Jump to content

Premiere Elements 10 - hoptryckt video?


dr_krupp
 Share

Recommended Posts

I takt med att mobiltelefonerna blivit bättre på att spela in video så har jag använt funktionen mer och mer. Och även om källmaterialet är av sämre kvalitet, vill jag ändå kunna redigera det rätt.

 

I viss mån fungerar Windows Live Movie Maker bra. Problem dyker upp om man vill göra nåt mer avancerat än raka klipp och en musikslinga...

 

Därför testkör jag Adobe Premiere Elements 10. Och får problem.

 

Klipp som jag spelat in i 640x480 går bra att redigera och exportera. Men spelar jag in i 720x480, så får jag inte Premiere att sätta sätt aspektratio. Jag har provat med olika projektinställningar och olika exportinställningar, men bilden blir hoptryckt både under redigeringen och den exporterade filmfilen.

 

Windows Movie Maker har inte detta problem, utan lägger snällt till anpassade svarta fält upptill/nertill eller på sidorna beroende på om man valt "4:3" eller "16:9" i projektinställningarna. Mobilens inställning "720x480" verkar få en aspektratio nånstans mellan just 4:3 och 16:9.

 

Jag har även provat Pinnacle studio, och även där ser klippet hoptryckt ut i redigeringen, men när jag exporterar som "högkvalitets-NTSC" blir klippet ändå rätt vid uppspelning sedan.

 

Är det nån som vet var jag missat att ändra? Fel projektinställningar? Fel exportinställningar? Varför blir videoytan i rätt format, men videobilden inuti den hoptryckt? Verkar som att Premiere ser rätt format men bilden tillåts inte fylla ut...

 

Tilläggsfakta: Mobilen är Samsung Galaxy SII.

premiere-videofonster-kombinerad.jpg

Link to comment
Share on other sites

Jag är fortfarande intresserad av ifall det går att få Premiere att anpassa sig efter formatet jag spelat in i.

 

Dock så har jag (tror jag) löst det ändå. Främsta anledningen till att jag spelade in i 720x480 var att inspelningen laggade lite i 1280x720 och högre. Men jag provade en factory reset + flasha annan rom, och nu får jag flyt även i 1280x720, och det har Premiere inget problem med.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Daniel Hållquist
   Hej! Någon som är kunnig när det gäller DCP:s?
    
   Jag har gjort en med Adobe Premiere. Vid export valde jag helt enkelt Wraptor DCP. Exporten tog 62 timmar.
    
   Nu undrar jag dock om något gick fel. Vid exporten såg jag att filen var väldigt stor, 805871 MB, men efter det exporterat klart stod det att DCP-mappen endast var 18,8 GB. Eftersom den exporterade i 62 timmar så man tycker den borde vara större. Eller komprimeras den vid export?
    
   /D
  • By revilofoto
   Hej!
    
   Uppdaterade mitt Premiere...och då dök denna rutan upp...
   Vad ska jag göra?

  • By Jensamannen
   Skall klippa film från 3 kameror som multicam klipp i Premiere. Jag har filmat med 3 DSLR-kameror och intervjun är 1timme lång så kamerorna delar ju upp filmen i typ 20min klipp. När man då gör en multicamsekvens av alla klippen från 3 kameror läggs varje litet klipp i en egen kanal trotts att dom flesta av dom egentligen kommer från samma kamera. Kan man på något sätt städa ihop så man bara får 3 spår. Ett spår för varje kamera.
  • By Jensamannen
   Jag har lagt ett justeringslager med Lensflare på i ett filmklipp i After effects. Nu skulle jag vilja lägga en lätt oskärpa på min Lensflare, men hur gör jag det utan att påverka filmklippet i botten. Jag vill bara att det skall påverka min Lensflare.
  • By anders10
   Hej!
    
   Som rubriken antyder så älskar jag och hatar detta program.. :) Har klippt med det ett par år nu och lärt mig det hyfsat och jag gillar det verkligen när det fungerar. Jobbade senast på en dokumentär som blev klar i förra månaden och var ganska omfattande i material, dock användes inte så extremt med effekter men det blev en del ljudspår/musik/stillbilder/rörlig bild, text etc, det vanliga helt enkelt. Har haft extremt många kraschar där programmet fullständigt hänger/låser sig och fryser till is. Det kan nog räknas i hundratal under den sista månaden som dessa kraschar inträffade. Klippte vi fem timmar på en dag så kanske det rörde sig om 15-20 gånger. Oftast räckte det med att starta om datorn och fortsätta till nästa frysning men har varit i kontakt med Adobe så många gånger att det inte går att räkna då de fått fjärrstyra och rätta till problemen. Därför så hatar jag detta hemska program! Samtidigt är det ju fantastiskt när det fungerar! Har vid ett par tillfällen bett teknikern gå in och kolla min dator om han eller hon kunnat peka på en svag länk men de säger alla att min dator bör räcka. Detta handlar inte om 4k redigering utan vanlig hd.
   Det jag själv tror kan vara den svaga länken är processorn som har hängt med ett tag och det är en i5 2500k vilken i och för sig många säger vara mycket bra. Nvidia Geforce GTX960, 16 ram ssd + vanliga.
    
   Är på gång in i ett nytt projekt men känner att jag vågar inte fortsätta så här då det ger mig svaga nerver.. Flera har rekommenderat Final Cut X och menar att det är betydligt smidigare och stabilare.
   Samma sak i det avseendet med Premiere, det hackar och hänger sig på tidslinjen konstant. Håller på att få gråa hår emellanåt när man ska gå tillbaks och kolla. I alla fall säger personerna jag pratat med att Final Cut inte håller på sådär.
   Vill inte ge mig på varken Sony vegas eller Edius utan hålla mig till de stora eftersom jag är ganska oteknisk och beroende av att kunna få tips på nätet. Alltid bra med många användare som blir = många tips!
    
   Frågan är vad ni som är tekniskt duktiga att jag ska göra? Uppgradera datorn med en ny processor och lite annat och hoppas på det bästa eller lämna Adobe och satsa på Final Cut och i så fall hur pass kraftig Mac bör man ha som är lagom för uppgiften. Inget överdrivet. Spelar aldrig och det kommer inte att bli tal om 4k. Inte nu och inte sen! Blir ju ganska dyr fråga i så fall. Samtidigt så måste jag ha ett fungerande system.
    
   Mycket tacksam för alla svar!
    
   Vänligen
   Anders
×
×
 • Create New...