Jump to content

Ta bort bas...


Salmonsson

Recommended Posts

Har en melodi snutt från en fin "gammal" [90-tals] b-action rulle från Usa, och skulle bra gärna vilja ha ackorden/tabsen till den låten. Hade tänkt att ge den till en polare som skulle få spela in den. Men nu är det så att i låten så är det en tung bas i bakgrunden som förstör allt. Har ett program som det bara är att öppna en mp3 låt [nästan alla format funkar] och den konverterar till noter, ackord tabbar eller vad fasen det heter. Men problemet är att basgångnarna också räknas som noter så det blir käpprätt åt helvete :P .

 

Nu till frågan, vinns det något program som helt tar bort basen på något sätt? Har program som Audacity, Acid Pro 4.0 & 5.0 och en massa andra Sony produkter, men fattar nada om hur programet fungerar...Skulle vara super ifall nån visste hur jag kan gå till väga!

Link to comment
Share on other sites

Leta efter något som heter High pass filter, eller HPF, det är ett filter där du skär bort basen vid en bestämd frekvens. Prova dig fram, börja vid 100 Hz och se om det räcker, ska du bara ha något som är lätt att skriva noter efter spelar det ju inte så stor roll hur det låter. Du kanske måste gå högre upp i frekvens beroende på hur högt den jobbiga basen går.

Link to comment
Share on other sites

Du kan dessutom testa att ta bort centrumkanalen, eftersom basen antagligen ligger i mitten av ljudbilden.

 

Det kan du göra genom att invertera ena kanalen, t.ex. den högra, sedan konvertera ljudet till mono. Gör man så så försvinner allt ljud som ligger precis i mitten. Det mesta av sången brukar försvinna t.ex.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...