Gå till innehåll

erikis

Medlemmar
  • Inlägg

    27
  • Blev medlem

Inlägg postad av erikis

  1. Känner du till Örebro universitets program som heter "Medie- och kommunikationsvetenskapligt program med inriktning film"?

     

    Jag läste båda programmens kursplaner och jag får den uppfattningen att filmproduktionsprogrammet handlar mer om det administrativa bakom projekt medan Örebros program behandlar filmvetenskap och teori bakom film.

     

    Vilken kombination med en estetisk utbildning är lämpligast?

     

    Filmproduktion verkar ju handla väldigt mycket ekonomi, vilket säkert är bra men samtidigt ganska tråkigt.

     

    Örebros utbildning kanske blir kaka på kaka med en estetisk utbildning...

     

    Det är svårt att veta vilket program man ska söka i första hand.

     

    Säg att du kom in på båda dessa utbildningar och Molkoms videolinje (eller liknande) vilken skulle du välja?

     

    //Marcus

  2. Vet någon någonting om utbildningen? Tror ni att det kan vara ett substitut till DI:s program eller en förberedande utbildning? Tre års förberedande studier känns i och för sig lite i överkant om man sen ska plugga ytterligare tre år inom samma ämne.

     

    Det har ju diskuterats en del om folkhögskoleutbildningar men inte så mycket om vanliga högskoleutbildningar. Tror ni att sådana här utbildningar är nyttiga i allmänhet och Högskolan Västs program i synnerhet?

     

    //Marcus

  3. Låt säga att du funderar på att köpa en videokamera. Du är olyckligtvis inte ekonomiskt oberoende och letar efter en så prisvärd halvproffsig kamera som möjligt.

     

    Jag är inte fullt insatt i det tekniska i en videokamera men inser att vissa delar slits och har någon typ av livslängd, vilket med tiden kommer leda till att man måste byta ut dem (då garantin förmodligen är slut).

    Hur ska man väga drifttiden på en begagnad kamera mot en ny. Finns det någon tumregel eller formel man kan applicera på problemet? Jag antar att det skiljer sig ganska mycket, men hur lång tid kan man räkna med att en videokamera klarar normalt slitage. Dvs spela in ett 60 min band, spola tillbaka, spela upp. Antalet inspelningstimmar borde ju ge ett hum om kamerans inre skick. Vilka kostnader kan man räkna med då det gäller att byta ut delar som kan gå sönder?

     

    //Marcus

  4. Jag vill konverera ett par .vob filer till mpeg2 för att kunna importera dem i Premiere Pro och redigera dem men lyckas inte.

     

    Jag har testat att konvertera filerna med Videomach men programmet tar inte med hela filen och ljudet blir osynkroniserat.

     

    Tips på andra program eller lösningar? Finns det ingen plugg till PP som gör att man kan importera .vob direkt?

     

    //Marcus

  5. Hej på er!

     

    Som rubriken antyder letar jag efter en intervju-mic och en mygga till min XL1s. Känner ni till några billiga och prisvärda grejer får ni gärna tipsa mig. Trådlösa myggor kostar vad jag försår en del så dessa kanske måste uteslutas då jag inte räknar med att lägga ut mer än 1500 kr. Ev köper jag en mic nu och väntar med den andra. Grejorna skall användas till korta intervjuer och kvaliteten behöver inte vara särskilt överväldigande.

     

    Är det lättast att ansluta mikrofonen via RCA-kontakterna (tror de heter så) på kameran? Är dessa matade med ström eller måste jag ha någon typ av matarmodul?

     

     

    Sen kan jag passa på att fråga om någon vet om adaptern man kopplar mellan transformatorn och XL2:an som möjliggör direkt strömförsörjning från elnätet är kompatibel med transformatorn som medföljer XL1s:an. Adaptern till XL1s:an verkar inte gå att få tag på och jag vill inte lägga 1395 på ett helt nytt laddningspaket eftersom jag har transformatorn. Om någon har några alternativa eller billigare sätt att försörja kameran med ström berätta gärna. Jag funderar på att köpa XL2:ans adapter och byta ut kontakten ifall den inte skulle passa? Tror ni det går?

     

    // Marcus

  6. Som rubriken antyder undrar jag om ni vet någon manusförfattare/regissör som man skulle kunna göra ett arbete om i skolan. Egentligen är det ett arbete om författare, och då i den mer traditionella mening av en person som skriver/ har skrivit romaner och/eller noveller. Arbetet skall mynna ut i en muntlig presentation men jag tänkte att det skulle vara roligare att arbeta om en manusförfattare och kanske göra en film och visa. Arbetet skall täcka in författaren som person, hans/hennes verk, miljön och samtiden runt personen och diverse analyser. Så det är ju bra om det är en relativt känd person som man kan hitta mycket information om.

     

    Jag går sista året på gymnasiet och arbetet hör till kursen Sv B, så vet ni vilken nivå vi pratar.

     

    Kom gärna med förslag så ska jag försöka övertala min lärare. Kanske finns det någon person som skrivit både romaner och manus ifall han är svår att övertala.

     

     

    //Marcus

  7. Hur stor skillnad är det egentligen mellan en canon XL1 och en XL1S?

    Är det någon som har testat båda och kan ge en objektiv jämförelse? Eller kan någon vänlig själ länka till en jämförelse. För en som inte testat tvåsiffrigt antal kameror kan ni väl även ge en mer bildlig jämförelse. Är skillnaden som mellan grusväg och asfalt eller mer som potatismos och pulvermos?

     

    Om man pratar inköp av begagnad kamera, hur mycket skulle ni betala för följande kameror ink. originaltillbehör (förutsatt att den självklart är i fint skick)?

     

    * Canon XL1

    * Canon XL1S

    * Canon XM2

     

    Vad ger mest valuta för pengarna, en XL1:a eller en XM2:a?

     

    Jag inser att jag snöat in lite på köpråd, men som avslutning. Vilken begagnad/lättillgänglig miniDV-kamera rekomenderar Ni för pengar runt 10-20k? Faktorn prisvärdhet värderas högt i valet och jag tillägger att det inte behöver vara en Canon (tog dom som exempel eftersom det är dom jag känner till och har läst om).

     

    //Marcus

  8. Jag funderar lite över hur bra formatet "dv" är. Och med "bra" menar jag hur formatet står sig om man ser till bildkvalité och upplösning jämfört med andra format. Upplösningen borde väl räcka till om man spelar upp materialet på en vanlig TV. Har ingen koll på hur stor roll upplösningen spelar om man visar materialet på större yta, 42" plasma tex. För att ha något att jämföra med, hur hög upplösning är det på filmerna på dvd? Kvaliteten i övrigt beror självklart mycket på vilken dv-kamera man använder, men låt säga någon från prisklassen 20000 kr + .Då har man åtminstone sollat bort svensson-semesterkamerorna.

     

    Läste något om att filmen "28 dagar senare" spelades in med en Canon XL1. Kan någon med säkerhet bekräfta detta påstående? Jag tyckte att det lät smått otroligt med tankte på att det ändå är en långfilm som gått på bio och där upplösningen på 720x576 känns lite i underkant.

    Om det nu stämmer borde man således kunna använda en hyggligt bra dv-kamera till allt från amatörfilm till långfilmsproduktioner.

     

    Ett annat exempel på en långfilm som jag tror spelades in med dv-kameror är "Collateral". Vet någon vilka kameror man använde sig av då?

     

    Kan man säga att resultatet varierar mycket beroende på den kamera man använder men att själva formatet "dv" är kapabelt att leverara allt från semesterfilm till långfilm? Hur stor är egentligen skillnaden på dv-kamerorna?

     

    Sen undrar jag också om "hdv-formatet" är något att satsa på? Kommer marknaden i framtiden övergå till hdv?. Dvs att hdv kommer säljas som dv gör idag. Eller blir hdv bara för överklassen?

     

    Ska man köpa dv nu eller vänta? Eller ska man köpa hdv nu eller vänta?

     

    Som det är idag känns det väl nästan som om en dv-kamera är ända valet för mig och mina privata experiment. Det jag tänkte göra är produktioner liknande "Gäddfeber" (dvs lite seriösare fiskefilmer) och andra kortfilmer, så jag antar att det bara är att komma på hur bra/dyr dv-kamera det är värt att köpa...

     

    Som sista fråga. Vad använder man för kameror då man spelar in saker som När och fjärran, fiskedrag, nyhetsrepotage mm? Alltså saker utanför studion där flexibilitet och rörlighet prioriteras.

     

    // Marcus

  9. Hej!

     

    Jag försöker att få ett ljud att låta lite mer avlägset och skitigt. Ungefär som i Star Wars II när Obi-Wan Kenobi sänder ett hologram-meddelande från en avlägsen planet med svag sändning, för att ta ett exempel.

     

    Jag använder mig av audition och premeire.

     

    Jag efterlyser alltså effekter som man skulle kunna lägga på ljudet.

     

    //Marcus

  10. Hej!

     

    Finns det någon effekt i Premiere som man kan applicera på en panoramabild så bilden blir böjd och man får känslan av att man är kameran och tittar runt när man flyttar bilden?

     

    Hoppas ni förstår vad jag menar.

     

    Någon som har erfarenhet av "interaktiva panoramabilder" där man steglöst kan kolla runt i tex ett rum. Program att göra det i mm? Format? Tutorial?

     

    Länken nedan leder till audio pros hemsida där ni kan få ett hum om vad jag menar.

     

    http://www.audiopro.se/hometheater/dolbydigital.asp

    (klicka på bilden längst ner)

     

    //Marcus

  11. Jag har kollat lite på Sennheiser MKE-300. Pris inkl moms: 2249 SEK

     

    http://www.cyberphoto.se/index.php?http://www.cyberphoto.se/sennheiser/mke300.php

     

    Det ska ju vara en videomikrofon. Dessutom har den batteridriven matning. Kommentarer på den?

     

    Problemet skulle kanske vara om man vill fästa den på en bom då den har fäste för kameran. Men det kanske går att lösa?

     

    Är den prisvärd?

     

    Antagligen blir det en sådan. Om ni inte har några invändningar av större vikt. Eller har bättre förslag.

     

    Just det, såg en annan mikrofon där man köpte en grundstomme och på den hade möjlighet att montera olika mikrofonmoduler så som rundupptagande och riktad. Kommer dock inte ihåg namnet. Märket var i alla fall Sennheiser även här och priset låg lite högre än det andra.

    Är det något att satsa på? Att kunna ändra karaktäristiken? Eller klarar man sig med den billigare riktade för att spela in dialog, effektljud atmosfärsljud mm, förutsatt att man gör det separat?

     

    Tack för de föregående svaren!

     

    // Marcus

  12. En mixer verkar ju vara rätt dyr. Är inte helt med på hur den fungerar heller. Kopplar man en mixer mellan mikrofonen/mikrofonerna och inspelningsapparaten och använder den till att ställa ljudnivåer med samt driva mikrofonen. Även om det inte låter särskilt aktuellt att lägga 15-20k på en sådan får ni gärna förklara hur den fungerar lite mer ingånde. Använder man tex en DAT också för att spela in? dvs. mic-> mixer-> DAT?

     

    Om man istället spelar in ljudet med dv-kameran kan man koppla något instrument till hörlursutgången som mäter ljudnivåer så man kan slipper använda sig av kamerans autoinställning. Något billigare som man kanske kan koppla mellan kameran och hörlurarna.

     

    Om man inte har möjlighet att koppla mikrofonen till kameran utan använder sig av annan inspelningsapparatur, billigare än en DAT för 10k, tex md, finns det då risk att ljudet låter annorlunda jmf med ljudet man spelar in med kameran? En lösning skulle väl vara att använda en annan dv för att spela in enbart ljud för att ljudet skall låta lika, även om det känns ganska tattaraktigt...

     

    Jag är fortfarande lite inne på att spela in ljud med laptop och den modul jag skrev om i förra inlägget. Om det är ett billigare alternativ som är bättre än md, som verkar anses rätt värdelöst, så skulle det väl kunna vara intressant.

     

    På dv-kamerorna (Panasonic NV-GS120EB) finns det en mikrofoningång som det står "plug-in-power" på. Är det detsamma som phantom-matning. I så fall möjliggör det ju användandet av en annan/bättre mic än NT-3:an.

     

    Vidare ser ingången ut som en hörlursplugg modell mindre (sk 3.5 mm?). Använder man någon adapter/koppling mellan micen och kameran? Hur ser mikrofonens anslutningar ut?

     

    Finns det inga billigare alternativ än DAT men som ändå håller hög klass?

    Något billigt instrument att mäta nivåerna med?

     

    Tack för svaren förresten.

     

    / Marcus

  13. Hej!

     

    Jag har lyckats övertyga skolan jag går på att köpa in div utrustning för ljudupptagning och ljudläggning bättre än vad man uppnår med den inbyggda standardmikrofonen på dv-kameran. Vi arbetar enbart med dv-kameror och all redigering sker digitalt i datorer. Rätta mig om jag har fel nu men ett mixerbord är väl knappast nödvändigt. Jag har kollat igenom några trådar och en mikrofon som ofta nämns är Røde NT-3. Den verkar ju prisvärd och med dess inbyggda (batteridrivna) phantom-matning lämpar den sig bra tillsammans med våra dv-kameror som jag tvivlar på har phantom-matning. Sen pratas det om ifall man ska koppla mikrofonen direkt till kameran eller använda sig av en portabel DAT eller MD. Jag har tänkt mig att de fall det är möjligt koppla mikrofonen direkt till kameran för att slippa synkronisera bild med ljud i efterhand. En DAT verkar ju ligga i prisklasser runt 8000 kronor och då krävs det riktigt bra argument för att övertyga skolan kan jag säga. Läste även om en alternativ lösning för portabel ljudupptagning som gick ut på att man använder sig av en bärbar dator plus en annan modul som man kopplar ihop via fire-wire. Eftersom det finns fler laptops än elever på skolan låter det alternativet helt klart interssant om det blir billigare. Kanske kan man helt enkelt koppla mikrofonen till laptopens mic-ingång. Jag betvivlar dock att ljudkortet är särskilt bra. Jag vet att skolan har en mikrofon-förstärkare och en äldre mikrofon som man använt till att spela in tal med till presentationer mm. Ingen aning om hur bra den är. Hur fungerar Røde NT-3 att spela in speaker-röst med?

    Det mesta vi gör på skolan i filmväg måste betraktas ligga på amatörnivå. Jag får bortförklara det med att linjen egentligen är en nv/industri-utbildning (något positivt är i alla fall att man kan göra en mikbom i verkstaden). Men eftersom jag är filmintresserad, även om jag inte kan så mkt, och vi ska ge oss på en lite mer seriös produktion inom kort vore det bra att ha grejer som man kan åstadkomma relativt bra resultat med.

     

    Vi använder oss av program från Adobe, som Premiere och Audition.

    Jag fick ingen budget och skolan har köpt in saker för hutlösa priser förr, men ju högre pris desto bättre argument kan man säga. Prisvärdhet klingar bra. Ge gärna lite olika förslag. Tänk bara på att nivån inte ligger högre än "oerhört seriösa amatörer". Att kränga nåt för 5000 är nog lungt.

     

    Det jag efterfrågar är alltså tips på en bra grundutrustning för att spela in ljud. Övriga tips mottages givetvis också. Vi behöver spela in dialog, ambience-ljud(?), atmosfärljud, speaker-röst, ja det mesta. Räcker det med en mikrofon (tex en Røde NT-3) eller behövs det flera om man behöver spela in dialog samtidigt som ljud från omgivningen.

     

    * Mikrofon? räcker en? spela in i mono och sedan panorera?

    * DAT, MD eller laptop?

    * bifoga gärna länkar till återförsäljare mm.

    * Bild/ritning på mic-bom efterlyses.

    * Tillverka en klappa?

     

    Har du orkat läsa ända hit hoppas jag att du orkar skriva ett svar också. Är medveten om att inlägget blev ganska långt...

     

    / Marcus

  14. Hej

     

    För många år sedan såg jag en film som jag nu glömt vad den heter.

     

    Filmen gick ut på att massa skurkar lurades till ett fängelse där de blev inlåsta. Sedan försågs de med allehanda vapen och den sista överlevande skulle släppas fri och erhålla någon summa pengar.

     

    Jag har inget minne av varken spådespelare eller regissör men jag kan tänka mig att filmen inte blev allt för känd.

     

    Nu vore det kul att få reda på vad den hette och kanske se den igen.

     

    // Erik

  15. Jag håller på att göra en dvd i adobe encore dvd. Mina filmklipp är av formatet Mpeg2 (PAL DV 4x3 High Quality 7Mb VBR 2 Pass). När jag ska ta mig en preview av arbetet så får jag ett felmeddelande där det står "No decoder available for this stream type" och klippet kan inte spelas upp.

    Vad är felet och vad ska jag göra för att få det att fungera?

     

    /Erik

  16. När jag ska exportera min film för dvdbränning krävs i Premiere Pro 1.5 att jag väljer ett av de 100 olika typerna av Mpeg-2 komprimering. Vilket ger högst kvalite?

     

    PAL DV 4x3 High Quality 4Mb VBR 2 Pass

    PAL DV 4x3 High Quality 7Mb CBR 1 Pass

    PAL DV 4x3 High Quality 7Mb VBR 2 Pass

     

    Vad kan man ge sig på ?

  17. Hej!

     

    Jag vill göra ett objekt osynligt i 3ds och få så att alla objekt som passerar bakom inte syns. (Hoppas ni förstår vad jag menar)

     

    Hur i hela fridens namn gör man det?

     

    Har testat hur många olika saker som helst...

     

    //Erik

  18. Hej!

     

    Jag håller på med att fixa "bullet trails" efter några kulor i 3ds max 6 som jag sedan skall integrera i ett filmklipp. Jag är inte så bra på 3ds så det går inte särskilt bra. Jag följer en tutorial som kallas "Bullet Time Bullet Trail v.2". Jag antar att den är allmänt känd bland er men jag bifogar ändå en länk.

     

    http://www.tutorialized.com/tutorial/Matrix-Bullet-Trail/4854

     

    Jag inser att blir alldeles för krångligt att beskriva alla ställen jag fastnar på så instället undrar jag om någon vet någon annan tutorial som är lite mer utförlig och nybörjarvänlig (skyller på tutorialen). Eller om ni har några andra tips.

     

    Finns det några andra "bättre" plugins än Ghost Trails?

     

     

    // Erik

×
×
  • Skapa nytt...