Jump to content

Recommended Posts

Hejsan svejsan!

 

Har nyss registrerat mig och vill gärna höra era synpunkter på mitt manus som jag skrev för några dagar sen. Skriv gärna vad ni tyckte om dialogen, karaktärerna och om det är något berörde er extra mycket. Tänker inte avslöja så mycket om handlingen, vill inte spoila något! Ska regissera och har castat skådespelare till det hela!

Vad Hade Du Gjort.pdf

Link to post
Share on other sites

Spontant reagerade jag på att du beskriver kameraarbetet in i detalj - Vanligtvis är det fotografen som har det huvudsakliga ansvaret för bildutformning. Du använder också Dem felaktigt väldigt ofta vilket gör att det hela känns lite lustigt att läsa. Ett trick brukar vara att byta ut de/dem mot vi/oss och se vilket som passar.

"Dem är inte imponerade." -- "Oss är inte imponerade"; låter ju inte helt rätt. "Vi är inte imponerade" låter lite bättre, och då kan vi fastslå att det är De.

"De är inte imponerade."

 

De - Vi

Dem - Oss

:bire

Link to post
Share on other sites

Formatmässigt en smärre katastrof, men du ska själv regissera så jag tänker inte gnälla mer om det.

 

Dialogen var onaturlig här och var; speciellt mellan Simon och Pelle, och Simons "försvarstal". Platt och "skrivet", inte naturligt talad.

Däremot gillade jag att läraren inte trodde på Pelle.

 

Slutet kändes överpedagogiskt, som något en ambitiös lärare skulle visa på en högstadieklass och tvinga klassen diskutera efteråt.

Men man skulle kunna diskutera om det är fegt att inte visa slutet, eller smart.

 

En mellanväg är att klippa in ett mellanspel, och sen avsluta som du hade valt.

Link to post
Share on other sites

Så rätt Mr A :)

 

Om man är osäker är det ett knep att snabböversätta meningen ifråga till engelska. Jag inbillar mig att folk har bättre koll på engelskan vad gäller detta. De flesta av oss vet nog att man inte säger "them came home", utan "they came home" - alltså "de kom hem".

Man säger inte heller "give the money to they", utan "give the money to them" - alltså "ge pengarna till dem"

 

Del av kaka

Link to post
Share on other sites

Du har redan fått en del synpunkter på formatet och grammatiken, så jag ska inte kommentera det.

 

I första scenen reagerade jag på detta:

"Dörren öppnas. En elev kliver in. En ny person.

Läraren reser sig upp. Direkt får den här killen onda blickar mot sig."

Jag gissar att det är den nya eleven som kommer inte, som får onda blickar på sig, men syftningen är faktiskt på läraren. Du inte har presenterat könet på varesig den nya personen eller läraren och de onda blickarna står i anknytning till läraren.

 

I nästa scen när Pelle försöker få vänner så står det väldigt lite av vad som säjs. Hur försöker han komma in i samtalet? Skriv vad vi hör och ser. Det skulle vara mycket tydligare hur de behandlar Pelle och hurdan Pelle är om du skriver ut det. Börjar han prata om något helt befängt som rosa spunnet socker, eller något som faktiskt är relevant och kanske klokt? Ignorerar de andra vad han säger, eller stirrar de dumt på honom när han säger något?

 

"OMG"?! I en dialog? Nä, knappast. Säger människor "omg" nuförtiden?

 

Göteborska och finlandssvenska är inte särdeles lika. Varför den associationen?

 

Det var kopiöst vad alla svär och allting är jävla hela tiden. Skulle inte Pelle och Simon sticka ut mer hur de pratar?

 

Jag känner inte att det är realistiskt att läraren skulle reagera som han gjorde i dialogen med Pelle. Om han känt sig angripen, skulle han satt taggarna utåt och atackerat Pelle och påstått att han kom med falska anklagelser eller fantiserade. Om han varit en bra lärare, men tvekat på om Pelle talade sanning, skulle han kort och gott sagt att han skulle kolla upp saken. Att bara säga att "Nej, det stämmer inte" det är är för orealistiskt. Sen är lärare i regel inte så korkade att de inte ser och hör vad som pågår; däremot finns det dom som väljer att inte se och höra för det är bekvämare för dem.

 

Jag tycker att historien slutar innan den ens har börjat. Du har visat en setup, men varken mitten eller slut på historien. Ingen har utvecklats eller förändrats, situationen är samma som den var i början. Det här är en bra början på en historia, men den kan inte vara slut här.

 

Lycka till!

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Albinsandberg
   Hej!
    
   Postar här för all sorts feedback samt träning.
    
   obs, endast 4 sidor exklusive titeln.
    
   Vill också notera att jag ska försöka göra flera korta manus gärna mellan 5-15min. Så denna är min första.
   One last drink.pdf
  • By Bylundjonas
   Hej. I min tidigare tråd försökte jag få fram något som var relaterat till min dödsrädsla. Jag fortsatte jobba med Alice och blev aldrig helt riktigt nöjd med karaktären eller storyn. Så jag tänkte okej F*ck it, jag tar bara sånt fick mig att bli rädd som barn efter att jag hade sett mitt första lik och så vidare. Jag var alltid rädd att om jag dog som barn och vaknade upp på bårhuset, då skulle detta hända som det står i manuset, ingen ser, hör eller bryr sig, du är död för dem. Och rädslan att bli begravd levande var ju också en skrämmande tanke man fick efter man hade sett saker och ting. Mardrömmarna efter den situationen relaterade mycket till död och även likkistor, vilket var läskigt. Jag var ju barn och visste ju inte hur det fungerade efter man har dött, men jag har försökt beskriva min rädsla så bra jag kan i manuset för att man ska få en uppfattning att det var så här han upplevde det i drömmarna och kände.
    
   Threadet som manuset är baserad på: https://forum.voodoofilm.org/showthread.php?t=38225
    
   Manuset: The file is gone.
  • By nashville
   Tja!
    
   Det här manuset är en over the top komediserie som inte är så realistisk. Jag vet inte riktigt hur jag skulle beskriva stilen men kanske typ 30 Rock blandat med en light-version av Airplane.
   Loglinen för serien skulle kunna vara: En femtiotvå år gammal man delar en lägenhet med två tjejer i tjugoårsåldern efter att hans fru lämnat honom. -- Vilket låter perverst och som en äcklig önskedröm, men jag lovar att det inte är fallet.
   Jag är medveten om att serien aldrig skulle kunna produceras, av många orsaker, men är mera intresserad av om ni finner det underhållande. Kommentarer gällande struktur, karaktär, beskrivningar, om handlingen ens går att förstå och sånt skulle också uppskattas jättemycket.
   Rumskamrater-nashville.pdf
  • By RoKi
   En liten story om en religiös sekt som beslutar sig för att spränga ett vattenkraftverk och orsaka en syndaflod.
   Är helt ny på det här med att skriva, men tyckte att det var väldigt roligt. Såg det som en film hela tiden:)
   Guds Änglar:RoKi.pdf
  • By agnes99
   Hej!
    
   Det här är mitt första kortfilmsmanus (på 3 sidor) och jag skulle gärna vilja få respons/kritik.
    
   Synopsis: Viktor upptäcker att hans mamma är borta när han kommer hem en kväll. Det oroar honom så han går ut för att leta efter henne och efter en tids letande hittar han henne på kyrkogården.
    
   (Det är inte en händelserik historia, men jag hoppas att känslorna förmedlas.)
    
   Grejen är att jag har en lång bakgrundshistoria till Viktor och hans familj, så jag är rädd att manuset inte blir lika bra för en som inte har tagit del av deras historia. Varför jag skrev ett kortfilmmanus av det hela är för att jag är en noob (så jag ser fram emot att få respons och råd). Jag hade lite problem med en heading som ni kanske kommer märka och lite andra saker... Det finns en massa olika formateringsregler och jag vet inte riktigt vilka jag ska följa!... och ska man översätta de engelska uttrycken?
    
   FYI, så skrev jag manuset i Celtx (funkade bra men kan inte ta bort scennumreringen) och titeln är inte helt bestämd, vet inte ens om en borttappad är rätt ord, men kände att jag behövde skriva nånting.
    
   Tack på förhand för er respons! :)
   Screenplay (6).pdf
×
×
 • Create New...