Jump to content

Bli av med 16mm projektor?


Recommended Posts

Tänkte höra mig för lite, jag sitter på en 16mm projektor som jag köpte för ett par år sedan, la ut den idag för försäljning men gissar att trycket inte är superstort.

 

Men vore kul om den kom till användning någonstans, så om någon har en aning om någon eller några som håller på med sånt här så sprid gärna ordet. Känns som det är så sällsynt att "hårdvara" av det här slaget dyker upp i Sverige, så vet inte riktigt vart jag kan hitta de som skulle kunna vara intresserade! :-)

Link to post
Share on other sites

Jag har arbetat med några 16-mm filmer och har tillgång till projektor, men jag skulle aldrig drömma om att köra filmerna i projektor igen. Alla filmer som körs i projektor blir utsatta för mekaniskt slitage som ger repor och skadade matarperforering.

Det enda rätta är att skanna filmerna hos en välrenomerad skanningsfirma. Kan det också ske med våtskanning till HD så har man gjort det ultimata för filmen. .

Det finns bara ett ställe för mekaniska projektorer och det är på museum.

MVH

Bosse

Link to post
Share on other sites

Mina erfarenheter av 16 mm film härrör sig från filmer som är inspelade från 1951 och fram till 80-talet. Det visade sig att en av filmerna (1951) kopierades till en ny kopia när originalet knappt höll att köras. Jag skannade originalet till hd och med hjälp av stabilisering kunde jag återställa den skadade perforeringen och även justera ljus o kontrast. Filmens textrutor togs bort och ersattes med speakertext som Mats Segerblom läste in. Den föreslgana musiken spelades in av Kantor Majvor Sigvardsson.

Filmen som i original var nästan 3 timmar lång blev nu 1 timme kortare pga de bortklippta texterna.

Alla personer som kunde identifieras fick namnetiketter som gör att filmen får ett bestående värde i framtiden och kan inte längre skadas när den visas.

Resultatet kan ses på Vimeo:

https://vimeo.com/61616440

https://vimeo.com/61867659

https://vimeo.com/62233556

https://vimeo.com/62003643

Hälsningar

Bosse

Link to post
Share on other sites

Haha, jag förstår inte riktigt varför du förklarar dom här grejerna som ingen riktigt frågar om, och faktiskt inte har något att göra med vad jag frågade om: Vem som kan tänkas vara intresserad av en 16mm projektor.

 

Har i alla fall fått en del intressenter, så känns i alla fall inte omöjligt att den får ett nytt hem om inte så fasligt länge.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...