Jump to content

Premiss?


Gotlandsstudent
 Share

Recommended Posts

Premissen kommer väl när man vet hur filmen slutar och hur protagonistens utveckling ser ut. Ett manus jag skriver på nu har premissen "Sorg efter förlust förgås om man genom att låtsas vara lycklig upptäcker livslust". Förgås är en viktig del i min premiss. Det är verbet som talar om att karaktären förändras. Idealet är att väva in premissen i varje scen så mycket det bara går.

Link to comment
Share on other sites

Oj oj.. den premissen var jag inte riktigt med på.. "Sorg efter förlust förgås om man genom att låtsas vara lycklig upptäcker livslust"...?

 

Kan man använda förgås i det sammanhanget, eller har jag missat nån svenska lektion? Borde inte "överkommes" (jag vet, också ett jobbigt ord) användas istället för förgås? Eller har jag missat storyn helt?

 

Ja ja.. Håller med Tomas annars. Är svårt att ha riktig koll på premissen innan du vet hela storyn. Det där är ju så olika från författare till författare. En del börjar med en premiss och så får storyn komma sen. Andra vet knappt vad premissen är när dom ska skicka iväg det färdiga manuset. Och inget är väl rätt eller fel egentligen.

 

Själv kan jag inte påstå att jag tänker så mycket i premisser. Har mer koll på tematiken, huvudkaraktärens resa och vad vi ev "lär oss" av filmen. Vilket ju på ett sätt är premissen iofs. Men jag brukar inte sitt o tänka ut min premissmening eller jobba för att få ihop en.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...