Jump to content

Bygga dator för After effects, ca 10000 kr


Recommended Posts

Hej

sitter och försöker plocka ihop en dator för after effects då min gammla börjar bli trött. problemet är att jag inte har någon koll på vad jag ska tänka på. har försökt få lite bättre koll på saken via andra trådar men blir bara förvirrad..

 

om det finns någon som har tid att slänga ihop en dräglig inköpslista så vore jag sjukt tacksam..

 

min tanke är ca 10000kr men gå ett par tusen över om det är nödvändigt..

Link to post
Share on other sites

Tja, vad som behövs, bra processor, bra grafikkort (gärna CUDA) med mycket minne, mycket RAM, gärna SSD för system och cache, HDD för projektfiler, typ så... + PSU, chassi, CPU-kylare...

Slängde ihop ett exempel som stack iväg lite över ditt pris dock: Kundvagn - AE-dator - Inet.sehttp://www.inet.se/files/img/tiny/forum-divider.pnghttp://www.inet.se/kundvagn/bild/8540939/ae-dator

 

Går förstås att köpa bättre chassi, större SSD, cpu kylare med bättre kylförmåga och som lovar livstid uppdateringsmöjlighet (noctua), mer minne, värre processor etc men skall man hamna i närheten av 10 papp så tja.

Grafikkortet är eventuellt overkill beroende på vad du skall göra i AE. Skall du inte jobba med ray trace och/eller Element 3D så kan du välja ett mindre potent (och billigare), för övrigt är det endast 3,5gb minne på GTX970 korten - TYP - bara så att man vet det.

Ett varningens finger i luften för att jag ev glömt något som behövs men ja, borde jobba på rätt bra den där.

 

Mvh /Pontus

Link to post
Share on other sites

Använder du några plugins? I stort sett ALLA moderna plugins till AE använder GPU. Twixtor, Red Giant Looks/Knoll/etc, Sapphire, Boris. Och ju högre upplösning på materialet du har, desto viktigare blir det.

Hade en kund (FYI: jag är produktansvarig för AE & Premiere i Norden) som kör mycket med VideoCopilot Optical Flares/Element 3D och bytte från ett nVidia 680 till ett Titan och gick ner från 36 min till 8 min för ett projekt.

 

Nu kostar ju Titan lika mycket som datorn, men så fort pluggen inte har plats för den "frame" som beräknas börjar det att mycket längre tid eller så får "Out of Memory".

 

Men, å andra sidan, fördelen med PC är ju att du kan byta kort om ett år eller så...

 

//M

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

De plugins som jag har behövt använda än så länge känns inte så krävande(duik, qudahq smk). Så jag snålade lite på grafikkortet. Jag tänker som du säger att jag får köpa nytt kort om jag märker att det fungarar dåligt.... Kan det vara klokt i så fall att köra på två billigare kort typ gtx 960 4gb? Det känns som att man får bra ratio minne och cuda kärnor per krona.

Link to post
Share on other sites
De plugins som jag har behövt använda än så länge känns inte så krävande(duik, qudahq smk). Så jag snålade lite på grafikkortet. Jag tänker som du säger att jag får köpa nytt kort om jag märker att det fungarar dåligt.... Kan det vara klokt i så fall att köra på två billigare kort typ gtx 960 4gb? Det känns som att man får bra ratio minne och cuda kärnor per krona.

 

Två sämre grafikkort är bättre än ett sämre grafikkort, men två sämre grafikkort är inte lika bra som ett bra grafikkort. Ett rejält grafikkort är som en bra mobiltelefon - Kostar en del mer, men spar dig lusten att kasta den i väggen varje gång den inte når upp till förväntningar.

 

Men som Max_H sa, fördelen med PC är att du alltid kan byta upp dig.

Link to post
Share on other sites

Dual GPU i Adobes program

 

Premiere:

En GPU under playback

Två till Fyra GPU's under rendering (gäller också AME)

Det GÅR att ha två olika typer av grafikkort, ex ett GTX 640 och ett 750, men det kan ge väldigt konstiga problem - ej att rekommendera. De bör också ha exakt samma drivers installerade. Huruvida många GPU's faktiskt hjälper är diskutabelt, eftersom två eller flera kort inte kan rendera samma frame. Detta gör att man måste distribuera filerna korrekt och detta tar tid, men "generellt" kan man mäta till en 80% tidsvinst med två GPU's. Men huvudvinsten av att ha ett "bra" kort är mycket minne, när varje frame tar stor plats i VRAM. Och eftersom det inte går att dela VRAM mellan två kort så är vinsten vid redigering av t.ex. 4-6K media inte så stor ( dvs 2st kort med 2 GB VRAM är inte samma sak som 1 kort med 4GB VRAM). Då är det betydligt bättre med ett 4-6Gb VRAM kort så datorn slipper swappa mellan RAM-VRAM.

 

After Effects:

After Effects ("själv") använder GPU för diverse saker, mest för att visa saker på skärmen, inte för effektberäkning. GPU:n som renderare används endast vid rendering av raytracing och här går det, förutsatt att VRAM finns, i princip dubbelt så fort med två kort. Igen är det bra om korten är identiska, även om det kan funka med två olika kort.

 

Hur plugins kan utnyttja två kort vet jag faktiskt inte, tror det varierar mellan olika plugins, ex Neat Video är crazy bra på att utnyttja allt i maskinen och en kund jag har (han kör AE med diverse 3D-grejer, Optical Flares, etc), och han bytte precis från ett 680 till en Titan och renderingstiden i AE gick från 36 min till 8 min. MEN: För ett "vanligt" AE projekt utan 3D raytrace eller pluggar spelar inte GPU:n ett dugg...

 

/M

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Rampunzell
   Hej.
    
   Jag har fått i uppgift att köpa in en videoredigeringsdator till mitt jobb och då jag har jobbat en hel del med redigering så kan jag inte så speciellt mycket om hårdvaran. Vi har någon form av deal med stationära HP workstation datorer. Så det måste vara någon av dem. Priset får ligga mellan 25000-35000. (kanske lite högre)
    
   Det vi kommer arbeta med främst är green screen. Vilket kräver en hel del av datorn. På den förra jag hade så gick det bra att klippa film, men så fort film skulle sättas bakom film, ljussättning förändras, eftereffekter läggas till så började datorn att hacka, vi jobbar i full-HD också.
    
   Så vilken HP workstation skulle ni välja och vad är viktigt att ha bra utav för att datorn ska orka redigera filmen. Kan man köpa in en datorn för detta pris som kan leverera en smidig arbetsprocess.
    
    
   Hälsningar
   R.
  • By ChemicalTV
   Hallau, kan inte så mycket om datorer egentligen, men nu behöver jag införskaffa mig en ny bärbar som ska orka med att köra enklare redigeringsprogram som typ premiere elements (inga after effects program eller nåt) och adobe photoshop typ, mest som en hobby mot jobb dator. Har blivit rekomenderad att kolla efter intel core i7 processor och ett annat grafikkort än intel HD Graphics, och mina önskemål är minst 250 gb ssd (kan lägga filer på en extern hårddisk annars, väl?) och typ 14-15 tum på skärmen, (har en 15" just nu och känner mig bekväm med den storleken)... det är typ allt jag tagit reda på. Men nu har jag kollat i veckor och velat fram och tillbaka och antingen faller det på det ena eller det andra, för lite minne, fel grafikkort, för dyr, blaha... har kikat på asus och då faller det på skärmen som verkar lite... plastig och matt? om det går att förklara det så? och så har jag kollat på hp, men de bärbara datorerna jag funderat på har fått dålig kritik, och dessutom verkar det varnas för hp som dåligt märke (även kollat acer, men samma här där det varnas för dåligt märke). Vad har ni för erfarenheter, särskillt asus? är skärmarna något förekommande som stör eller påverkar vid videoredigering? Någon som har tips på dator annars jag borde kolla in? budget:typ 10 000, gärna billigare.
    
   Tack på förhand, som sagt kan inte mycket om datorer!
  • By JasonCiffe
   Hej!
   Sitter och tittar runt för ny redigeringsdator. Burken jag sitter på idag håller, men efter 4 trogna år är det änna dags att göra en liten update.
   Blev rekommenderad denna dator: https://www.dustinhome.se/product/5010826181/m52ad-xtreme-nr003s
    
   Jag och datorkunskap går sådär bra ihop, tyvärr. Tänkte höra här om någon kanske skulle kunna ge råd om den är så bra som försäljaren sa.
   Jag redigerar främst i Premiere Pro CC, men även lite Photoshop samt After Effects. Vill gärna kunna se delar av filmen i redigeringen när effekter
   ligger på (vilket inte går så bra på den datorn jag har nu, om det är längre filmer) och jag vill gärna att det ska gå snabbare att tänka ut. Vet
   att säljaren sa att det gick att uppdatera ram-minnet till det dubbla på denna datorn för en 1000-lapp till.
    
   Är det något att köpa in eller någon som har tips på annat förslag?
    
   Mvh, JasonCiffe
  • By belos
   Hej,
    
   Har surfat runt sista veckorna och har fått en liten bild av vad jag tror jag behöver, men har en känsla att jag missar endel.
    
   Jag har inga direkta krav utöver att redigeringen ska gå så flytande som möjligt till ett pris runt 4-5000,-
   (Förstår om det är lite snålt men det har ju funkat att redigare på enklare saker förr som borde gått ner i pris)
    
   Jag filmar bara med 550D 1080 24/30fps och Gopro (1080 30 o 60fps och aldrig protune, isåfall renderar jag det med gopro studio först där jag också tar bort fisheye effekten)
   så det är inga kraftpaket jag jobbar med.
    
   Korta edits med endel justering av färger och många klipp. MEN bara mellan 1-10 minuter långa ala youtubevideos och jag kan vänta på renderingen efter.
    
   Vad jag hittills fått för mig är viktigt är minimum 8GB Ram, i5 eller i7 (eller kan jag gå lägre/alternativ), SSD är trevligt men en hybrid funkar. Sen e det ganska blankt o jag tror jag dras upp i högre prisklasser än vad som behövs av fel grunder.
    
   Jag har jobbar i Adobe premiere.
    
    
   Så snälla fina forum, vad ska jag se efter och vad ska jag se bort från! Vinnande tips får 20 kronor o en kram!*
    
   I'm in need!:q:q
    
   Cheers!
    
   *kanske
  • By Matildahg
   Hej hej!
    
   Min dator håller på att gå sönder och jag behöver köpa en ny. Ska enbart ha den för videoredigering och eventuellt små surfa lite på nätet. Jag kan verkligen ingenting om datorer och jag har försökt läsa trådar här för att få svar på min fråga.
    
   Så min fråga är, tror ni att Acer Aspire E5-572G 15,6" HD är bra för videoredigering? Jag blev rekommenderad av en att den var bra men eftersom jag inte vet något om datorer så ville jag kolla med er filmredigerare ifall detta kan funka eller inte. Jag gör bara kortfilmer så det är inga 90 minuters filmer som kommer att göras på datorn max 15-20 min.
    
   https://www.komplett.se/acer-aspire-e5-572g-156-hd-matt/817388
    
   Tacksam för svar :)
×
×
 • Create New...