Jump to content

Får man filma i eller utanför en flygplats?


pretall
 Share

Recommended Posts

Hej,

 

Jag är ny på forumet, men har kikat runt lite och det är ju kanon för mig som precis har börjat filma lite. Jag planerar att göra lite intervjuer med personer som ska flyga. Jag har ett par frågor gällande detta:

 

- Får man filma i en flygplats?

- Får man filma utanför en flygplats, alltså där folk är på väg in till flygplatsen?

 

Ytterliggare en fråga:

- Om det skulle bli aktuellt, får man lägga upp intervjuer med slumpmässigt folk på YouTube?

 

Tack så mycket för hjälpen!

 

Mvh,

Viktor

Link to comment
Share on other sites

Naah, alltså nu måste ni allt kolla era källor. Många flygplatser (och större hamnar) är skyddsobjekt eller sk. samhällsviktiga anläggningar, och därmed inte allmän plats. Att allmänheten har tillträde dit är inte == allmän plats.

 

Hur det är vid varje enskild flygplats måste man kontrollera med ansvarig säkchef eller infoansvarig. Det finns områden på en flygplats man absolut inte får avbilda.

Här är ett exempel på hur Skavsta Flygplats skriver.

 

Utdrag ur Kap 4 i det Lokala säkerhetsprogrammet (LSP):

”Flygplatsen har ett tillträdesförbud enligt Skyddslagen (2010:305) om skydd för samhällsviktiga anläggningar enligt länsstyrelsens i Södermanlands län beslut 2005-04-01.”

Beslutet innebär också fotoförbud, men flygplatsen får besluta om avsteg och har beslutat att under normal beredskap skall fotoförbudet inte gälla allmänheten. Vid en förhöjd hotbild kan skyddsområdet utökas att gälla även ett yttre skyddsområde och då kan också fotoförbudet aktiveras. Det är alltså inte förbjudet att fotografera eller filma för privat bruk under normala förhållanden, varken för personal eller passagerare.

 

Det är dock inte tillåtet att filma eller fotografera i säkerhetskontrollen, varken passagerare eller bagage.

En del personer vill inte bli avbildade, eller ha sitt företag eller versamhet på bild, så fråga alltid innan ni fotograferar.

Filmning och fotografering - Stockholm Skavsta Airport

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Har själv fått tillgång till ett flygplan och både inomhus och utomhus miljöer vid flygplatsen i Trollhättan så det är inte omöjligt. Kontakta flygplatsen och förklara förutsättningarna.

 

Ang. intervjuer så gäller att du har tillstånd från alla upphovsmän bakom verket om inte detta är samlat hos en producent/distributör. Så helt enkelt så behöver du ha tillstånd från både den som filmat, tagit upp ljud och de som medverkar i intervjun. Du kan dock använda intervjun inom din vänkrets.

 

Skulle filmen spridas så är det den som sprider filmen som är banditen.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Golho
   Många gånger när jag är inne på Youtube kan jag undra hur vissa filmklipp, som innehåller det mest absurda, har massvis med visningar. De brukar ju även ha ungefär lika många tumma upp som tumme ner. Samtidigt så brukar jag även studera lite ibland varför vissa filmklipp från en viss kanal får mer visningar än andra. I väldigt många fall så är det klart och tydligt hur statistiken är för de riktigt stora kanalerna. En BTS kan aldrig få så många visningar som en Parodi kan. Och om man tar en titt förbi filmerna som man hittar under "I blickfånget", som jag tror endast finns på Youtube-appen i iOS, så kan det komma upp massa slumpvisa klipp, vissa från stora kanaler av blandad stil, många ggr FPS-kanaler, men ibland så har jag halkat in på vloggar som inte haft mer än 1600 visningar, vilket är roligt.
    
   Det finns alltså knep för att få flera visningar på sina filmklipp, förutom att publicera dem på diverse forum. Men hur ska man gå till väga när man lägger ut sina filmer på Youtube? Hur stor betydelse har tagsen, thumbnailen och titeln? Nu snackar vi inte bara kortfilmer, utan allt möjligt som folk kan finna intresse av att kolla på. Kan man försöka sprida dem på Facebook, och hur får man filmen att nå ut till fler än de vänner man har på Facebook?
    
   Och även om massa visningar känns bra för självförtroendet får man ju tänka på vad man faktiskt vill. Man vill ju ha många som följer en och kollar på alla filmer man lägger ut. Kan man då kanske lägga ut taktiska klipp som gjorts speciellt för att dra till sig tittare till just den videon?
    
   Dela mer er era erfarenheter, tankar, åsikter och spekulationer. Jag har själv en del tankar som jag fått över åren man surfat på Youtube och skulle gärna vilja diskutera dem med några andra.
  • By flowlops
   Hejsan,
    
   Har nu i 1 vecka varit ute i skogen och filmat naturen, detta kommer bli min första kortfilm som jag lägger ut på YouTube. Men mitt ända problem (eftersom jag är klar nu) är att jag inte kommer på något bra namn till detta klipp. Det ska ju vara något med naturen!
   Har ni något bra namn förslag?
  • By dzubur
   Vad tycker ni om skådespeleriet/inlevelsen? ni får gärna kika på dom andra klippp jag gjort också
    
   (detta är ett av klippen jag använder min egna röst, som jag försökt att ersätta med Ryan Goslings).
    
   ps. youtube får klippet att spela upp ljudet lite efter så kan låta lite osynkat, lämna gärna en kommentar eller så :)
    
   Drive 2011 (movie scene) - YouTube
  • By momaxox
   Hej, ska inskaffa min första "riktiga" kamera nu för att filma skateboarding och fin natur och sedan lägga upp på youtube. Jag har kollat lite själv och har hittar kamerorna:
   Canon PowerShot SX40 HS
   Canon EOS 1100D
   Canon Legria M406
    
   Alla dessa 3 kamerorna/videokamerorna kostar runt 3000-4000kr och det är prisklassen jag tänker gå på som högst. Så.. vilken HD kamera filmar bäst när det gäller skateboarding och natur "timelapses"?
   Finns det några andra bra alternativ i denna prisklass? Tack på förhand :)
  • By Winghen
   Hej!
    
   Det är så att jag och ett antal fler personer ska spela in en musikvideo, en inofficiell musikvideo, till låten Save The World, med Swedish House Mafia. Våra planer är att den såklart ska bli grym, och därmed sprida sig som en löpeld över youtube! Men där ligger problemet som jag söker svar på - youtube.
    
   Om vi vill ladda upp denna video på youtube för att visa upp vår version för världen, vilka rättigheter är det då som vi behöver? Räcker det med att vi meddelar Swedish House Mafias ansvariga och frågar om lov, måste man köpa sig rättigheter eller räcker det med att man bara laddar upp, utan några som helst komplikationer? Hur som helst så ska vi göra denna video, med eller utan youtube!
    
   Tacksam för snabbt svar!
    
   P.S. Vi söker 20 personer i åldrarna 16-20 år som statister! Vi har ett evenemang på facebook om detta! Sök på: "INSPELNING av Musikvideo - Save The World" om du är intresserad! Tack!
×
×
 • Create New...