Jump to content

Knivig ljudsituation+riktigt oteknisk E


Recommended Posts

Hej på er! Jag skulle verkligen VERKLIGEN behöva hjälp och råd från er. Det är så att jag går och funderar sjukt mycket på vilken sorts ljudutrustning som kan vara nödvändig om jag vill ha ett bra ljud, dock är jag väldigt oteknisk när det kommer till sådant, och jag försöker, men kan verkligen inte förstå många av era inlägg med mycket förkortningar, och ja, helt enkelt mycket snack jag försöker, men inte kan förstå! Det blir en liten overload i mitt huvud när jag försöker ta in och förstå allt, för innan jag blev medlem här visste jag i princip att man behövde...En filmkamera (eller systemkamera då) och ett program att redigera i och det visar sig vara miljoner av saker som jag inte hade en aning om att man kunde behöva för bästa ljud och bild. Ni förstår nog, ett redigt blåbär helt enkelt. Jag kände mig tvungen att påpeka detta, så ni bättre kan förstå den hjälp och de tips jag verkligen är i sådant behov av!

De apparater jag äger är endast 2 st Canon Legria HF M36, som jag köpte i tron om att det kunde vara något av det bättre. För att slippa detta dilemma igen tänker jag nu fråga er först, om ljudutrustningen. Det är så att jag tittat på mycket mickar, dyra (sennheiser, rode till exempel) och nu ven blivit medveten om apparater i stil med Zoom H4n, som kan vara riktigt nödvändiga för att få rätt ljud. Jag är ingen kräsen perfektionist, jag vill bara få ett ok ljud som inte brusar sönder. Jag måste kunna spela in konversationer, och är då medveten om att en bommick kan vara mycket nödvändig, alltså räcker det välan inte med en sådan portabel inspelare? Snälla tips och råd vore väldigt välkommet!

EDIT: Insåg nu att frågan kanske var lite otydlig, den var mest i stil med : VAD KAN JAG BEHÖVA? Tack :)

 

Till den andra funderingen, måste jag säga. Det är så att jag faktiskt har ett halvskrivet manus till en film jag väldigt gärna skulle vilja kunna spela in nu i vår (så, ursäkta, men förvänta er fler frågor :) ). I denna har jag en scen där en kille står och pratar i telefon, då plötsligt en galen norrman kommer ut ur en bil, rycker fram till honom och börjar attackbabbla på (förmodligast fejk-) norska! Det jag tänkte mig är att man i nästa scen skall se killens kompis som han just pratat med i telefonen sitta och stirra på den, medan man hör babblet ur telefonen. Detta har gett mig enorma funderingar på hur jag skall kunna göra detta, ljudmässigt. Dvs attackbabbel---> babbel ur killens väns telefon, någon helt annanstans. Och jag har insett att det kan bli knivigt att göra. Men ,har ni tips så, ja, jag faller på knä inför er och ber om detta!

Det här med film är inte lätt inte. Hoppas ni kan ursäkta detta långa inlägg, men jag kände att det behövdes för att ni skall förstå hur saker och ting ser ut för mig :)

Hoppas på några svar! Tack!

Link to post
Share on other sites
Det blir en liten overload i mitt huvud när jag försöker ta in och förstå allt

Jo tack, fick en liten sån overload när jag läste ditt inlägg ;)

 

För att börja enkelt - Filmkamera är en kamera som spelar in på film (alltså film du framkallar). Benämningen videokamera är mer passande för kameror som spelar in på digitalt medium. Sen är H4n en utmärkt start för ljud! Men som du själv insett så duger den inte till mycket ensam. Du vill ha en bra mic (NTG-2 är ett vanligt val bland budgetfilmare) som du sedan kopplar till din H4n. Ljudchippet i vanliga konsumentkameror är nämligen inte det bästa, och därför väljer man gärna att spela in ljudet separat på en bättre inspelare (H4n te.x.), och sedan matcha ljudet och bilden i redigeringen.

Link to post
Share on other sites

Först tycker jag att du skall lyssna på Tolin; he speaketh the truth. Bara stereomickar blir inte bra för dialog.

 

Babblet ur telefonen spelar du in separat, vid ett annat tillfälle för att sedan bearbeta med lite kanal-EQ och andra effekter. Personen ifråga tittar vid inspelningstillfället alltså på en tyst mobiltelefon.

Link to post
Share on other sites
Jo tack, fick en liten sån overload när jag läste ditt inlägg ;)

Oj, ja jag försökte lugna mig, men det gick ju inte bra :D Tack så mycket för tipsen om mikrofon, nu vet jag vad jag behöver. Men hur menar ni nu med att spela in vid annat tillfälle, skall jag spela in allt ljud separat, och inte vid själva inspelningstillfället (med kamerorna) ? Låter svårt att få ihop sedan med bilden, SPECIELLT det okontrollerade babblet, vid tillfället innan det kommer ur vännens telefon dvs då det kommer ur norrmannens mun :) men är det så ni menar?

/E

Link to post
Share on other sites

Här var man inte mycket av en problemlösare inte. Spelar du in replikerna från han som talar in i telefonen först så låter du personen som är "telefonrösten" spela in sina repliker samtidigt som han lyssnar på ljudet från tagningen - Eller tvärt om.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Tack så hemskt mycket för svaren! Jag förstår ju nu. Har nyss mottagit min NTG-2 och håller på att läsa om allt som går och har med ljudtekniken att göra. Känns som om jag är på väg att ta ett steg framåt i utvecklingen, även om jag inte spelat in något ännu (väntar på H4n). Men så länge man lär sig. Tack

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...