Jump to content

Psykologisk kortfilm (5 sidor)


seananton
 Share

Recommended Posts

Har skrivit mitt första kortfilmsmanus på nästan tre år. Det är en psykologisk karaktärsstudie om en sjuk kille som sakta men säkert blir allt mer galen. Samt den tar plats under en dag. Jag är en stor sucker när det kommer till filmer som skildrar individer som förlorar allt vett i hemmet. The Shining har varit en stor inspiration, men även Rosemary's Baby och Black Swan.

 

Läs gärna och kommentera på innehållet.

PSYKOLOGISK KORTFILM.pdf

Link to comment
Share on other sites

Okej, det här är inte riktigt min typ av film, så jag tänker inte kommentera själva historien, som jag mest tycker var konstig.

 

Första sidan ger inte det bästa av intryck. Det saknas titel, skriv inte ut versionsummer (bara intressant för dig) och du behöver inte tala om att jag som läsare inte får göra annat än att läsa manuset. Det är snudd på oartigt, enligt min mening, att misstänka läsaren om att vilja stjäla manuset.

 

Så kommer vi till själva manuset. Formatmässigt så bör du skippa alla KLIPP TILL. Det är ett scenbyte så det är rimligt att anta att det är ett klipp, om det inte står något annat. Det blir mer lättläst utan. Skriv bara ut den typen av saker om det ökar förståelsen för historien vi läser.

 

Läsmässigt är det jobbigt att läsa Johan ser, Johan gör, Johan sover som början av varje mening. Försök gärna att variera och göra språket lite mer intressant och läsvänligt.

 

Bildmässigt känns det som det finns mycket som du skulle kunna utnyttja bättre. Du lägger ner detaljer på att han tar glaset, fyller glasset, hur han tömmer glaset, men lägger ingen vikt vid helheten av scenen. Vad är det vi ser i bilden som för historien framåt? Vad är intressant? En voice over blir lätt som ersättning för att visa vad som behövs i bild, men det är ett sämre alternativ, då film består av bild och ljud, inte bara ljud. Det måste finnas något lockande att filma, något som fångar en som är passionerad för rörliga bilder.

 

Vad jag tycker är bra med manuset är att den borde vara billig att filma, då antalet platser är få och bara en skådespelare. Bra jobbat. Jag tror också (helt utan att ha koll) att den här typen av film har en tydlig målgrupp som kanske kan göra den mer lättsåld.

 

Lycka till!

Link to comment
Share on other sites

Depressioner och förfall är intressanta teman tycker jag, men berättar-stil á la "radio-teatern-ger" är inget jag går igång på. En film som visar depression på ett sätt jag går igång på är "Repulsion" (av Roman Polanski). Kan vara ett tips att kika på den.

 

//H

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...