Jump to content

Skapa filmmusik!


maxv
 Share

Recommended Posts

Ännu en fråga när det gäller det här med filmmusik.

 

Tänkte prova att göra lite egen musik. Jag har gjort lite egna låtar i ett program som heter SONY ACID PRO och med hjälp av samplingar som jag hittat på nätet, så jag kan grunderna. Men det blir inge vidare. Jag har hört att det är viktigare med ett bra ljud-bibliotek än vad det är med bra program...

 

Jag undrar:

- Är det svårt att göra egen musik?

- Vad bör jag använda för program, och var får jag tag i ett? Eller funkar mitt gamla?

- Var kan jag köpa/beställa ett hyfsat samplebibliotek?

 

Riktar mej till er som håller på med detta...

Link to comment
Share on other sites

Skaffa typ Cubase SE3 och EWQLSO Silver.

Det är nog lagom att börja med och efterhand som du lär dig och behoven ökar så uppgraderar du

till SX3 och till EWQL Gold eller Platinum när det gäller ljuden.

http://www.steinberg.de/ProductPage_sb_se3_eu.html

http://www.soundsonline.com/sophtml/details.phtml?sku=EW-161

Kör du Mac är Logic Express ett annat alternativ istället för Cubase.

Sök här på forumet så ska du nog finna mer info.

Eller kolla runt på nåt av dessa forum:

http://www.99musik.com/forum/

http://vstforum.clubcubase.net/index.php

http://forum.studio.se/

 

Om det är svårt eller lätt att göra musik går ju inte riktigt att svara på.

Det handlar ju om din talang osv...

När det gäller Acid så är väl det mer ett loop baserat prg.

Inget jag personligen skulle använda för att göra filmmusik.

Link to comment
Share on other sites

maxv, för att jag ska kunna ge något eget tips så måste jag först fråga hur mycket du kan från början?

kan du spela nåt instrument själv eller har du bara puzzlat med loopar?

Svårt att ge ett svar som vare sig är jibberish eller nedlåtande utan att veta på vilken nivå du sitter nu :-)

Just ja, & vad har du för ambition du strävar efter? Vet du med dig att det är något sätt du skulle föredra att jobba på eller har du precis startat?

Link to comment
Share on other sites

Ja okej, sorry om jag var lite otydlig. Instrument kan jag spela lite av varje, men det var väl kanske inte det jag menade riktigt. Alltså jag har laddat ner runt 100 olika loops (dom flästa är ganska dåliga). Men jag kan ju sätta ihop låtar (i mitt program) och jag tror inte att jag skulle ha särskilt svårt att göra "hyffsade" låtar bara jag lär mej hur man använder programet och kan skaffa lite sjyssta orkester ljud & lite mer techno aktigt. När jag säger "hyffsade" menar jag helt dugliga, som jag kan ha med i mina filmer, så får man väl börja så gott man kan... Dessutom är jag ganska musikalisk...

 

Hoppas du förstod lite bättre.

Link to comment
Share on other sites

[citat=pld]Planerar själv på att börja gör min egna musik till mina filmer men ett program som jag har hittat är Garritan Personal Orchestra. Är detta ett bra program? Nån som använder det eller har testat det?[/citat]

Det är rätt schysta ljud, men väldigt krävande för datorn. Testa Edirol Orchestral, rätt litet och inte så systemkrävande, men trots det en väldigt bra samling instrument som alla är väldigt flexibla.

Link to comment
Share on other sites

[citat=pld]Planerar själv på att börja gör min egna musik till mina filmer men ett program som jag har hittat är Garritan Personal Orchestra. Är detta ett bra program? Nån som använder det eller har testat det?

 

Här är sidan till programmet:

http://www.garritan.com/GPO.html

 

 

/Jesper[/citat]

 

Hej, Jesper.

 

Jag antar att du skrev lite otydligt och lät det mesta vara underförstått, men om det är andra som också läser detta kan jag lika gärna förklara när jag ändå är igång.

Förlåt om det verkar som en dumförklaring av dig, men det är inte min mening ;)

 

Jag använder GPO, men det är inget program utan ett bibliotek på tre DVDn med ljud och det kan således inte göra mer än att låta, lika lite som en bok i ett bokbibliotek kan läsa sig själv för dig (vilket iofs vore jädrigt najs) =)

Garritan samarbetar med Native Instruments och lånar deras VST-instrument, Kontakt, som motor för att spela ljuden i biblioteket.

Men inte ens det räcker.

 

Du måste ha ett program som du anslår tonerna och även, förhoppningsvis, sparar sekvenserna av dessa. De flesta använder sk sequencers som Cubase eller Cakewalk.

 

Jag föredrar att använda program som bygger på trackersystemet, i mitt fall MadTracker.

Det finns månda andra program, förstås.

 

Det enda kravet på programmen är att de klarar av VST-standarden. Annars sitter man men två pusselbitar som inte leker så bra tillsammans =)

 

 

Vill du höra hur GPO låter kan du antingen lyssna på separata instrument här:

http://www.garritan.com/audition_hr/

 

eller lyssna på exempel här:

http://www.gpo-uploads.com/DemoPlayer/GarritanDemoPlayer.html

 

Du kan också lyssna på lite trudellutter som jag gjort med GPO här:

http://johnnysolsson.se/index.php?page=Music&album=all&genre=Score&orderby=year&sort=DESC

 

Det ska förresten sägas att jag ibland även använder ett annat VST-instrument, Edirol Orchestra från Roland.

 

Båda har sina för och nackdelar. Jag blandar och ger lite hur som helst, det är slutresultatet som räknas.

 

 

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Lämplig musikaffär eller via nätet :)

 

4sounds-butikerna har både GPO och EWQLSO (http://www.4sound.se), och jag tror jag har sett Edirol Orchestra hos den lokale 4sounds-handlaren. Musikbörsen har säkert en del av det också.

 

Sedan finns ju nätet - har själv beställt från Best Services (http://www.bestservice.de) och det funkade bra, snabb leverans och hyggligt pris om man vill beställa från Europa.

 

Tar man klivet över det stora vattnet så kan man t.ex. köpa GPO direkt från garritan.com (gjorde jag), och Soundsonline.com har ju naturligtvis hela linjen av EWQL-produkter.

 

/Rico

Link to comment
Share on other sites

[citat=Json_]

Du kan också lyssna på lite trudellutter som jag gjort med GPO här:

http://johnnysolsson.se/index.php?page=Music&album=all&genre=Score&orderby=year&sort=DESC

[/citat]

Lyssnade på några trudelutter - låter fint :)

Dock är jag inte så förtjust i GPO´s torra ljud.

Kanske nåt bra impuls reverb skulle sköna till det.

Fast det är ju en smaksak. Bra iallafall.

 

Gratis impuls reverb: http://www.knufinke.de/sir/index_en.html

Impulser:

http://noisevault.com/

http://www.echochamber.ch/

Link to comment
Share on other sites

Min största invändning mot GPO är att ljudens loopningar kan bli lite väl tydliga i många fall och att ljuden kan kännas lite enahanda eftersom man återanvänder samma samplingar. Samtidigt så ger detta en mycket snabb och lätt "workflow" då man kan använda samma "patch" till mycket (man behöver inte ha så många patcher laddade och inte leta så mycket för att hitta rätt).

 

I EWQLSO så har man ju ett inbyggt "reverb" i samplingarna som låter bra för det mesta, men vill man ha ett annat ljud så kan det låta konstigt. Så GPOs torra ljud kan vara en fördel också.

 

Kan väl dock säga att sedan jag väl dykt in i EWQLSO (gold) så har jag inte kört GPO mer...

 

/Rico

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

I EWQLSO är ju även instrumenten placerade korrekt. De musikanter som står till vänster i en orkester hörs från vänster kanal, etc. Så vad jag förstår så ska det krävas väldigt lite efterarbete när man arbetar med EWQLSO? Allt från ljudvolymer och panorering till reverb är ju redan färdigt.

 

Då till frågan. Om man kör något annat alternativ, som låt oss säga Giga Studio eller GPO, hur vet man då hur man själv ska panorera ljuden korrekt för att efterlikna en riktig orkester så bra som möjligt?

 

Själv kör jag med Reason 3.0 än så länge. Det har ett hyffsat orkesterbibliotek men jag börjar ledsna på det. Här är en truddelutt jag gjorde i Reason för några dagar sedan:

 

http://stagvall.mine.nu/gavallstudios/v6/musik/Niklas%20Stagwall_-_The_Final_Journey.mp3

 

Har fler på hemsidan, enbart gjorda i Reason, men den här är jag väl mest stolt över. :P Och som sagt, jag har ingen aning om hur man egentligen ska panorera instrumenten.

 

EDIT: Man kan ju se instrumentens placeringar på http://www.garritan.com/audition_hr/ :D Det har jag inte sett tidigare, vad fiffigt. :)

Link to comment
Share on other sites

[citat=Norbert]I EWQLSO är ju även instrumenten placerade korrekt. De musikanter som står till vänster i en orkester hörs från vänster kanal, etc. Så vad jag förstår så ska det krävas väldigt lite efterarbete när man arbetar med EWQLSO? Allt från ljudvolymer och panorering till reverb är ju redan färdigt.[/citat]

 

Jo det är ju som du säger, och det funkar ju hyggligt "out of the box", men lite efterjusteringar brukar det bli i alla fall i mixningen. Speciellt om man dessutom använder flera bibliotek, då man får anpassa nivåer och sånt.

 

%2$s skrev:
Då till frågan. Om man kör något annat alternativ, som låt oss säga Giga Studio eller GPO, hur vet man då hur man själv ska panorera ljuden korrekt för att efterlikna en riktig orkester så bra som möjligt?

 

Just GPO har jag för mig också har ljuden rätt panorerade, men kanske saknar "djupet" då man vanligtvis använder de "torra" ljuden.

 

Så för både panorering (om det behövs) och djup så kan man använda en "karta" av den typen som finns på GPO-sidan (som du sett). Finns flera såna på nätet också.

 

Å andra sidan så finns det bibliotek som har ljuden "opanorerade" och listar det som en "feature" för att man just ska kunna lägga ljuden där man själv vill ha dom.

 

Alla sätt är bra så länge de inte är dåliga, för att ta till en sliten klyscha :)

 

/Rico

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker GPO är mer lättarbetat i och med att det inte finns så många patcher att välja mellan och att kontrollerna är ganska enkla och "rakt fram", och det finns mängder med mer avancerade kontroller om man vill. Dessutom finns en hel del lurigheter inbyggda i många patcher för att göra mer avancerade saker.

 

Men ljuden i EWQLSO (Gold & Platinum) är bättre; Silver har en kvalitet som ligger närmare GPO, bättre enligt vissa likvärdiga enligt andra...

 

/Rico

Link to comment
Share on other sites

[citat=maxv]Ännu en fråga när det gäller det här med filmmusik.

 

Tänkte prova att göra lite egen musik. Jag har gjort lite egna låtar i ett program som heter SONY ACID PRO och med hjälp av samplingar som jag hittat på nätet, så jag kan grunderna. Men det blir inge vidare. Jag har hört att det är viktigare med ett bra ljud-bibliotek än vad det är med bra program...

 

Jag undrar:

- Är det svårt att göra egen musik?

- Vad bör jag använda för program, och var får jag tag i ett? Eller funkar mitt gamla?

- Var kan jag köpa/beställa ett hyfsat samplebibliotek?

 

Riktar mej till er som håller på med detta...[/citat]

 

Fruityloops är ett bra program. Jag har alltid lyckats i det programmet.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Film smurfen]Fruityloops är ett bra program. Jag har alltid lyckats i det programmet.[/citat]

*viskar* kom ihåg att det heter FLStudio nuförtiden... :)

 

Med nya v6.0 så har det blivit ett par ordentliga snäpp bättre, speciellt vad gäller att använda orkesterbibliotek och liknande... Däremot är jag fortfarande lite fundersam på hur bra ljudmotorn är :S

 

/Rico

Link to comment
Share on other sites

[citat=Fredrik Blom]Lämplig musikaffär eller via nätet :)

 

4sounds-butikerna har både GPO och EWQLSO (http://www.4sound.se), och jag tror jag har sett Edirol Orchestra hos den lokale 4sounds-handlaren. Musikbörsen har säkert en del av det också.

 

Sedan finns ju nätet - har själv beställt från Best Services (http://www.bestservice.de) och det funkade bra, snabb leverans och hyggligt pris om man vill beställa från Europa.

 

Tar man klivet över det stora vattnet så kan man t.ex. köpa GPO direkt från garritan.com (gjorde jag), och Soundsonline.com har ju naturligtvis hela linjen av EWQL-produkter.

 

/Rico[/citat]

 

Vad kostade GPO? med frakt o allt? Funkar det att köra i Cubaseis, alltså Cubase´s nerskalade version?

Link to comment
Share on other sites

[citat=Fredrik Blom]*viskar* kom ihåg att det heter FLStudio nuförtiden... :)

 

Med nya v6.0 så har det blivit ett par ordentliga snäpp bättre, speciellt vad gäller att använda orkesterbibliotek och liknande... Däremot är jag fortfarande lite fundersam på hur bra ljudmotorn är :S

 

/Rico[/citat]Det jag har problem med i FL Studio är sequencerdelen. Jag gillar inte att man ska behöva göra loopar och sen pleta ut dem. Jag vill ha en riktig sequencer.

 

[citat=Danell]Funkar det att köra i Cubaseis, alltså Cubase´s nerskalade version?[/citat]Det lär väl funka om Cubasis tar VST.

Link to comment
Share on other sites

[citat=Norbert]Det jag har problem med i FL Studio är sequencerdelen. Jag gillar inte att man ska behöva göra loopar och sen pleta ut dem. Jag vill ha en riktig sequencer.[/citat]

 

Fast det är väl mer en fråga om arbetssätt? Du kan ju göra låtar utan att använda en enda "loop" i FLStudio... Har ju hänt mer än en gång :)

 

%2$s skrev:
Det lär väl funka om Cubasis tar VST.

Den version som följer med GPO (antar att det är den Cubasis vi pratar om, Cubasis VST) hanterar ju naturligtvis VSTer som t.ex. GPO.

 

För GPO finns ju dessutom en annan lösning med GPO Studio eller vad den heter, som funkar som ett VSTi-rack med egen MIDI-port som vilket MIDI-kompatibelt program som helst kan använda...

 

/Rico

Link to comment
Share on other sites

[citat=Fredrik Blom]Fast det är väl mer en fråga om arbetssätt? Du kan ju göra låtar utan att använda en enda "loop" i FLStudio... Har ju hänt mer än en gång :)[/citat]Då har jag inte tittat nära nog på FL. Hur gör man då för att få det att fungera som en vanlig sequencer? Rätt omfattande fråga kanske. Jag är bara nyfiken eftersom jag alltid brukade sitta och slita med loopar. Så fort jag skulle göra någon liten ändring på en loop så var jag tvungen att skapa ett nytt spår och en ny loop för just detta osv. Jag övergav FL. Jag är inte förvånad om det finns något enklare sätt att arbeta i det.

 

När vi ändå är igång, finns det någon gratis sequencer att tanka som fungerar hyffsat bra? Jag har Cubase men det vill inte starta just nu på grund av "VST Connections". Kravet är att den ska klara VST.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...