Jump to content

Monomic i stereospår (Hjälp!)


Recommended Posts

Hej!

 

Ofta när jag filmar enmanna-rigg så att säga söker jag enkla lösningar. Ibland får jag tumma på kvalitén. Därför spelar jag in ljud direkt till kameran. Min kamera är en Sony Alpha SLT-A58. Förut har jag haft en videomic go men kände att jag ville prova något nytt efter ett tag. Därför lade jag en order på en kina shotgun. HTD-Z 81 tror jag den heter. Men nu kommer problemet. Ljudet den spelar in är riktigt bra (med tanke på att den kostade 200 spänn) men den spelar bara in på ett spår. Ljudet spelas enbart in på det vänstra stereospåret.

 

Jag kan inte hitta någon lösning själv på detta, varken med inställningar i kameran eller i program i datorn. Hur ska jag göra??

Link to post
Share on other sites

I kamerans ljudinställningar väljer du Mono-input istället för Stereo.

Annars tar du helt enkelt ljudet från den vänstra kanalen i ditt redigeringsprogram och duplicerar till högra, alternativt lägger det i mittenkanalen.

Link to post
Share on other sites

Har nu spelat in en sketch, kollade innan och kan inte i min kamera ändra mellan mono/stereo input. Hittar dessutom ingen lösning i Premiere. Högerklickar man och går in i "Audio channels..." får jag inte ljudet antingen till mono eller stereo så det ligger i båda spåren. Premiere vill helt enkelt inte göra mitt stereoljud där det endast ligger på det vänstra stereospåret till mono.

 

Hur ska jag lösa detta? Hittar inte heller några tutorials som visar detta på internet.

Link to post
Share on other sites

Beror på. Om klippet i på timeline är ett Stereo-spår som bara har 1 kanal aktiverad kan du lägga till den extra kanalen genom att klicka på klippet på timeline > Modify Audio Channels och klicka i rutan för ex Track 2.

Om klippet är Mono och du bara har en kanal på timeline går det inte att "addera" en kanal på timline (dvs Track 2) annat än att duplicera Track 1 (så du får en kopia på Track 1) och sen Modify Audio Channels och byta den till Track 2. (Notera då att den nya kanalen saknar länkning till klippet.. . .)

 

Sen beror det också på om själva timeline är Standard- eller Monotrack-baserad.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...