Jump to content

Gasen


GeneralGaben
 Share

Recommended Posts

Manuset har rätt många formatfel. T.ex. att du har döpt varje scen vilket man inte brukar göra, sedan finns inga karaktärsbeskrivningar med. Tommy och Viktoria kan vara allt från 5 år till 100 år i manuset. Sedan har du skrivit (det syns i filmen) plus andra liknande saker vilket inte heller förekommer i ett manus.

 

Dramaturgin är också ett viktigt moment i manusskrivande. Karaktärsuppbyggande, vändpunkter, nyckelscener, anslag osv. I ditt manus saknas mycket av det.

 

Dialogen är ibland lite för "på näsan", att dina karaktärer säger något som du kan visa istället. Delar av dialogen är också överflödig.

 

Budskapet med filmen är lite oklart.

 

Tillslut så finns det mycket stavfel, särskrivning och grammatikfel. Jag kan ha överseende med det som läser ditt manus här på ett forum. Ska du dock visa detta för någon filmkonsulent producent för att söka pengar eller stöd till din film så kommer de högst troligen bli avskräckt. Om du vill ha en fotograf, skådespelare ljudtekniker, regissör m.m. till din film så kommer de också bli avskräckta. Stav- och grammatikfel kanske inte känns som en big deal för dig, men för seriösa folk i filmbranschen ser det oprofessionellt ut. Samma sak gäller med dramaturgi och manusformat.

 

Det som jag tycker är bra med manuset är att jag får en bra bild om vad som händer. Du får fram din idé och berättelse. Sedan finns det vissa spänningsmoment som driver storyn framåt. Jag vill veta vad det är för gas terroristerna förvarar och varför. Vad är terroristernas mål?

 

Jag undrar en sak dock. Vad är det du gillar mest inom filmproduktion? Är det regi, manus, foto, producentrollen, ljud m.m.? Är du intresserad av språk och dramaturgi? Jag undrar därför att lära sig skriva bra manus tar lång tid. Om du däremot gillar att komma på idéer och scener så kanske regi är något för dig. Regissör och manusförfattare jobbar ofta tillsammans. Regissören kommer på en idé och manusförfattaren gör så att idén passar till ett manus.

 

Om du nu vill så skulle jag vilja samarbeta med dig genom skriva ett manus baserat på denna idé för dig. Eftersom att jag gillar grundidén och jag tror att det kan bli en mycket spännande film med hjälp av bra dramaturgi och manus!

Link to comment
Share on other sites

 • 5 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...