Jump to content

konsten att klippa film - i visuellform/videoform


Recommended Posts

Jag har små korta filmer (ca 100 st) tagna med min mobil som jag vill sätta ihop. Inget avancerat. Har börjat ladda in dem i iMovie men behöver enkla kunskaper att för att klippa på rätt ställen. Har läst från er filmskola "konsten att klippa film" och undrar om det finns i videoform pga skulle vara lättare att förstå. Eller är det någon som kan hålla kurs på det?

Link to post
Share on other sites
  • 4 months later...

Tack för era svar och tips......Har faktiskt inte kommit igång sedan mitt inlägg. Gick en kurs i iMovie och lärde mig att hantera verktygen men har låst mig på något sätt pga vet inte vad som ska klippas/resp. behållas. Har letat på fristående kurser för att lära sig grunderna i klippning men hittar inget........Eller att någon håller sådana kurser privat?

Link to post
Share on other sites

Jag har genomgående siktat på att berätta i bild med kommentar och att vara noga med att kommentar och bild skall hänga ihop. Då menar jag inte att någon säger "här ser vi en lastbil" för det ser man ju.

 

Dessutom är det viktigt att den tid man visar ett visst klipp är relaterat till vad och hur mycket detaljer klippet innehåller.

 

Ofta behöver kommentaren en abstrakt del och då gäller det att bilden kan relateras till innehållet utan att stjäla för mycket uppmärksamhet från kommentaren. Ofta blir det tvärt om så att bilden tar för mycket uppmärksamhet så att man missar det viktiga.

 

 

Det är också vanligt i en berättelse där man som filmare och berättare själv har deltagit som medlem i det som är ämnet t. ex. en semesterresa. Det är ytterst viktigt att kommentaren i huvudsak håller sig till vad tittaren ser i bild. När du talar om hur trevligt det var och refererar till vad du minns så tror säkert dina gäster på vad du säger men de saknar bilder och ljud från vad du grundar din entusiasm på.

 

Hur många gånger har många av oss tittat på en semesterfilm och haft mycket svårt att hålla sig vaken även om berättaren själv är väldigt entusiastisk.

 

/ Pehr i Skanör

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...