Jump to content

"Fru Lustas Väg", en novellfilm


Rullande Kameran

Recommended Posts

Lowe Forsman har stått för regi, manus och klipp i denna novellfilm; https://www.youtube.com/watch?v=kjDcBAS3vhU. (Glöm ej välja att spela upp i HD)

Det är en 30 minuter lång drama-film om en student som tvärt byter spår i livet då han hoppar av högskolan och flyttar in i ett festglatt ungdomskollektiv. Detta i en jakt på att uppleva "njutning i nuet", eller på att kunna få "be ögonblicket dröja". Egentligen är "Fru Lustas Väg" ingen genrefilm. Här blandas realism med surrealistiska drömsekvenser. Problem som beskrivs i filmen är människors bundenhet av mål och den därigenom följande oförmågan att vara nöjd med vad man för tillfället har. Ett annat tema är konflikten mellan olika människors olika livssyner. Synen på livet som en strävan efter mål, kontra synen på livet som någonting som ska avnjutas i nuets fulla sinnesnärvaro. Det finns också viss symbolik i filmen med paralleller till dikten "Hercules" av Georg Stiernhielm ("Fru Lusta" refererar till denna). En annan litterär referens finns till dramat "Faust" (Johann Wolfgang von Goethe). Det finns inget religiöst moraliserande i filmen, snarare religionskritik. Beskrivning av handlingen följer nedan.

 

Handling: Georg, en ambitiös juridikstudent från Tjörn, har allt han behöver och en pluggar på det program han så länge kämpat för att komma in på. Ändå känner han sig likgiltig. Nya mål tar över, innan man kunnat njuta av redan avklarade. Han hoppar av högskolan och tar jobb som städare på ett vandrarhem i Göteborg. Där blir han kollega med den frisinnade Theresa som sedermera erbjuder honom boende i ett lägenhetskollektiv. Georg flyttar in i ungdomskollektivet och här starar hans jakt på "njutning i nuet". Jakten går igenom ihärdigt festande och nattklubbsbesök. Frågan är om han kommer lyckas uppleva det tidlösa tillståndet av lycka.

 

I rollerna:

 

Ferdinand Forsman: "Georg"

Gabriella Johansson: "Theresa"

Frida Kvennefelt: "Missionären"

Lukas Grundberg: "Albin"

Lowe Forsman: "Ivar"

Ellen Sahlin Hansson: "Psykologen"

Leif Hansson: "Chefen"

Gunnar Forsman: "Georgs pappa"

Sofia Samuelsson: "Festdeltagare"

Alexander Bélec: "Festdeltagare"

Erik Sjöberg: "Festdeltagare"

Emil Forsman: "Festdeltagare"

Deshun Huang: "Festdeltagare"

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...