Jump to content

Recommended Posts

[ATTACH=CONFIG]5180[/ATTACH]

 

Den översta filen är den rätta.

 

Övrigt

När halva Sverige har blivit nerstängd tar polisen in hackers från hela Sverige till ett län och förhör de. En av dem orkar inte hålla inne saker och erkänner att han har hjälp AK gruppen, Markus får sedan ett samtal av AK att de har kidnappat hans fru och son för att Markus försöker stoppa detta. Samtidigt vid det tillfället spårar hackern från gruppen deras position och lyckas hitta de. Men såklart blir det hinder för Markus och Hackern när de ska komma fram till platsen AK befinner sig på. Gruppen tar sig in i det militära systemet och tar kontakt med en krigspilot ber honom åka till platsen och attackera Markus och Hackern. Han är väldigt hård när det attackeras men Markus lyckas att få planets uppmärksamhet genom att fly i en bil, och planet vänder framför Markus medan bilen kör upp på ett gupp och hoppar ut ur bilen samtidigt som den flyger in i planet och sprängs. Dem tar upp jakten lyckas befria Markus fru och sonen. Folk som har hand om systemet aktiverar lagar det och sätter in nytt skydd på det.

Link to post
Share on other sites

Som halvpolack vill jag att du byter gruppens namn. AK var de polska motståndsmän som gjorde motstånd mot Hitler och ville återinföra demokrati.

 

Sen skulle ditt synopsis inte behöva vara så långt. Den skulle kunna kortas ner till följande:

 

En grupp hackare slår ut alla offentliga datorsystem för att tvinga regeringen till att tillåta fildelning. De har dödat alla som går emot dem. Senast i ledet är polisen Marcus, och konsekvensen blir att hans fru och barn kidnappas.

 

 

Det jag undrar över är: vad händer sedan? Jag har svårt att föreställa mig att detta avslöjar mer än en tredjedel av filmen. Vad är egentligen filmens budskap? Och varför heter den Nationen?

Om all kommunikation med omvärlden skulle upphöra, tror du inte att försvaret skulle sättas in? Försvaret, som har utrustning för elektronisk krigföring, extremt kompetenta hackers, Erieye-flygplan som kan spåra radio och telefonkommunikation och 50 000 soldater? Tror du inte att dessa ganska omgående skulle mobiliseras om antingen hela landet skulle slockna eller om de skulle få höra om AK's krav? Ska AK då kidnappa 50 000 familjer? Tror du inte att Nordic Battle Group (bestående av Svenska, Norska, Danska och Brittiska försvaren) skulle mobiliseras om ena medlemslandet skulle hamna i skiten av terrorister? Tror du inte att till och NATO skulle komma, enbart för att de tror att ryssen har anfallit? Och om alla elektroniska system är utslagna, vad skulle huvudpersonen egentligen göra för att sätta emot "AK", som är så himla effektivt att de kidnappar hans barn? Polisen har ju knappast tillgång till utrustning för att göra något, vilket däremot försvaret skulle ha.

Link to post
Share on other sites

Gruppnamnet kommer inte att bytas jag kanske kommer använda namnet Swedish-Annonymos men det är lite vågat så jag får nog prata med de först.

 

Filmens Budskap är att nerladdning kan aldrig stoppas.

 

Varför den heter nationen är för att de attackerar en nations datorsystem som kontrollerar allting.

 

AK går inte att spåra det kommer i manuset att dem har jobbat på projektet i 10 år. Dem har varit överallt i Sverige mixat deras saker. Marcus får ju reda på sen vart AK håller till senare. När han ska förhöra en utav alla Sveriges hackare som då ångrar att han har hjälp AK.

Link to post
Share on other sites
Gruppnamnet kommer inte att bytas jag kanske kommer använda namnet Swedish-Annonymos men det är lite vågat så jag får nog prata med de först.

 

Filmens Budskap är att nerladdning kan aldrig stoppas.

 

Varför den heter nationen är för att de attackerar en nations datorsystem som kontrollerar allting.

 

AK går inte att spåra det kommer i manuset att dem har jobbat på projektet i 10 år. Dem har varit överallt i Sverige mixat deras saker. Marcus får ju reda på sen vart AK håller till senare. När han ska förhöra en utav alla Sveriges hackare som då ångrar att han har hjälp AK.

 

Jag tänker inte gå in för djupt i vad jag tycker om budskapet eller varför. Men du framställer först AK som ädelt. Sedan börjar du tala om att de dödar folk som säger emot. Vilken sida ska man sympatisera med? Och varför ska de heta AK när deras namn inte förkortas så? Swedish-Anonymous skulle förkortas SA, inte AK. Att ge blanka fan i organisationen AK's faktiska historia och politiska ställning är okänsligt. Det är inte okej att döpa dina fildelarterrorister efter en organisation bestående av ofta högt utbildade idealister som ädelt kämpade för att stoppa ett folkmord och återfå sin egen självständighet.

 

Och på fullaste allvar? Denna organisation har planerat i tio år (alltså sedan ingen brydde sig om Napster och då man nästan inte ens hade CD-keys, än mindre DRM), de kidnappar, mördar, stänger av strömmen så att människor på sjukhus dör, så att fler trafikolyckor inträffar, människor dör för att de inte kan ringa 112, för att inte nämna att massvis med personer fryser ihjäl om det ska utspela sig under vintern. Enbart för att få fildela? Inte för att de vill ha makt, pengar eller något annat, utan för att de vill fildela? För rätten att se de allra senaste filmerna utan att betala för sig är värt att få många tusen personers blod på sina händer?

Och om de redan mördar, varför i helsicke kidnappar de hans familj? Varför inte bara mörda honom också? Eller mörda hans familj? Om de inte kan döda honom, varför inte bränna ner hans hus? Varför inte bränna ner hans polisstation? Och hur vet de att han är dom på spåren? Because the plot says so?

 

Som sagt: polisen har ingenting att sätta emot vid den situationen. Försvaret HAR EGNA HACKERS, avsedda att slå ut de datorsystem som behövs vid krig, samt för att motverka och hitta fientliga hackers. Använder de trådlöst internet, så har FÖRSVARET utrustning för att hitta och störa ut den fientliga signalen. Idag är allt digitalt, så hur ska polisen kunna hitta hackers? Deras register finns på en enda server i hela landet.

Personligen är jag emot allt vad polisfilm heter, så jag hoppas innerligt att du byter ut snuten.

 

 

Du får tänka om både en och två gånger. Det låter för mig som att du sett Die Hard 4 och sedan beslutat dig för att du ska göra om den så att allt handlar om fildelning istället för en väl genomtänkt plan för att stjäla massvis med pengar.

Ingenting är logiskt och fortfarande vet vi i princip ingenting om vad som ska hända. De hackar Sverige, försvaret som är utrustade för sånt här rullar tummarna medan polisen haffar hackare på måfå. En polis i mängden börjar få reda på saker och kidnappar hans familj. Varför just hans familj kidnappas förklaras inte, om en sån här situation skulle uppstå (och försvaret inte skulle göra något) så skulle detta vara polisens högsta prio. Han hittar en hacker som vet något, på något magiskt sätt och börjar tala. För alla i Anonymous känner såklart varandra och de arbetar självklart som på vilken arbetsplats som helst, så någon random snubbe vet ju med säkerhet vart folk bor och vart man för personer som kidnappas. Och vad gör huvudpersonen sedan? Åker han till sin familj och skjuter ihjäl kidnapparna? Har vi några spännande sekvenser?

 

Ditt synopsis har inte givit mig en uppfattning om vad som ska hända i filmen. Du har givit en beskrivning som i bästa fall skulle kunna stå bak på DVD-omslaget, där man inte ska ga några spoilers. Ett synopsis SKA spoila. Det ska vara en en sida lång sammanfattning av hela filmen!

 

 

Nu har jag dessutom översköljt dig med saker du behöver veta för att ditt synopsis och din filmidé ska bli bättre. Du har å andra sidan givit mig EN rad med BERÖM. Något som är totalt oanvändbart för att göra min story bättre. Trots att jag själv skrev ett par brister som jag behöver hjälp att lösa.

Link to post
Share on other sites

Du verkar rätt förbannad och jag kan hålla med att den är lik Die Hard 4 jag får göra om hela skiten då och planera igen. Men du vet inte vad Annonymos kan göra faktiskt så har de varit på FBI hemsida och stängt ner den ett antal gånger. Så det där militära är nog inga problem för dem att lösa.

Link to post
Share on other sites

Nu har jag bara läst Hogges synpunkter, men jag vill ändå kommentera lite grand, baserat på det.

 

Sjukhus har egen strömförsörjning i händelse av strömavbrott. Ingen dör pågrund av strömavbrott på ett sjukhus. Och givetvis är detta säkerhetssystem inte beroende av strömförsörjning :-)

 

Sedan verkar din historia gå ut på att alla datorsystem är uppkopplade mot Internet och på nått sätt accessbara. Så är inte fallet. Du kan t ex inte hacka dig in i en stads trafikljus och styra dem, som i Die Hard 4.

 

Det är viktigt att veta vad som är rätt och fel för den historia man skriver. Om du ska ha en organisation som mördar folk, så måste du motivera det på ett sätt som en vanlig människa kan acceptera någorlunda - eller åtminstone förstå och sympatisera med karaktären som gör det. Ett bra exempel enligt min mening på detta är Wanted (Wanted (2008) - IMDb) där huvudpersonen sällar sig till en grupp lönnmördare.

 

Man kan tycka att en film bara skulle kunna visa på ett skede utan att ta ställning, men så är det inte. Det handlar alltid i slutänden om att man vill visa på vad som är rätt och fel enligt de som gör filmen. Det är filmens tema, så att säga. Tillochmed de som gör en dokumentär har en agenda.

Link to post
Share on other sites

Du förstod alltså inte innebörden av seriestrippen som Fürni bifogade?

Det är verkligen inte svårt att hacka en hemsida. Till skillnad från att slå ut ett helt samhälle. Och att du avfärdar försvaret, med all sin utrustning och kunska och i samma veva försöker lyfta fram en enda polis som lösningen på alla problem.

 

Jag är smått less på dig av många orsaker. Du spammar ner forumet med massvis av generiska och odefinierade idéer och gräver ner andras trådar. Då man ber om att få det i .pdf-format så är du spydig och tycker att jag ska skaffa mig word bara för att läsa dina grejer. Då man kommer överens om att vi ska byta feedback så skickar du ett standardsvar på en rad som knåpat ihop utan att göra någon som helst form av reflektion. Och så tar du inte åt dig av kritiken.

 

Nej, nu tänker jag inte mata trollen mera.

Link to post
Share on other sites

Nu känns det som stämningen i den här tråden har glidit iväg till det negativa.

 

Byllan, när folk tar sig tid att läsa och kommentera hör det till god ton att lyssna och begrunda istället för att ifrågasätta. Om du får kritik du inte kan förstå eller ta till dig, fråga vidare hur personen tänkt och menar. Du behöver inte hålla med, men läsaren har rätt till sin åsikt. Jag har själv gett kritik till två av dina alster, utan att du på minsta vis visat att du ens läst den. Det är inget som uppmuntar att läsa något annat du har skrivit.

 

Om du bara vill ha positiv feedback så kan du räkna med att du aldrig kommer att utvecklas som författare.

 

Hogge, jag tycker att händelser utanför det här forumet mellan er båda, ska hållas mellan er båda. Försök undvik att kasta pajer. Jag förstår din frustration, men försök om möjligt att rikta den direkt till Byllan och inte lämna ut den fullt så publikt.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Bylundjonas
   Hej. Jag har arbetat med ett synopsis som jag söker feedback på, det är på en sida.
   Filen är bifogad här: Alice the synopsis.pdf
  • By Morpheus
   Hei. Jeg heter Mohammed og er en spirende norsk manusforfatter. I tillegg er jeg ny her.
    
   Jeg vil først poste synopsiset på mitt siste manus, siden jeg ikke er sikker på hvor mange som leser eller gidder å lese et manus på norsk og se om noen synes historien høres interessant ut. Kommer til å poste manuset (28 sider) hvis det er noen som har lyst til å lese og gi meg tilbakemelding.
    
   "En gruppe foreldre for en sjetteklasse kommer sammen for å planlegge ungenes første avslutningsfest. Oppgaver og ansvar blir delt. Ros blir gitt. Så gir klasselæreren ordet til moren til tittelkarakteren, slik at hun kan informere de andre foreldrene om bursdagens hvor og når. Det hele ser ut til å gå fint til en av de andre foreldrene tar ordet og foreslår en tilsynelatende ubetydelig endring i skolens regler for bursdagsinvitasjoner.
    
   Motargumentene går først på prosedyre. Men snart handler det om helt andre ting: ansvar, makt, klasse, og hvor langt reglene, som var ment å forebygge klikkdannelse og ekskludering, skal kunne gå for å gripe inn i private valg og tvinge frem idealistiske resultater. Når det hele er over, er hver enkelt villig til å bruke Elis bursdag som slagmark hvor de må vise hvor de står. "
  • By Melina
   Hejsan! Jag är en 18 årig tjej som alldeles snart tar studenten,som gymnasiearbete hade jag visionen om att göra en dokumentärfilm, men med brist på tid så gjorde jag en liten promotionfilm åt klubben som jag hade tänkt göra en dokumentärfilm om. Men nu är mitt mål att göra den här dokumentärfilmen ändå, fast efter att jag tagit studenten. Jag har skrivit en synopsis här nedanför och jag skulle bli glad om du tog dig tid till att läsa det och kanske lämnar en kommentar om vad du tycker och tänker!
   Kram!
    
    
   SYNOPSIS
    
   Titel: GIRLFIGHTERS
    
   Syfte: Trots de hårda ord som denna tjejklubb har fått ta emot så har det gått med vilja och engagemang att få en enorm utvecklande klubb.
   Filmen ska även ha syftet att få svar på hur idrotts-Sverige (RF,SISU,ÖLIF..) ställer sig till denna tjejbrottarklubb och varför de gjorde som de gjorde/inte gjorde. Är anledningen till den skeptiska inställningen att de är en tjejklubb?
    
   Budskap: Fördomar och åsikter om Girlfighters BK har inte gjort klubben svagare. Snarare tvärtom.
    
   Form: Dokumentär
    
   Målgrupp:
   Nådd målgrupp kommer antagligen vara idrottsintresserade personer med en åldersbredd på ungefär 15-55 år.
    
   Men med tanke på en film som handlar om en tjejklubb som känner ett visst utanförskap så blir målgruppen personer som har blickarna mot ett jämställt Sverige....Män och kvinnor från 15år och uppåt. Hörselskadade och döva ingår i min målgrupp. (ska vara textad och med tal)
    
   Längd: 30 minuter
    
   Vi följer Girlfighters brottarklubb som är Sveriges första från grunden startade tjejbrottarklubb. Från att de startade år 2012 så har klubben utvecklats till en bättre och större förening. Det har dock inte bara varit en framgång. Girlfighters har hela tiden letat samarbeten för att skapa en gemenskap mellan olika brottarklubbar i Närke. Vad klubben får tillbaka är "Ni måste förstå att vi inte kan samarbeta, vi ser ju er som konkurrenter" och en annan säger i ansiktet till dom att Girlfighters kommer att läggas ned inom tre år. Girlfighters tränare, Linn, berättar om när hon var aktiv brottare i en annan klubb och som 13 åring blev avstängd från att träna där om hon skulle fortsätta vara tränare för Girlfighters brottarklubb. Vi väljer att ta kontakt med dessa personer som anses ha sagt detta, och vi tar även kontakt med Svenska brottarförbundet för att berätta om vad som faktiskt har pågått under ett antal år. Men trots den kritik som klubben har fått ta emot så har samtidigt fått mycket positiv feedback också, klubben har nu ett 20-tal tjejer som tillsammans tränar och tävlar. De lever för brottningen och har högre mål än någonsin. Målet är för 2015 att få 5 brottare uttagna till Sveriges största brottartävling, Glentons Mästarmöte. De lyckas få med alla fem brottarna till den stora tävlingen. Vi får bland annat följa Therese 10 år, klubbens absolut första brottare som nu har blivit uttagen till att få tävla på Glentons mästarmöte, nu är det bara att köra järnet för att visa vad Girlfighters går för. För tjejer kan de med.
  • By Erica87
   När frosten kom innanför huden
    
   Hon faller inte vackert, hon faller hårt.

    
   ”I natt skulle kylan tillslut tränga igenom skinnet, i natt skulle frosten komma innanför huden, in på självaste livet, in i mitt hjärta. Kylan skulle ta allt ifrån mig, min själ, mitt självförtroende, mina drömmar och min livslust.”
    
   Caroline är en olycklig ung kvinna som en natt börjar höra röster. Vi kastas in i handlingen direkt, den där natten då rösten träder in i hennes liv. Det är Johan som har kommit in i hennes hjärna och han har använt sig av svart magi och telepati. Johan är en ytlig bekant till Caroline och efter en nyårsnatt tillsammans så förändras allting. Caroline har en stor minneslucka och hon minns inte alls mycket, men minnena kommer sakta tillbaka och allting är mycket förvirrande för henne, hon får inte ihop hela historien.
    
   Strax efter att Johan har kommit in i Carolines hjärna så börjar han terrorisera, mobba och trycka ned henne, han försöker bryta ner henne till noll, precis som en psykopat bryter ner sina offer. Efter ett tag så styr Johan Caroline som en marionettdocka. Caroline hamnar så småningom på en akut psykiatrisk slutenvårdsavdelning.
    
   Parallellt med historien om hur Caroline försöker ta sig ur psykosen och den psykiska ohälsan får vi följa Caroline från början, i korta tillbakablickar från hennes barndom och ungdom, ända fram tills hon vid 21 årsålder börjar höra röster. Vi får se hur hon reser till olika ställen, har många killar, nya kompisar, festar, röker cigg och knarkar. Allt är ett virrvarr av lust och impulsivitet.
    
   Carolines barndom och ungdom är en blandad berättelse med sotsvarta händelser varvat med ljusglimtar. Det hela handlar om mobbning, upptagna föräldrar, föräldrarnas separation, utanförskap, ätstörningar, relationsproblem och en stor dos otur.
    
   Vi får följa Caroline genom landstingets vita och sterila psykiatriavdelningar, med hårda sängar och orangea filtar. När Caroline äntligen kommer ur psykosen så följer det en lång period av depression, sorg och självmordstankar.
    
   Sedan kommer vändningen, Caroline börjar skriva på en självbiografi om hela sitt liv, inklusive psykosen. Det förändrar allt, hon blir gladare, och börjar till exempel intressera sig för att köpa kläder igen. Hon är på väg åt rätt håll, hon börjar hitta tillbaka till livet igen. Hon blir äntligen medicinfri och går ner en hel del i vikt. Övervikt har varit ett stort problem för henne hela livet.
    
   Ett och ett halvt år efter psykosen bestämmer Caroline sig för att hon vill åka till Indien. Hon älskar att resa och har planerat att studera på distans därifrån. Det funkar bra. Ett tag. I härliga Goa tappar hon fotfästet på riktigt igen och förstår själv att det hela helt har urartat. Hon blir galen igen och lyckas på något mirakulöst sätt ta sig ända hem till Sverige helskinnad. Hon hamnar snart på en psykiatrisk slutenavdelning igen och hon är knäppare än någonsin. Psykskötarna är märkbart rädda för henne eftersom hon svär och skriker på sitt rum så fort hon är ensam. I korridorerna går hon och fnissar för sig själv. Hon är en regelrätt galning, i allas ögon, till och med i sina egna.
    
   Efter tvångsvård så börjar hon sakta tillfriskna och rösterna försvinner men en djup depression kommer som ett brev på posten. Caroline sväljer en massa tabletter med rom & cola och men hon överlever och någon vecka efter det så rakar hon av sig sitt långa, blonda hår. Allt är kaos och hon går upp mycket i vikt igen eftersom hon äter chokladbollar varje dag som tröst för helvetet som hon gått och går igenom.
    
   Håret växer sakta ut och med det gror något annat hos Caroline, nämligen en övertygelse om att hon minsann ska komma upp på benen igen, hon ska faktiskt överleva och hon vill leva. Hon och hennes mamma flyttar ifrån det olycksdrabbade huset på Öland och bosätter sig i en småstad i Blekinge. Samtidigt vävs de två parallella historierna ihop med varandra och vi får äntligen veta hur det gick till när Caroline och Johan träffades den där nyårsnatten.
    
   ”Och kanske är det bäst att bara glömma bort vissa saker. Att lämna det bakom sig och aldrig titta bakåt igen. Kanske finns det inget att förstå, inga förklaringar och det viktigaste är ändå nuet och framtiden.
    
   Slut dina ögon, rensa ditt hjärta, ta ett djupt andetag, låt allt det där blekna, och nu, njut bara av resan.”
    
   Baserat på den självbiografiska boken ”När frosten kom innanför min hud – en självbiografi om psykos” Av Caroline Erica Åström

  • By georgep
   Hej,
    
   Jag postar en synopsis (2 A4-sidor) skapat efter en novell jag har skrivit. Både jag och några läsare och kritiker var nöjda med novellen. Jag kunde inte släppa idén och för att kunna vara kvar i berättelsen kände jag att försöka skriva ett manus.
   Jag är medveten att jag inte följer så noggrant formatreglerna.
   Era synpunkter, speciellt kritiker, eventuella förslag, kan hjälpa mig revidera den och så småningom börja skriva ett manus.
    
   För dem som inte orkar läsa separat pdf-dokument lägger jag in texten till synopsis här nedan.
    
   Tack på förhand.
    
   George
    
   ------------------
    
   Falangstär. Giftig parfym av apelsinblommor
   Synopsis
    
   Premiss. Det finns ingen mening med livet. Det är bara vi som genom våra glada och ledsna
   upptäckter bygger den.
   Filmen börjar med bilder på protagonisten Mr. Grig Setraki, schweizisk ingenjör, hjärnforskare och
   uppfinnare. Han har tillbringat två jobbiga veckor i sin arbetsresidens i Pitesti-Rumänien där han
   var för affärer. Mr. Grig är en mycket pedant man som aldrig visar känslor. Efter två svåra veckor i
   Rumänien med stor heta dag och natt vaknar han trött tidigt på morgonen.
   Mr. Grig och sin assistent Miss P dricker kaffe på altanen och njuter av de få minuter innan hettan
   har inte hunnit lägga sig. 28 grader i skuggan känns nu som svalka. Grig bestämmer sig plötsligt att
   avvika från sin noggranna planering köra bil till en badort, Balchik, 50 mil bort på bulgariska sidan.
   På några minuter samlar han en handfull kläder i en snygg reseväska.
   Han börjar sin resa i sin röda Citroen. In i bilen ser de hektiska bilderna av livet på vägarna i
   Rumänien så som de betraktas i en tidtunnel. Bilen rullar genom Rumäniens vägar medan Grig
   betraktar flaschbilder av ett livligt liv.
   På vägen mot södra Rumänien tittar han uttråkad på den stora gråa tråkiga Rumänska Slätten.
   På sidan vägen dyker upp en stor, märklig reklamskylt som erbjuder ett besök i en genuint by
   Sfrijeni där man för bara 49€ får tillbringa en hel dag mellan bönder och deras herrar, greveparet
   Sfrijeanu i en miljö som ser ut som för 400 år sedan. Uttråkad tar han chansen att se vad det handlar
   om.
   Mr. Grig hamnar i byn Sfrijeni som visar sig skapat av på 90-talet av en före detta Säkerhetspolis,
   nu affärsman. Han möter riktiga bönder som pratar ett försvunnen rumänska och får tillbringa en
   timme i parets Slott. Grig småpratar med paret.
   Greve Sfrijeanu är en otuktad och arrogant man i över 50-år som bär en påhittad militär uniform.
   Mr Grig möter sin frun, grevinna Estella. Hon är tyst och visar en diskret elegans. Det är svårt att
   läsa ut hennes ålder. På hennes ansikte märks knappast en lätt brist på symmetri. Hon utstrålar en
   charm som är svår att förklaras. Man märker att Greven föraktar henne för hennes fina maner och
   missar inget tillfälla få henne skämmas genom att han spelar pajas.
   Mr Grig hamnar Grig i en dispyt med Sfrijeanu, när Grig påpekar några brister han sett i landet,
   vilket gör Sfrijeanu rabiat och kallar honom för landsförräddare.
   Bråket uplöses när Grevinnan Estella visar Grig hennes fabrik av parfymer från apelsinblommor.
   Sedan blir han inbjuden att besöka byn och äta på byns krog. Greveparets assistent, Galne Gheorghe
   visar honom runt. Galne Gheorghe ser ut som en hippie visar sig vara guru, präst och domare i byn.
   Väl i byn, som ligger i en skog av gamla ekar, samtalar Mr Grig med byborna. Det visar sig att
   ingenting är äkta i byn. Underjordshyddorna som som de 30 familjerna bor i är byggda i mitten av
   90-talet med stulna material. Ekarna var planterade och byborna är före detta stadsbor som blivit
   frestade av ett avtal av Greve Sfrijeanu. Mot en livslön fick de lära sig leva och agera bönder för
   turisterna. Inflationen i Rumänien slog till och deras löner var nu värda ”en flaska Coca Cola”.
   ”Bönderna” är fångar i byn men Greve Sfrijeanu såg till att de har tak över huvudet och mat från
   egen skörd.
   Kl 5 prick blir Grig utlovad att assistera en riktig rättegång i byns torg. Domare är Galne Gheorghe
   som skall döma en familjtvist där mannen har blivit förförd av en yngre kvinna, enligt mannens fru
   och dotter, en ”hora”. I sin tur tycker den unga kvinnan att de andra två kvinnor är de riktiga
   hororna. Båda vill ha mannen, farbror Bolovan, tillbaka.
   Rättegången håls under barhimmel på byns torg. Hela byn och greveparet är med. Gheorghe utropar
   domen, som lyder att kvinnorna är alla ”horor” av olika slag så som de själva önskade och döms att
   hjälpa varandra. Märkligt nog accepterar kvinnorna och lugnar sig direkt.
   En stor fest med mat och dans börjar just när kvällen kommer. Greveparet, Galne Gheorghe och Mr.
   Grig assisterar från en loge.
   Som en hyllning för höga gästen, börjar lilla folkbandet spela en vals. Mr Grig samlar mod och
   bjuder Estella. Han dansar klumpig. Mr Grig och Estella pratar strunt på flera språk. Hans ställning
   är korrekt och distant men han frågar henne om parfymen han känner är av egen produktion från
   apelsinblommor. Han träffar av en slump hennes arm och märker att den känns fräsch under hettan.
   Han tänker själv att den kvinnan som är så diskret och tillbakadragen har en mystiskt förmåga att
   framkalla en längtan till alla som möter henne. Troligen beror detta på nästan osynliga ojämnheter i
   hennes ansikte, är hans slutsats.
   Medan dansen fortsätter möter Mr Grig grevens grymma blick. Mr Grig får en ångestreaktion, ber
   om ursäkt och sticker i sin röda bil till badorten. Han åker en liten sliten fäja över bulgariska
   gränsen mitt på natten och fortsätter köra i mot badorten.
   Innan dagen gryr ser man honom liggande i bilen med ögonen öppna. Han ser trött ut. En åsna och
   en get närmar sig hans ansikte. Han vaknar trött och chockad och det tar en stund han förstår var
   han är. Han är framme på bergen framför lilla badorten Balchik. Han känner av doften av torr äng
   och från appelsinblommor. Upp på himmelen ser han blinkande en kod.
   Mr. Grig tillbringar en hel vecka hängande på stranden framför Hotell Oazis. Han ser ut inte kunna
   återhämta sig. På slutet av veckan kommer han i kontakt via e-mail med Galne Gheorghe. Han
   berättar att Grevinna Estella har fått en konstig stråke och ligger helt förlammad. Läkarna kunde
   inte hitta något fel i kroppen och skickade henne som ”frisk” hemma.
   Gheorghe berättar att Greven blev arg på händelsen då han sysslade med med formaliteter att
   förklara byn som autonomt område. Gheorghe får order att vara grevinnans assistent dag och natt.
   Han klär av och på henne och håller sällskap. Gheorghe kommet på ett sätt att läsa av hennes
   ögonblinkningar till meddelanden. Det första han tyder från henne är ”Ta mig härifrån”. Blygsam
   och rädd visar han lappen till Greven Sfrijeanu.
   Sfrijeanu sliter lappen i bitar framför Estella:s och Gheorghe:s och och utbrister uttråkad och arg
   ”Man kan inte få allt i livet”.
   falanster_synopsis_03.pdf
×
×
 • Create New...