Jump to content

Vad gör regissören i en animerad film?


Autisterna
 Share

Recommended Posts

Jag hoppas att tråden är placerad i rätt subforum, annars får mod flytta på den.'

 

Jo, frågeställningen är mycket enkel: vad gör regissören i en animerad film?

 

I "vanlig" film så är ju regissören en slags projektledare som ska driva igenom och möjliggöra filmen. Regissören har en vision och ska se till att visionen blir verklighet. Detta gör regissören genom att med fotografen diskutera hur filmen ska filmas, från vilket håll med vilken vinkel etc, hen diskuterar också hur ljuset ska falla på skådespelarna och hen är också delaktig i klippningen och främst är väl regissören känd för att regisserar skådespelarna så att de gör rätt för sig.

 

Men hur i helsike gör en animeradfilmregissör? Är den regissören mer som en av tecknarna/animerarna eller regisserar regissören i det fallet animerarna? Och sedan regisserar röstskådespelarna när ljudinspelningen kör igång?

 

Vore intressant att få veta om det krävs någon slags specialkompetens för att regissera en animerad film eller hur det fungerar i allmänhet i ett sådant filmprojekt.

Link to comment
Share on other sites

Regissör är ett väldigt luddigt begrepp överhuvudtaget. Det finns så många olika typer. Det finns regissörer som bara vill stå för personregi, men det finns också sådana som knappt ger sin fotograf något annat att göra än att trycka på rec. Det är samma med regissörer för animation. Vissa styr animationerna, vissa styr bara röstskådespeleriet och vissa styr allt. Det beror helt enkelt på vilken typ av regissör man är.

Link to comment
Share on other sites

Jag har aldrig hört om någon svensk animerad långfilm där regissören inte har varit med och animerat, gjort storyboard och karaktärsdesign (möjligt att det ser annorlunda ut utomlands). Regissören påverkar filmens utseende väldigt mycket. Det mest kända filmbolaget i Sverige som jobbar med animerad film är (skulle jag säga) Pennfilm AB i Malmö. Under flera årtionden har deras långfilmer regisserats av Per Åhlin, och då i de flesta fall sett "likadana" ut (karaktärsdesign, rörelser, bakgrunder, etc.). Sedan 10-ish år tillbaka sköts regirollen istället av Lasse Persson, och det har förändrat deras filmers utseende markant.

 

P.S. Utbildad animatör.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Alla längre animerade projekt jag har varit med på så fungerar regissören som en slags kreativ arbetsledare till animationsteamet. Det jobbet gör han tillsamman smed en TD (Technical Director) som, som namnet antyder, mer håller i det tekniska ledarskapet. I en animerad produktion är ju de animerade varelserna själva skådespelarna, och regissörens uppgift är ju att ge instruktioner till skådespelarna.... i det här fallet genom deras animatörer.

 

Kortfattat - Regissören bestämmer VAD animatörerna ska göra, och TDn bestämmer/beskriver HUR de ska göra det.

På mindre och/eller kortare produktioner är TD och regissör ofta samma person....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...