Jump to content

Mörk och humoristisk kortfilm utan riktig handling


Recommended Posts

Är personligen lite trött på alla klassiska standardberättelser som egentligen ser lika dana ut (enligt mig oftast). Så jag försöker utforska filmens alla möjligheter att skapa. Jag har för tillfället tillgång till massa bra utrustning och jag vill gärna göra nått unikt som inte är gjort tidigare. Känner dock att det måste finnas ett värde det man tittar på. Så! Värdelöst flum eller finns det någonting intressant i det? I så fall vad? (Jag har ingenting emot hård kritik om det är det som vill uttryckas) :)

brevet2.pdf

Link to post
Share on other sites

Formatmässigt skriver du väldigt kompakt. Förutom att bli svårläst, så får man dessutom intryck av ett annat tempo än vad jag tror du har tänkt dig. Som det är nu virvlar bilderna förbi i ett rasande tempo. Tyvärr är också texten ganska stolpigt skriven. Personligen skulle jag ha valt ett annat sätt att beskriva det hela och med färre detaljer.

 

Det finns en del slarviga stavfel i texten.

 

Dialogen känns inte naturlig. Gubben och gubbans dialog känns teatralisk som en svartvit stumfilm med överdrivna gester - knasig beskrivning kanske, men jag ser framför mig gubben som lägger handryggen mot pannan och dramatiskt utbrister "mitt liv är slut". Sen undrar jag om det första jag skulle skrika om det landade en kropp framför fötterna på mig är "ring polisen"; Jag tror att jag - när jag hämtat mig från chocken - skulle ringt efter ambulans.

 

"Inre dialog" är "V.O." för voice over.

 

Personligen är jag inte mycket för filmer som inte leder någonstans. Jag gillar idén med ett flöde där historien förflyttas från person till person, men jag vill att det ska finnas en tanke bakom, något som uppenbarar sig innan filmen är slut. Något sådant kunde jag inte finna här. Det verkar å andra sidan vara din avsikt om man får tro texten i ditt inlägg.

 

Bildmässigt skulle du kunna göra en hel del kul här, men jag får ingen känsla av vilken stämning du vill ha. Om det ska vara dråpligt orealistiskt eller ett svart drama. Jobba vidare på vad du vill uttrycka så att det framgår i manus, även om det inte innebär att historien får ett traditionellt slut.

Link to post
Share on other sites

Tack för svar! Tar till mig mycket av det. En del av det är dock avsiktligt. T.ex. Det teatriska i den scenen. Om du fått känslan av dropligt orealistiskt och ett svart drama så är det ju inte helt fel :P Det kan ju vara båda vilket det nog är + lite humor. Ska som du säger försöka få fram det mer. Det kanske är rätt att försöka knyta ihop det mer. Filmen har råd att bli mycket mer sammanhängande utan att bli en klysche om man säger så. Angående tempot så har du helt rätt. Tack för alla tips

Link to post
Share on other sites

Jag håller helt med! Tanken är ett mycket lugnt och stilla tempo. Det är alltså inte meningen att det ska gå fort så det är absolut något som jag får jobba på. Kul att du kunde få en känsla för filmen. Berätta gärna vad som var mer positivt och vad för del av filmen som var bättre än en annan. Bra tankar!

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Jag tycker att detta var riktigt intressant. Jag gillar konceptet med att ständigt presentera nya karaktärer utan någon direkt koppling men jag känner att man kan jobba mer med dialoger här. Ta t.ex. kattmannen som i baren basunerar ut att han vill prata med någon. Låt då kvinnan prata med honom, låt henna vinna honom över. Kanske kan hon vara lika märklig som honom men också lika rak på sak. Tycker du får fram fina karaktärer som förtjänar mer utforskning för att detta ska bli riktigt bra!

Men mycket bra jobb och jag ser fram emot vart detta leder.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...