Jump to content

Citaträtt, filmklipp och kursfilmer


Martin Ackerfors

Recommended Posts

Hej!

 

Jag arbetar på en kursfilm där jag önskar använda max fem sekunder ur Star Wars och Sagan om ringen vardera. Klippen har inte direkt med kursen att göra, utan illustrerar snarare för målgruppen poängen med kursen och kursfilmen ska vara gratis att titta på via Youtube.

 

Citaträtten lyder som bekant "Var och en får citera ur offentliggjorda verk i överensstämmelse med god sed och i den omfattning som motiveras av ändamålet." Det lämnar ju dock vissa tolkningar öppna vilket jag inte är helt bekväm med. God sed är inga problem, misstänker jag, jag skulle skriva vem som har rättigheterna till filmklippen och kommer inte ta betalt eller på annat sätt äventyra rättighetsinnehavarnas ekonomiska intressen. Fem sekunder är ju inte heller mycket nog att kunna utgöra ett hot mot innehållet. Den stora frågan jag ställer mig är om omfattningen motiveras av ändamålet eftersom klippen inte alls är i fokus annat än som temapoäng.

 

Vad tror ni? Finns det någon myndighet eller intresseorganisation jag kan vända mig till för att räta ut frågetecknen ytterligare?

 

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Det spelar ingen roll vem du vänder dig till, för det är nämligen strunt samma vad lagen säger. Det är helt upp till YouTube, och vad som kan hända är att någon klagar på klippet, varpå det försvinner, eller så klagar ingen, och då är det kvar.

 

Är det svar nog?

/Jakob

Link to comment
Share on other sites

Håller med jbergman.YouTube har regler och policy för detta och kommer själva agera om de eller upphovsmannen anser du har gjort något dumt. Du kommer (högst sannolikt) inte hamna i någon rättslig tvist då youtube motsv. helt enkelt ta bort ditt klipp och skickar dig lite varningsmail om regelbrott etc.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...