämnare i frekvenserna än småmembrans. Men att använda shotgunmikrofoner eller myggor i studion borde väl vara onödigt? Bättre väl med den jämnaste kondensatorn man kan hitta? Tack för klargörandet av arbetsuppdelningen! Menade i så fall sound designers i egenskap av sound supervisor, i det här fallet! i.e., någon som kan sägas ha det övergripande ansvaret för filmens ljud.
  3. Ja, det är en klockren poäng. Det är lite för mycket exposition och krystad dialog i svensk film. Manusförfattare kanske inte reflekterar tillräckligt över hur folk pratar "på riktigt". Ska ta upp det i nästa artikel.
  4. Jag undrar om de själva är medvetna om hur det låter. Är det i grunden dåligt skriven dialog som gör att det blir så teatraliskt? Sen tror jag vi svenskar är ovanligt kinkiga med att dialogen låter riktig och okrystad. I amerikansk film kan man ju tolerera mycket mer, och jag tror inte amerikanerna är lika känsliga.
  5. Har börjat ett arbete på en humoristisk artikelserie som beskriver några av de saker som retar mig med svensk film, med utgångspunkt i Arn-filmerna. Det är tänkt att vara med glimten i ögat, men de saker jag tar upp är saker jag genuint tycker kan förbättras. Som nutida (och framtida) aktörer inom just svensk film kan det kanske vara intressant eller rolig läsning! Ni får väldigt gärna komma med synpunkter (eller protester), det vore roligt att få igång en dialog om det. Music, sound and film //Andreas Audionorr
  6. Enligt uppenbarelseboken kommer änglar blåsa i basuner för att sätta igång olika faser av armageddon :)
  7. Många bra synpunkter! Jag ska försöka rensa lite i manus och försöka skära ner på dialogen och baka in mer referenser till att det är Gud och Djävulen som har det här samtalet - att Djävulen är advokat stämmer ju inte riktigt, utan istället ska det vara åklagare (Satan), så det är en miss. Jag får också försöka förtydliga slutklämmen, att Satan har fått Gud att inleda armageddon. Kanske något rävspel från Satans sida? Basuner är kanske lite för obskyrt. Om ni har några konkreta förslag så är det välkommet :)
  8. Roligt att du tyckte den var kul :) Ja, den är lite svårbegriplig kan jag tänka - gäller att hitta den där avvägningen mellan för obskyrt och skriva folk på näsan. Jag visste inte hur uppenbar jag skulle vara - med vattnet som blir vin, vilan på söndag, Lucas "herre gud" följt av "där sitter du", tänd lampan/varde ljus, att Janne var där i början/slutet (alfa/omega), etc. Går säkert att proppa in mer referenser i rekvisitan också, bara inte det blir FÖR uppenbart
  9. Hå hå, ja ja! Jag snickrar på med mina strömanus. Fick en idé och plitade ner ett kort litet manus, som jag tycker blev lustigt! Jag vet inte om manusets "gömda" poäng är för otydligt, om inte annat så dänger jag folk i huvudet med det i sista repliken :P Ni får gärna komma med synpunkter och idéer, så får vi se om det blir någonting användbart (och kanske film en vacker dag?) Mvh Andreas Revision 03.09.2011.pdf
  10. Hej! Tänkte bara informera lite om mitt nystartade företag, AudioNorr, som är tänkt ska syssla med ljud- och musikarbete till all slags film och även spel, reklam och webben. Det är för tillfället en enmansoperation, och är en fortsättning på mitt arbete med ljud och musik till film under min utbildning i ljud- och musikproduktion vid Högskolan Dalarna. Har under den kommande tiden tänkt försöka utveckla ett nätverk med produktionsbolag, filmbolag samt film/ljud/musik-intresserade för att förhoppningsvis få till ett roligt & intressant samarbete med annat branschfolk som brinner för film. Om det är någon som har ett intressant projekt på gång eller har frågor/synpunkter är ni välkomna att höra av er på info@audionorr.se Ni kan även ta en titt på websidan - AudioNorr - Sound and Music Production - som för tillfället är aningen ful men funktionell, för att få lite mer info om vem jag är och vad jag har sysslat med. Mvh, Andreas Sellstedt
  11. Linnea och August - check! När vi har det mesta av teamet klart så tänkte vi ta ett möte för att diskutera de praktiska detaljerna lite, blir nog senare i Februari. Ska jag höra av mig här när det börjar bli dags eller via email eller någonting?
  12. Synd att du inte kan RED! Vi skulle ha en gemensam föreläsning med bildare nu snart, så jag tänkte försöka ragga någon där om inte annat. (Fattade inte att det var du som var på väg mot MAXI förrns efter 30 meter. Synen är inte den bästa :P) Det skulle vara guld värt om du kunde hjälpa med att skripta också. Att lägga upp ett bra och logiskt inspelningsschema kan bli lite krångligt, iom att manuset är som det är. Det som vi behöver hjälp med är i princip allt på bildsidan. Regi och skådis är förhoppningsvis fixat, och ljudsidan är det ju lugnt med. Klippning och annan efterbearbetning behövs också hjälp med!
  13. Ja, det var väl åt det hållet jag hade tänkt också, Matti. Du har inte lust att sköta RED åt oss? ;)
  14. Hej, Kilo! Roligt att du gillar manuset! Efter en del finslipningar den kommande månaden tror jag att det kan bli riktigt bra :) Jag bor i Falun, och det är väl främst att jag är så obekant med bygden som sätter lite käppar i hjulet när det gäller att hitta bra miljöer. Jag har talat med en location scouter från trakten och han tipsade lite om att höra av mig till chefen på militärområdet I-13 appropå användandet av deras stugor och inspelning där i trakterna norr om Falun. Jag har dock inte fått något svar än, så det återstår att se! Er film är fantastiskt vacker, riktigt härliga inspelningsplatser, fint att se!
  15. Hej! Roligt att du gillade manuset! Jag gillar själva tanken med en cyklisk händelse, som orsakar sig självt. Har naturligtvis gjorts förr, men kanske inte i just den här situationen. Med tidseffektivt menade jag att det inte behövde ta så lång tid att spela in. Att det blir svårt med snön är såklart sant, men det är ju skönt att man inte behöver fara runt till sådär jättemånga inspelningsplatser! Tänkte att man ska försöka hitta någon sorts stuga att hyra en bit ut i skogen för att komma undan trafikbuller, kan vara bra att ha någon inomhusmiljö i närheten där man kan ha utrustningen/äta lunch/etc också.
  16. Hej! Jag står i begrepp att som examensarbete för min sista termin på Ljud- och Musikproduktionsprogrammet i Dalarna producera en kortfilm, i egenskap av producent och ljud/musikläggare. Jag bestämde mig redan tidigt för att försöka formulera ett manus själv, utifrån grundpremisserna att det: 1. Skulle vara kostandseffektivt 2. Skulle vara tidseffektivt. 3. Skulle vara snålt på dialog för att ge större utrymme för ljud/musik. 4. Skulle vara BRA. Jag vet att jag har uppfyllt de tre första punkterna, men den fjärde är jag såklart aningen osäker på! Jag har diskuterat synopsis och grovmanus med Film i Dalarna men tänkte att jag också kunde passa på att ta tillvara på den kompetens man kan hitta här på Voodoo. Alla kommentarer och förslag är väldigt välkomna! Jag bifogar manus som en pdf och under följer synopsis. Mvh Andreas Synopsis Preliminär titel: ”Hjälp” Adam (eller Amanda) hör under en vandring hem hur någon ropar efter hjälp inifrån skogen. Han följer efter fotspår i snön ledandes in i skogen för att hjälpa den som är i nöd, men finner bara en tom glänta med ett rött papper under en sten. På pappret står det skrivet ”hjälp” i versaler. När Adam försöker ta sig tillbaka, ut ur skogen, visar det sig att han är ohjälpligt fast. Varje försök att navigera sig tillbaka till därifrån han kom misslyckas, och varje väg verkar leda tillbaka till gläntan. Desperationen och kylan tar ut sin rätt och Adam upplever underliga hallucinationer kretsande kring stenen i gläntan och ordet ”hjälp”. Efter att spenderat en natt i den kalla gläntan hör Adam tecken på liv, och han ropar efter hjälp. I sin iver att bli räddad snavar han och ramlar med huvudet på stenen. Blödandes till döds viskar han efter hjälp, och vi ser hur Adam kommer vandrande fram till gläntan, letandes efter den som ropat efter hjälp. Cykeln kan börja igen. Hjälp Grovmanus 1.pdf
  17. Tack för dina kommentarer! Jag förstår vad du menar med att kapa ner lite på beskrivningarna. I vissa scener har jag tagit i lite väl med både scenbeskrivningar och med småsaker, som hur en karaktär rör sig under en scen. Jag har haft en scen i huvudet och har försökt överföra den direkt till manus, och då blir det ju väldigt lätt övertydligt (och överflödigt). Har förstått att man som manusskribent inte ska vara inne på vare sig regissörens eller kameramannens område och klampa. För mig har det varit en utmaning att hitta balansen mellan det som är kritiskt för scenen och det som borde lämnas upp till regissörens tolkning. Jag ska definitivt skära ner på beskrivningarna allteftersom jag bearbetar manuset och tar bort det som inte är nödvändigt.
  18. Tack, vad kul att du gillar det! :) Handlingen är lite komplicerad, ja, jag har varit lite orolig över att det blir för invecklat. Att hitta balansen kommer nog vara en väldigt viktig grej jag måste fila på med manuset. Jag har skrivit klart slutet nu, som jag faktiskt blev väldigt nöjd med! Nu har jag börjat arbeta mer med karaktärsutvecklingen och relationerna i filmen. Det saknas många sådana scener, det jag skrivit har främst varit de "kritiska" och dramatiska scenerna. Jag står lite i valet och kvalet inför många saker i handlingen, försöker få tag på en manuskonsulent, men personen på film i dalarna hade inte riktigt tid.
  19. Bra idé! Det här är ett scenexempel från mitten av manuset. Huvudrollsinnehavaren, Patrik 9 år, samlar alla sina krafter för att kämpa mot ett "monster" som håller hans bror fången. Och ja, det låter fruktansvärt banalt när man förklarar det såhär, haha. scenexempel.pdf
  20. Hej! Det har blivit ganska mycket skrivet, ja, men risken är ju att mycket av det faller bort när man gallrar och skriver om. Jag försöker ha lite perspektiv på det hela - det här är ju det första jag skriver, och man kan ju inte förvänta sig att det blir en stor succé precis, men jag tycker det är roligt och lärorikt. Om det faktiskt skulle bli film av det, det har jag svårt att ens föreställa mig i nuläget. Självklart gillar jag mitt manus, men det är ju svårt att vara subjektiv med det man själv skriver. Tack för tipsen! Jag skriver på och har väldigt kul :) /Andreas
  21. Hej! Bra tips. Jag har försökt läsa lite manus för att se hur de har gjort, och även tittat på lite forum efter tips och råd. Jag tror jag har kolla på den grundläggande manusformalian, men det är klart att man förmodligen gör många misstag ändå. Jag stirrar mig inte blind på just sidantal heller, kände mig bara lite orolig över att manuset kanske inte kan användas på grund av att det är för kort, helt enkelt. Jag tror inte jag kommer att behöva fylla ut med någonting onödigt, men jag tror att det definitivt kan finnas utrymme för mer karaktärsutveckling om det nu skulle behövas! 110 sidor tror jag inte att jag kommer upp i, men kanske runt 90. Som sagt, för mig är inte längden på manus och film det viktiga, men jag inser att det finns en del konventioner när det gäller filmlängd som är svåra att komma runt :/ Jag har tagit ditt råd här, och skriver verkligen av mig utan att censurera och tänka efter alltför mycket. Antar att det mesta kommer att behöva skrivas om, men som du säger kan det vara mer överskådligt att göra småändringar efter att den stora bilden är klar. Jag vill givetvis undvika att vara knepig för knepighetens skull. Jag vill helst att alla ska förstå allting på slutet. Det är nog en väldigt krånglig balansgång det där. Ligger någonting i det. Tack för alla dina tips och förslag! Jag ska fortsätta skriva på mitt manus, som nu är uppe i sextio sidor. När jag är klar med ett grovmanus kan jag kanske lägga upp det här, det skulle vara roligt att få feedback på det (om det nu finns någon här galen nog att plöja genom nästan hundra sidor amatörmanus :P) /Andreas
  22. Hejsan! Jag är väldigt ny på manusskrivande, och har nog aldrig skrivit ens någonting skönlitterärt längre än ett par sidor, men har ändå på gamla dar bestämt mig för att försöka mig på att skriva manus. Min manusidé grundade sig på en idé jag haft till ett spel, faktiskt, men som sedan har utvecklats till den punkt att det inte riktigt fungerar som spel längre. Med min flickväns stöd och råd laddade jag ner celtx nyligen och började skriva. Jag har hittils skrivit 40 sidor, och skulle uppskatta att handlingen befinner sig någonstans i slutskedet av mittenakten, om man ska tala i de termerna. Mina funderingar rör dels klassificeringarna kortfilm, novellfilm och långfilm. Mitt manus, och min filmidé tror jag är på tok för lång för att kunna bli kortfilm (som jag förstått det inte ska vara över 15-20 minuter. Samtidigt vet jag inte om manus, som det ser ut nu, blir tillräckligt omfattande för en långfilm. Som jag förstått är det novellfilm som fyller mellanrummet mellan de båda, men att novellfilm är en ganska liten och obskyr filmklass? Ska jag försöka fylla ut mitt manus med djupare karaktärsbeskrivningar och fler scener för att försöka nå upp i långfilmsklassen? Jag undrar också om manusskrivande och perfektionism. Som det är nu känner jag mig väldigt nöjd med scenerna medans jag skriver dem, men kan inte låta bli att ständigt återgå till gamla scener och peta i dem, ibland som resultat att jag måste hoppa runt överallt i manus och ändra saker för kontinuitetens skull. Ska jag försöka undvika detta, och bara liksom, ösa ur mig och göra alla ändringarna i en omfattande rewrite efter manuset är klart? Eller är det bra att göra de här konstanta mikroändringarna? Hur perfektionistisk ska jag vara? Slutligen bygger mitt manus ganska mycket på symbolik och ibland väldigt obskyra referenser till saker om har hänt eller kommer hända senare i filmen. Hur kryptisk får man vara i ett manus utan att det blir för mycket? Är det bättre att vara lite för diffus och riskera att publiken blir förvirrad, eller ska man hellre vara lite övertydlig och riskera att publiken tycker man patroniserar dem? Nåja, några funderingar var det. Jag har fler, så jag kanske återkommer :P Ursäkta om det här tagits upp i tidigare trådar. Mvh Andreas
×
×
  • Skapa nytt...