Jump to content

Synopsis...


ebboa

Recommended Posts

Hej! Jag har kommit på en filmidé och nu vill jag skriva en synopsis till idén men jag har abslout ingen aning om hur jag ska skriva. Om jag ska skriva kortfattat om varje scen eller? Har kollat på sidan om synopsis, outline och treatment men vet endå inte hur jag ska göra. Skulle vara jätte bra ifall någon skulle kunna berätta det grundligt eller visa en som du själv har skrivit. Mvh Ebba.

Link to comment
Share on other sites

Det finns nog inga absoluta svar på den frågan. Utgå istället, (som vanligt), från läsaren och vad målet du vill uppnå med din text är. Ditt mål är att hur bra din ide är och eventuellt få en person att investara tid i att läsa hela ditt synopsis och kanske beställa /investera pengar i dig att skriva ett manus?

 

Men ur den personens synvinkel så är något som skall läsas och utifrån det så skall någon form av omdöme skapas och ett beslut fattas. Alltså gäller det nog att vara intressant, medryckande och komma till poängen fort. Se det som att skriva texten som skall vara på baksidan av en bok, du vill få personen att köpa boken, personen som läser vill hitta en rolig eller spännande bok, och läser texterna för att göra det.

 

Har du sett filmen Almoust famous? Det handlar om en 15-årig som råkar få ett uppdrag att skriva för Rolling Stone, en intervjuv med ett rockband. Han kämpar med att få till sin text hela filmen igenom och i slutet att filmen så läses texten han skrivit upp. Jag är inte säker eftersom jag inte hittar det på Google, men jag har för mig att det sättet att skriva blev en del av tidningen style guide.

 

Lite info om chefredaktören Hunter S Thompsons skrivar-stil här:

http://en.wikipedia.org/wiki/Hunter_S._Thompson#Writing_style

 

Artikeln inleds med något i stil med: Jag befinner mig i ett flygplan med världens coolaste rockband. (...) Vi är alla på väg att dö inom några minuter. Det är nog en bra inledning på en artikel om ett rockband som greppar tag i dig och får dig att vilja läsa resten.

 

Det finns gott om siter på nätet som innehåller hela manus, men även en del synposis och treatments - googla på det (länk till treatments nedan).

 

Här är tex en site som betonar ideén, det som kallas för "logline", den rad som medföljer en film i en TV-guide. Några bra exempel här:

 

http://www.moviepitch.com/good_idea.htm

 

Du kanske kan börja med att hitta på några sådana? Som beskriver din ide i några rader?

 

Därefter kommer synopsis.

 

Flera tips att skriva sådana här:

http://freespace.virgin.net/dave.watterson/synopsis.html (inkl ett exempel).

 

På denna sida hittar du något som heter Treatment - det finns massor med sådana och detta är ungefär samma sak som synopsis:

 

http://www.simplyscripts.com/treatments.html

 

(Den första Transformers, Revenge of the fallen är en bruten länk som inte funkar längre).

 

En bra guide här:

http://www.ehow.com/how_2337492_write-film-synopsis.html

 

En till:

http://www.writing-world.com/publish/synopsis.shtml

 

(Jag googlade på engelska, då jag är van vid det, men det finns säkerligen svenska siter också).

Link to comment
Share on other sites

Hej! Jag har kommit på en filmidé och nu vill jag skriva en synopsis till idén men jag har abslout ingen aning om hur jag ska skriva.

 

Hej Ebboa. En synopsis kan egentligen se ut lite hur som helst. Huvudsaken den uppfyller syftet. Att berätta vad filmen handlar om, karaktärerna och eventuell pointplot.

 

Ett enkelt exempel: ( Som jag hittade på i skrivande stund)

 

Mobboffret Jonatan,16. Ett oönskat sladdbarn till den numera feta änklingen och fd bankrånaren Olle, smider planer på hur han ska döda sin klasskamrat, tillika granne och fiende i skolan, och ge sin pappa skulden.

 

Där har du ett exempel på en början. : )

 

I en synopsis är det även ett måste att berätta hela storyn, i så korta drag som möjligt. Så fortsättningen skulle kunna bli något liknande.

 

Efter flera misslyckade och ironiska försök, ger han tillfälligt upp, och funderar starkt på om, han inte skulle ta sitt eget liv, och skuldsätta pappan. Men efter ett självmordsförsök, som slutar på sjukhuset, lär han sig att känna Mia 29, som är där av samma anledning som Jonatan, och kärlek uppstår. sen bla, bla bla.

 

Ja, jag hoppas du förstår konceptet. Är säkert felaktigheter i detta enligt vissa. Men visa den för ärliga kompisar, och förstår inte de vad du har skrivit, skriv om. : )

 

Hoppas det varit till lite hjälp. Ps: Ordbajsa så mycket som möjligt, är bara att stryka de som inte är relevant till slut.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...