Jump to content

Bärbar-dator djungel - Hjälp!


Recommended Posts

Hallau, kan inte så mycket om datorer egentligen, men nu behöver jag införskaffa mig en ny bärbar som ska orka med att köra enklare redigeringsprogram som typ premiere elements (inga after effects program eller nåt) och adobe photoshop typ, mest som en hobby mot jobb dator. Har blivit rekomenderad att kolla efter intel core i7 processor och ett annat grafikkort än intel HD Graphics, och mina önskemål är minst 250 gb ssd (kan lägga filer på en extern hårddisk annars, väl?) och typ 14-15 tum på skärmen, (har en 15" just nu och känner mig bekväm med den storleken)... det är typ allt jag tagit reda på. Men nu har jag kollat i veckor och velat fram och tillbaka och antingen faller det på det ena eller det andra, för lite minne, fel grafikkort, för dyr, blaha... har kikat på asus och då faller det på skärmen som verkar lite... plastig och matt? om det går att förklara det så? och så har jag kollat på hp, men de bärbara datorerna jag funderat på har fått dålig kritik, och dessutom verkar det varnas för hp som dåligt märke (även kollat acer, men samma här där det varnas för dåligt märke). Vad har ni för erfarenheter, särskillt asus? är skärmarna något förekommande som stör eller påverkar vid videoredigering? Någon som har tips på dator annars jag borde kolla in? budget:typ 10 000, gärna billigare.

 

Tack på förhand, som sagt kan inte mycket om datorer!

Link to post
Share on other sites

Största frågan är vad för material du tänker dig redigera, från vilken kamera, i vilken upplösning, i vilket format osv.

Hur pass viktigt grafikkortet är i Premiere Elements vet jag inte riktigt, gissningsvis då jag förstår det som så att elements inte stödjer CUDA så spelar grafikkortet ingen som helst roll.

 

En matt skärm är oftast bättre, hur en plastig skärm är har jag ingen aning om, vad betyder det ens?

Asus får generellt mycket bra kritik, både i hållbarhet och upplevelse, HPs billigare konsumentprodukter får mycket riktigt ofta rätt dålig kritik och Acer överlag det samma. Dock därmed inte sagt att alla Acer och HPs billigare modeller är dåliga, finns alltid variation.

 

Specificera gärna och om inte annat lycka till, mvh /Pontus w

Link to post
Share on other sites

Asus, Apple, Dell och Lenovo är väl de som jag hört mest gott om oavsett prisklass - sett till ren hållbarhet då.

 

Skulle titta på en laptop med 8-16 gb ram, en processor på ~3 GHz (i5 eller i7) - fyra kärnor om man ämnar att göra "lite allt möjligt" och ett GTX 1060/1050. De brukar gå att hitta för runt 10-11 000.

 

Den här tyckte jag såg fin ut, och skulle mycket väl kunna tänka mig en sån själv om jag ville ha en laptop att jobba på:

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=4189277

 

Eller den här, med lite annan config (bättre processor, sämre grafik, mindre ram - lägre pris):

https://www.prisjakt.nu/produkt.php?e=4267035

 

Som Peus säger så handlar ju allt om vad man vill göra. Jag själv sysslar mycket med både det grafiska och "vanlig" klippning, och vill gärna ha en processor med många kärnor och bra grafik, likväl som mycket ram (inga kompromisser). Men använder man program som inte kan utnyttja ett bra grafikkort finns det ju ingen vits att ha ett sånt, om man inte tänkt ha en massa skärmar kopplade till eller dyl.

Link to post
Share on other sites

Peus: Hm... Filmar mest med min systemkamera, Nikon d3200, enligt deras hemsida är det MOV och 1920x1080, och skulle vilja kunna spara i mp4 (men ja, det finns nog bättre format, men det är det jag känns mest bekant med), och AVI (?) Är inte alls bekand med CUDA, får kolla vad det är för något!

Ok, men då är det kanske inte helt ute på hal is att kolla på Asus ändå. Haha, ja hur ska man förklara mer än- plastig? ;) Klippningsmässigt är det väl ganska basic, inte så mycket grafiskt, men vill gärna ha möjligheten till det då det ändå dyker upp som projekt ibland.

 

Smörgåsmannen: Aha, lenovo också? har inte alls kollat in, har hört lite dåligt om dem, men det kanske är mer åt deras billigare ändå? De jag pratade med ansåg i5 allt för svag, men det kanske är ett säljarknep?

Innehållsmässigt är det inget och klaga på verkar det som, tycker tyvärr inte att speldatorer är så himla snygga dock ;)

 

ghijohansson: Har ej sett, ska läsa!

Link to post
Share on other sites

Inte snygga, men byggda för höga temperaturer etc. får man anta! Lenovo är gamla IBM persondatorer som jag förstått det. De datorerna verkade hålla i evigheter.

i5 är bara för svagt när det man gör kräver mer! Skulle satsa på högre klockfrekvens och fler kärnor framför om det står i7 eller i5 på förpackningen. Och behöver man CUDA så bör man också prioritera grafikkort över det. Min Macbook med en tvåkärnig i5 har jag grade:at en kortfilm, gjord på Sony F5 med, som exempel. Har inga dåliga minnen från det.

 

Jobbar man professionellt med allt möjligt, varje dag så gynnas man väl av en i7. Skillnadeb finns ju, frågan är mer vem som faktiskt märker den.

Link to post
Share on other sites

Lenovo finns ju som Lenovo "Business" (evighetsmaskinen) och Lenovo "standard" (konsumentmaskinen), men jag skulle nog själv kolla närmare på dem.

ASUS har en miljon modeller (typ), oftast bra maskiner men en del av dem - som du sett - har rent ut sagt otroligt dåliga skärmar. Köp på ett ställe där man kan testa/se.

Skulle personligen inte ta i en Acer med tång, har div släktingar med Acer och dom bara pajar. . .

 

Elements kan i stort sett inte utnyttja grafikkortet i någon större utsträckning, men 2Gb dedikerat minne är ju bra.

Hög klockfrekvens är bra, likaså är 16 Gb minne om man ändå ska köpa.

 

Jag skulle nog kolla ASUS gaming serie, Lenovo eller en något dyrare HP.

Link to post
Share on other sites

Jag skulle önska att någon annan kommenterade eftersom jag aldrig redigerat med SSD, bara med traditionell hårddisk. Om jag uppfattat saken rätt så ger SSD ej någon prisvärd prestandaökning vid videoredigering. Vid videoredigering har man ju ett begränsat antal stora filer medan SSD är bäst när man har många små filer. Och hårddisk är ju billigare än SSD.

 

Men samtidigt vore det bra om någon som redigerar med SSD också ger sin åsikt.

Link to post
Share on other sites

Beror helt på vad du redigerar med för material. . . för mig som oftast kör 4K/UHD med en Atomos Recorder är SSD ett krav (eller raidade snurr-diskar). Klipper du med stora mängder media i "MTV-tempo" eller om du kör Multicam-redigering där många filer ska läsas samtidigt så är det också en fördel. Sen kan SSD göra stor skillnad om du använder den som Cache-disk för ex After Effects.

 

Allt beror på vad man gör. Men klipper man enklare filmer med DSLR-material i 1080 så räcker ju snurr-diskar långt. (Som förvisso markant tappar i fart när dom blir fulla.)

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Rampunzell
   Hej.
    
   Jag har fått i uppgift att köpa in en videoredigeringsdator till mitt jobb och då jag har jobbat en hel del med redigering så kan jag inte så speciellt mycket om hårdvaran. Vi har någon form av deal med stationära HP workstation datorer. Så det måste vara någon av dem. Priset får ligga mellan 25000-35000. (kanske lite högre)
    
   Det vi kommer arbeta med främst är green screen. Vilket kräver en hel del av datorn. På den förra jag hade så gick det bra att klippa film, men så fort film skulle sättas bakom film, ljussättning förändras, eftereffekter läggas till så började datorn att hacka, vi jobbar i full-HD också.
    
   Så vilken HP workstation skulle ni välja och vad är viktigt att ha bra utav för att datorn ska orka redigera filmen. Kan man köpa in en datorn för detta pris som kan leverera en smidig arbetsprocess.
    
    
   Hälsningar
   R.
  • By vectorboy
   Hej
   sitter och försöker plocka ihop en dator för after effects då min gammla börjar bli trött. problemet är att jag inte har någon koll på vad jag ska tänka på. har försökt få lite bättre koll på saken via andra trådar men blir bara förvirrad..
    
   om det finns någon som har tid att slänga ihop en dräglig inköpslista så vore jag sjukt tacksam..
    
   min tanke är ca 10000kr men gå ett par tusen över om det är nödvändigt..
  • By JasonCiffe
   Hej!
   Sitter och tittar runt för ny redigeringsdator. Burken jag sitter på idag håller, men efter 4 trogna år är det änna dags att göra en liten update.
   Blev rekommenderad denna dator: https://www.dustinhome.se/product/5010826181/m52ad-xtreme-nr003s
    
   Jag och datorkunskap går sådär bra ihop, tyvärr. Tänkte höra här om någon kanske skulle kunna ge råd om den är så bra som försäljaren sa.
   Jag redigerar främst i Premiere Pro CC, men även lite Photoshop samt After Effects. Vill gärna kunna se delar av filmen i redigeringen när effekter
   ligger på (vilket inte går så bra på den datorn jag har nu, om det är längre filmer) och jag vill gärna att det ska gå snabbare att tänka ut. Vet
   att säljaren sa att det gick att uppdatera ram-minnet till det dubbla på denna datorn för en 1000-lapp till.
    
   Är det något att köpa in eller någon som har tips på annat förslag?
    
   Mvh, JasonCiffe
  • By Matildahg
   Hej hej!
    
   Min dator håller på att gå sönder och jag behöver köpa en ny. Ska enbart ha den för videoredigering och eventuellt små surfa lite på nätet. Jag kan verkligen ingenting om datorer och jag har försökt läsa trådar här för att få svar på min fråga.
    
   Så min fråga är, tror ni att Acer Aspire E5-572G 15,6" HD är bra för videoredigering? Jag blev rekommenderad av en att den var bra men eftersom jag inte vet något om datorer så ville jag kolla med er filmredigerare ifall detta kan funka eller inte. Jag gör bara kortfilmer så det är inga 90 minuters filmer som kommer att göras på datorn max 15-20 min.
    
   https://www.komplett.se/acer-aspire-e5-572g-156-hd-matt/817388
    
   Tacksam för svar :)
  • By belos
   Hej,
    
   Har surfat runt sista veckorna och har fått en liten bild av vad jag tror jag behöver, men har en känsla att jag missar endel.
    
   Jag har inga direkta krav utöver att redigeringen ska gå så flytande som möjligt till ett pris runt 4-5000,-
   (Förstår om det är lite snålt men det har ju funkat att redigare på enklare saker förr som borde gått ner i pris)
    
   Jag filmar bara med 550D 1080 24/30fps och Gopro (1080 30 o 60fps och aldrig protune, isåfall renderar jag det med gopro studio först där jag också tar bort fisheye effekten)
   så det är inga kraftpaket jag jobbar med.
    
   Korta edits med endel justering av färger och många klipp. MEN bara mellan 1-10 minuter långa ala youtubevideos och jag kan vänta på renderingen efter.
    
   Vad jag hittills fått för mig är viktigt är minimum 8GB Ram, i5 eller i7 (eller kan jag gå lägre/alternativ), SSD är trevligt men en hybrid funkar. Sen e det ganska blankt o jag tror jag dras upp i högre prisklasser än vad som behövs av fel grunder.
    
   Jag har jobbar i Adobe premiere.
    
    
   Så snälla fina forum, vad ska jag se efter och vad ska jag se bort från! Vinnande tips får 20 kronor o en kram!*
    
   I'm in need!:q:q
    
   Cheers!
    
   *kanske
×
×
 • Create New...