Jump to content

bärbar dator med firewire uttag


Recommended Posts

Hej! Ska börja redigera gammalt videomaterial och letar efter en dator med fire wire uttag, lättare sagt än gjort har det visat sig.. Finns det någon som kan tipsa om en lämplig dator?? Helst bärbar, max 4000kr. Eller finns det några andra sätt en kan importera material från mini dv kassetter? Tacksam för svar!

Link to post
Share on other sites

Hej, det finns många sätt att importera data från minDV, så väl billiga som dyra men absolut bäst och även förhållandevis billigt är, som du är inne på, mycket riktigt firewire.

 

Dock är firewire i princip ett dött format och att hitta en ny laptop med firewire till det priset dömmer jag dödfött, jag kan ha fel men jag skulle inte orka leta.

Den billigaste jag hittade är denna: http://www.misco.se/product/product.aspx?P_ItemId=10159192&hbx_CMP=AFC-05&SearchString=HP%20ProBook%206570b#itab.10159192.2

Därtill lär det vara relativt enkelt att hitta en begagnad dator med det samma så blocket kanske är en god idé att plöja igenom.

Hur du än gör får du en dator som är rätt undermålig skulle jag gissa spontant, iaf jämfört med dagens datorer men den lär duga gott åt att redigera DV på då DV är ett format som är över 20 år gammalt.

 

Jag vet ej hur stort behov av firewire du kommer vara i framtiden men två mer framtidssäkra allternativ är:

1. Investera i en stationär PC/Windows dator och införskaffa ett lämpligt pcie kort för firewire till den, exempelvis detta: http://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datorkomponenter/kontrollerkort/firewire/kontrollerkort-2-1-firewire-400-p68317

eller detta: https://www.inet.se/produkt/5406035/kontrollerkort-pcie-2st-fw-800-1st-fw-400#specs

 

2. Köpa Mac med thunderbolt-port och en sådan här adapter: http://www.apple.com/se/shop/product/MD464ZM/A/apple-thunderbolt-till-firewire-adapter

Detta alternativ borgar dock för en väsentligt mycket dyrare lösning än 4 000sek.

 

 

Ett sista alternativ är att spela in materialet via video-utgångar.

Antingen via analoga utgångar till datorn via t.ex. ett sådant här kort: http://www.kjell.com/se/sortiment/dator-natverk/datortillbehor/videoredigering/plexgear-moviesaver-220-vhs-till-dator-p98199

Detta leder dock till en väsentlig sänkning av kvalitén.

Det andar alternativet är att hitta en bandare för miniDV med digitala utgångar dvs antingen SDI eller HDMI-ut och skaffa ett capture-kort för just SDI eller HDMI, t.ex: något av dessa: https://www.blackmagicdesign.com/products/intensity eller https://www.blackmagicdesign.com/products/ultrastudiousb3

Detta ger i princip lika bra kvalité som firewire men leder till rejält mycket större filer samt lär kosta lika mycket som att investera i en Mac, dock kan jag ha fel, en bandare KANSKE man kan hitta rätt billigt begagnad.

 

 

Lycka till mvh /Pontus w

Link to post
Share on other sites

Det finns tiotals föreningar runtom i Sverige för filmskapande, inklusive ett antal lokal-TV-stationer. Det är mycket möjligt att du där kan hitta någon som fortfarande har dator med firewire. När du väl tankat in materialet så är det ju bara att flytta det till din dator.

Link to post
Share on other sites

Hej och tack för svaren! Jag antar att du, pontus, hade skrivit det om det var möjligt men frågar hur som helst, man kan alltså inte använda ett pcie kort (eller dylikt) i en laptop? Intressant förslag fö att vända mig till en förening för filmskapande, men som jag förmodligen kommer fortsätta filma i dv format, har itne råd att investera i ny kamera, och reser rätt mycket så lutar det nog åt att hitta en begagnad laptop på blocket.. Tack hur som helst!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...