Jump to content

Kamera för att filma fyrverkerier


Zotamedu

Recommended Posts

Ja ni läste rätt och ja det är ett väldigt specifikt krav. Jag är ute efter en kamera som bara kommer filma fyrverkerier vilket ställer en del krav på själva kameran. Budgeten är dessutom begränsad. Jag är inställd på en DSLR i instegsklassen då de borde ha överlägset bäst dynamiskt omfång om man jämför med rena filmkameror i samma prisklass. Det den MÅSTE kunna göra är:

Manuell fokus, manuell exponering (vill kunna styra slutartid, bländare och ISO, det sista är viktigt), stort dynamiskt omfång och minst 20 minuter filmtid i streck. Bra färger är också ett måste för det är där vår nuvarande kamera fallerar.

Högre upplösning är bonus. Ett vettigt filformat är också trevligt. Blir ledsen om det är sönderkomprimerad wmv. H.264 hade varit trevligt för det hade sparat massa tid i konverteringen för webbruk.

För er som undrar så måste man ha manuell fokus för annars jagar bara kameran och filmen blir förstörd. Manuell exponering är också ett måste eftersom annars exponerar kameran efter en kolsvart himmel och får total spel när pjäserna kreverar. Dynamiskt omfång är viktigt för det är väldigt stor skillnad i ljusstyrka på brinnande titan och aluminium som det är i silvereffekter och glödande järn och kol som det är i guld effekter. Sen får den inte överexponera brinnande stjärnor för då blir allt vitt samtdigti kamerna ska klara guldeffekter. 20 minuter filmtid är viktigt, mer är bra och mindre är oanvändbart. Ska man filma ett fyrverkeri på 10 minuter utan att man vet exakt när det börjar så går det inte med kortare.

 

Jag har lekt lite med både D7000 och en 550D och av de båda gav 550D bättre resultat. D7000 blev rätt brusig trots att jag ställt in lågt ISO. Färgerna verkade även bättre på 550D. Så vad finns det på marknaden? Jag har ingen koll alls på filmfunktioner och har inte riktigt hängt med i utvecklingen. Jag har inga problem med begagnat, bara det uppfyller alla krav.

Link to comment
Share on other sites

Budget = du har kollat på 550D/D7000 så under 10k då eller...?

 

Bra färger, stort dynamiskt omfång... kan du glömma. Skitcodecs, 8-bit & 4.2.0.

 

AVCHD vill du ha & lågt brus. Panasonic & Sony sortimentet.

 

T.ex. NEX5n, GH2. Är nog de konkret bästa tipsen. Men sen verkar du ju ha testat 550D och varit nöjd, så ja........ kanske dra ned på kraven för din budget, och vara nöjd ändå....? +20 min inspelningstid sorterar bort en stor del av VDSLR i denna budgeten...

 

Du får kompromissa. T.ex... ovanstående två kameror. GH2 har monsterupplösning men kasst omfång, NEX bäst omfång av alla VDSLR under 10k (sett i helhetsbild ISO/static noise/FPN). Alla dessa kameror har mycket grov rolling shutter -- kanske inte är till besvär.

 

Samtidigt skriver du att det är till webben (?) och pratar om konvertering & smidigt med h264, får det inte riktigt att gå ihop. 720p är väl i princip overkill för raketvideos i en webbutik (?), så alla dessa kameror du funderar över kanske ger ett likvärdigt resultat utifrån dina behov realistiskt sett till den lilla budgeten.

Budget är så lågt som möjligt. Helst runt 5000 kr om det går. Lite därför jag hoppades på instegs DSLR eftersom man brukar kunna hitta dem tillsammans med ett 18-55 på rea lite nu och då. Mycket mer än så finns tyvärr inte pengar till men är inte främmande för att jaga begagnat.

 

Bra färger handlar om väldigt speciella förhållanden och inte under dagsljus. Det vill säga, kameran ska klara att att återge färgerna i ett fyrverkeri. Här är ett exempel från den nuvarande kameran:

Som du ser försvinner allt blått och grönt. Enda färgerna som syns vettigt är rött. Kameran klarar inte heller av guldregneffekter utan de försvinner helt i exponeringen. Det är där det dynamiska omfånget kommer in.

 

Jämför med årets fyrverkeri som är filmat med lånad 550D:

 

Helt plötsligt syns alla färger om man får med både starkt lysande silver och svagt lysande guld med samma inställningar.

 

Bruset är inte ett stort problem eftersom jag alltid kommer filma på bas-ISO (eller gain heter det kanske i videovärlden). Av okänd anledning blev dock filmen från en Nikon D7000 tydligt brusig.

 

Codec är inte jätteviktigt men bara det inte är alltför sönderhackat. Filmerna ska primärt användas till Youtube och för intern dokumentation.

 

Rullande slutare syns inte så det är inget problem. Youtube stöder för övrigt upp till 1080p nu för tiden och när man ska sitta hemma och titta på gamla verk är det trevligt att få lite högre upplösning. 720p räcker dock för det är den upplösningen jag konverterar till i dagsläget, det från 1080i som den nuvarande kameran ger. Alla originalfiler finns dock kvar och filerna är klippta i 1080 så att det enkelt ska gå att spara om till högre upplösning om det behövs. 480 eller andra fossila format är dock inte intressant.

 

Glömde nämna en annan sak som gör DLSR intressanta och det är brännvidden. Av någon outgrundlig anledning klassas tydligen 40 mm som vidvinkel på video vilket är helt oanvändbart för mina behov. I dagsläget används en 0,5x lins på kameran och ändå är det i snålaste laget. Ett 18-55 på APS-C-sensor är också egentligen för långt eftersom man alltför sällan har möjligheten att stå tillräckligt långt bort och filma.

 

Jag ska titta lite på kamerorna du tipsade om. Tyvärr är det lite svårt att provköra kameror under rätt förhållanden innan man köper så jag hade hoppats att någon med egen erfarenhet skulle dyka upp men det är antagligen önsketänkande.

Link to comment
Share on other sites

D7000 är inget att hänga i granen tyvärr, då är 550D ett bättre köp. Märk dock väl att detta är stillbildskameror med uselt implanterade video-funktioner... för 5000:- får du 550D, nex5n, GH2 (import). GH2 ger en extremt skarp & fin bild men tror den kan riskera att vara undermålig för vad du söker, en del tråkiga problem med den kameran.

 

Krasst taget, 550D är ett bra köp. Kit-objektivet är dock långsamt och rätt usel fokusring (lätt att "pilla fel") men ja, du får kanske inte så mycket mer för den pengen. Signal-to-noise ration är dock överlägset mkt bättre på en kamera som nex5n, jag var ute och testade i bäcksvart mörker och den kameran i 1600 ISO är renare (även underexponerat) än 550D på iso 400.

 

Fast får man någon videokamera som har bättre hårdvara för 5000 kr? Den manuella fokuseringen på videokameror brukar vara mer eller mindre oanvändbar och manuell exponering saknar ofta några vettiga referensvärden så man vet vad man håller på med.

 

Jag är medveten om kitobjektivets begränsningar, både optiskt och autofokusmässigt men oftast kommer fokus stå på oändligheten ändå och med tanke på sensorns storlek och bländaröppningarna som kommer användas är det antagligen inga som helst problem att fokusera rätt när det faktiskt spelar roll. Den ska i alla fall alltid, utan undantag användas manuellt eftersom inga kameror klarar av att hålla autofokus på ett vettigt sett när man filmar fyrverkerier.

 

Tack för all hjälp. Det får nog bli att jaga en 550D då. Jag är ju primärt stillbildsfotograf och har inte alls hängt med i utvecklingen av videofunktioner mer än att Canon verkar ha bra koll. Gissar att det beror på att de har pratat lite med sin videoavdelning.

Link to comment
Share on other sites

Du skriver att den har bättre SnR, hur mycket märker man av det på låga ISO? Jag kommer som sagt filma vid basISO även om det är mitt i natten eftersom de brinnande metallsalterna jag ska filma är så extremt ljusstarka. Det här med ISO och filmning verkar vara mer komplicerat än jag trodde med tanke på bruset som D7000 genererade.

 

Det är klart, det är fler än jag som ska använda kameran och de flesta som kommer använda den kan inte ett piss om varken filmning eller foto så enklare är nog faktiskt bättre. Framförallt ska det gå att skriva en enkel checklista att gå igenom så man alltid får hyfsat resultat. Borde inte vara helt omöjlig så länge ingen är inne och pillar för mycket på konstiga inställningar. Antar att jag får åka till en affär och titta lite närmare på menyerna. Tyvärr måste man ju upp rätt högt i pris innan man får alla inställningar man vill ha på smidiga knappar.

 

Måste säga att jag är väldigt imponerad av exempelfilmerna från Nex5 i tråden du länkade till. Otroligt att man får sådan kvalité för 5000 kr. Fast det är klart, Farsan håller på att gräva igenom gamla filmer och digitaliserar och har sig. Hans nya mobiltelefon har mycket bättre bildkvalité än hans två DV-kameror och då har de inte varit billigaste kamerorna heller. Eller ja, bättre om man blundar för den hemska rullande slutaren.

Link to comment
Share on other sites

D7000 har ett väldigt bra dynamiskt omfång och bra signal-brusföhållande på basISO för stillbilder.

Har de sumpat den fina prestandan i sin videoimplementering?

Vet du vad det beror på?

 

D7000 är inget att hänga i granen tyvärr, då är 550D ett bättre köp. Märk dock väl att detta är stillbildskameror med uselt implanterade video-funktioner... för 5000:- får du 550D, nex5n, GH2 (import). GH2 ger en extremt skarp & fin bild men tror den kan riskera att vara undermålig för vad du söker, en del tråkiga problem med den kameran.

 

Krasst taget, 550D är ett bra köp. Kit-objektivet är dock långsamt och rätt usel fokusring (lätt att "pilla fel") men ja, du får kanske inte så mycket mer för den pengen. Signal-to-noise ration är dock överlägset mkt bättre på en kamera som nex5n, jag var ute och testade i bäcksvart mörker och den kameran i 1600 ISO är renare (även underexponerat) än 550D på iso 400. Skrev lite om den kameran här: http://forum.voodoofilm.org/videokameror/31905-snabbtitt-sony-nex5-n.html

 

Svårt... 550D enklare att använda, lättare med objektiv osv... Om du orkar pilla igenom efterblivna menyer på touchscreen, så är nex5n antagligen bättre för det du söker, rent tekniskt.

Link to comment
Share on other sites

Jag har kollat runt lite och kommit fram till att Canon 550D inte duger då den inte klarar av att filma mer än 12 minuter i sträck. Det är helt enkelt för kort tid för att vara användbar. Jag har letat runt på internet men hittar ingen information alls om NEX-5 och filmtid. Har den också jobbiga begränsningar på hur länge den kan filma?

Link to comment
Share on other sites

Jag har kollat runt lite och kommit fram till att Canon 550D inte duger då den inte klarar av att filma mer än 12 minuter i sträck. Det är helt enkelt för kort tid för att vara användbar. Jag har letat runt på internet men hittar ingen information alls om NEX-5 och filmtid. Har den också jobbiga begränsningar på hur länge den kan filma?

 

Gränsen på 550D beror faktiskt på filformatet (FAT) kombinerat med storleken på minneskortet (och ev överhettning) men ingen DSLR köpt i Europa klarar mer än 30 min pga EU:s idiotiska tullregler (likadant för videokameror med AV-ingång), så t ex GH2 och NEX-5(N) ska klara upp till 29:59.

 

Tillägg: med Magic Lantern så kan kameran återstarta inspelningen när man nått maxstorlek (4GB) men det blir ju någon sekunds lucka. På nya Canon 1DX så skapas fler filmfiler automatiskt utan glapp om jag minns rätt.

Link to comment
Share on other sites

Gränsen på 550D beror faktiskt på filformatet (FAT) kombinerat med storleken på minneskortet (och ev överhettning) men ingen DSLR köpt i Europa klarar mer än 30 min pga EU:s idiotiska tullregler (likadant för videokameror med AV-ingång), så t ex GH2 och NEX-5(N) ska klara upp till 29:59.

 

Tillägg: med Magic Lantern så kan kameran återstarta inspelningen när man nått maxstorlek (4GB) men det blir ju någon sekunds lucka. På nya Canon 1DX så skapas fler filmfiler automatiskt utan glapp om jag minns rätt.

 

Jag har inga problem med 30 minuter för så länge behöver jag inte filma i streck. Har dock funderat på varför alla hade enats om just 29:59 minuter men det fick ju sin naturliga förklaring.

 

Jag har försökt läsa mig till längden på filerna från NEX-5 och det verkar inte finnas någon annan gräns än den där halvtimmen. Ska kolla lite närmare på det.

Link to comment
Share on other sites

Jag hittade lite filmer på youtube och det ser väldigt bra ut. Det får nog bli en NEX då för den verkar uppfylla alla krav. Då var det bara trasslet med minneskort. Jag har dålig koll på alla de här hastighetsklasserna. Vilken ska man ha när man filmar?

Link to comment
Share on other sites

Att man inte ska snåla på minneskort vet jag. Mitt första minneskort vad ett SD kort på hela 1 GB som kostade 1000 kr och det fungerade inte i min kamera. Sen dess är det riktiga kort som gäller. Har bara Sandisk Extreme till min D200. Tänkte mest på vilken klass som man måste ha. Verkar som om 4 ska räcka med 6 är rekommenderat.

Link to comment
Share on other sites

Med den vanligaste komprimeringen räcker 4GB till 12min HD-video vilket ger en videoström på 4000/(12x60)=5,5MB/s. Klassen är minsta garanterade läs/skrivhastighet i MB/s. Har du tur räcker klass 4 men för att vara säker behövs egentligen minst klass 6.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...