Jump to content

Recommended Posts

Hej!

 

Jag har skrivit ett kortfilmsmanus jag jättegärna vill ha all sorts feedback på.

 

Handling: Frisören Annika får reda på datumet en kund tänkt begå självmord på. Taxichauffören Johns väg korsas med Annikas och de beslutar sig att tillsammans agera.

 

 

 

Tack!

Link to post
Share on other sites

Jag blir snabbt oehört förvirrad.

 

Kommer Ullrik in i en frisörsalong, hälsar på Annika och sen går han? Han säger att han ska bli klippt, men det blir han aldrig. Sen, varför satsa på att gå ner i vikt om man vill begå självmord? Han säger att han mår bra, men avmagring tyder ju på motsatsen om han inte medvetet bantat och om han bantar medvetet för sitt självmord är det ju naturligt att han går och klipper sig också.

 

Sen i taxin. Det står att det stiger på två passagerare som sätter igång att hångla, med det är fyra som pratar förutom John. Och vem är Linus mitt uppi alltihopa? Sen nästa scen i taxibilen är också lika obegriplig.

 

Jag ger tyvärr upp här.

 

Ditt filmanus är inte visuellt. Du måste vara tydlig med vilka som är på plats och var de är. Man får ingen känsla för vad det är för personer eller platser. Första gången vi möter en karaktär så skrivs namnet med versaler också.

 

En scen är en sekvens som du (teoretiskt) kan filma i en tagning. Dvs som den fullpackade taxin med sin obegripliga dialog i själva verket är olika taxiresor, ska detta skrivas som separata scener. Precis som när John stannar utanför ett hus och går in i sin lägenhet och hämtar sin hund och går ut på prommenad. Vad är ett miljonprojekt? Hur syns det? Hur ser hans lägenhet ut? Bor han ensam? Vad är det för hund?

 

Tänk på dina dialoger. Första scenen är väldigt lång, pratar mycket om hans figur (och konstiga repliker som "Jag har nog aldrig mått bättre. Ta bort Nog, jag har aldrig mått bättre.") men det intressanta är att han har bestämt sig för att begå självmord. Focuser på det viktiga. Kom till skott så att säga.

 

Upplägget är så himla spännande, så jag hoppas du fortsätter jobba med manuset.

Link to post
Share on other sites

Hej, tack för kritiken, märker själv hur jag förutsätter att läsaren själv ska förstå saker utan beskrivningar.

 

Samtalet om att Ullrik gått ner i vikt var mer tänkt att etablera att Ullrik och Annika kände varandra sen tidigare och försöka skapa ett samtalsämne som på ett mer naturligt sätt leder fram till varför Ullrik är glad.

 

Jag gör om och återkommer.

Link to post
Share on other sites

Jag kan bara upprepa vad jag tjatat om tidigare. Vill man lära sig skriva manus så är det en god idé att göra på samma sätt som jag. Skriv något kort. Spela in och redigera. Tag reda på vad som blev bra respektive dåligt. Skriv nytt kort manus. Osv. Man lär sig nämligen en hel del av att se resultatet framför sig. Samtidigt kräver en minut färdig film inte så värst många timmars arbete.

 

För den som ej anser sig kunna använda den metoden så återstår det att gå en omväg. Endera skapa seriealbum eller bli pjäsförfattare hos någon amatörteatergrupp.

Link to post
Share on other sites
Samtalet om att Ullrik gått ner i vikt var mer tänkt att etablera att Ullrik och Annika kände varandra sen tidigare och försöka skapa ett samtalsämne som på ett mer naturligt sätt leder fram till varför Ullrik är glad.

 

Det är helt rätt tänkt, men varje ord och handling räknas in i något större. Det tar bara sekunder att etablera att de känner varandra - skakar hand / kramas / ler / familjärt tilltals sätt.

 

Jag gör om och återkommer.

 

Låter strålande.

Link to post
Share on other sites
Vill man lära sig skriva manus så är det en god idé att göra på samma sätt som jag. Skriv något kort. Spela in och redigera. Tag reda på vad som blev bra respektive dåligt. Skriv nytt kort manus. Osv. Man lär sig nämligen en hel del av att se resultatet framför sig. Samtidigt kräver en minut färdig film inte så värst många timmars arbete.

 

Det är säkert en metod som är mycket lärorik. Jag har själv funnit det lärorikt att se mina manus inspelade. Men att göra som du föreslår förutsätter intresse för något utöver skrivandet. Jag ser gärna mina manus producerade men jag har mycket lite intresse av att göra det själv. Jag är författare, inte regissör. Jag har ingen bekantskapskrets av skådespelare och inga som vill ställa upp på mer eller mindre stolliga testfilmer för mitt eget lärande. Testa dialoger kan man göra ensam eller tillsammans med en kompis, ingen skådespelartalang nödvändig.

Link to post
Share on other sites
Desirée, jag förstår vad du menar. Därför kan det vara bra att bli kompis med någon grupp som gillar att spela in. Och jag vet att manusläsning är en etablerad teknik.

 

Jag är lessen om du missförstod mig. Det var inte avsett som kritik, utan en uppmuntran att det går att lära sig ändå och att det är okej att inte ha intresse av att göra film själv. Jag har ofta - i Sverige - blivit bemött med misstroende och förvåning att jag "bara" vill skriva. Självklart är det alltid lärorikt att se sitt manus som film.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...