Jump to content

Den herrelösa hunden (arbetastitel)


krille14
 Share

Recommended Posts

Jag har skrivit ett kortfilms manus om en hund utan ägare, man får följa med en hunden under en regnig dag och se hur han försöker skaffa mat, skydd och vänner. Jag skrev det här manuset för något år sedan, det är det första manuset jag skrivit och jag lyckades hitta det på en backup skiva och funderar nu på att göra det till en film. Men först så skulle jag villa ha lite åsikter om manuset, fungerar det som film? är historien intressant? är manuset bra skrivet? behöver jag ändra på något? all kritik uppskattas var så ärliga ni kan.

 

 

det är första gången jag konverterar till en PDS också så vet inte om det funkar men jag får hoppas det:)

 

tack på förhand

 

Kristoffer

(den herrelösa hunden).pdf

Link to comment
Share on other sites

Intressant manus, kan nog göra sig bra på film om man lyckas filma det riktigt snyggt och få hunden att spela riktigt bra. Ang manuset:

 

Du har många slarvfel med stor och liten bokstav, ett par stycken kan man klara sig undan med men det här är alldeles för många. Se till och fixa det för det tar inte lång tid. De enda ord som ska börja med stora bokstäver utöver det som svenska språket kräver kan vara karaktärsnamn. T ex:

 

Regnet öser ner runt Den Herrelösa Hunden när han går längs gatan.

 

Sen ska du även ha stora bokstäver varje gång du introducerar nya karaktärer, även om de inte är namngivna. Jag vet nu t ex inte om det är samma hemlösa man som tar hand om hunden i slutet som den som rotade runt bland sopporna.

 

Sen skriver du många gånger alldeles för mycket, och ibland för lite. Ju snabbare du lyckas förmedla infon desto bättre. Situationer där du istället beskriver för lite är t ex meningen:

 

Kvinnan tvingar den herrelösa hunden bort från bakgatan.

 

Jag vill mer veta hur hon tvingar bort hunden. Tar hon fram en kvast och skriker och gormar så hon blir alldeles hes? Eller tar hon snällt och leder bort honom bort från bakgatan? Man kan tvinga bort någon på flera helt olika sätt så berätta gärna vilket.

 

Jag tycker även du kan ta bort alla kamera-vinklar som i många fall inte är vinklar alls utan säger i princip ingenting. T ex:

 

KAMERAN VISAR en halv hamburgare som ligger på gatan som den herrelösa hunden går efter.

 

Hur skulle en person filma den här scenen utan att låta KAMERAN VISA detta? Går det ens? Jag tycker det fungerar lika bra att skriva:

 

Den Herrelösa Hunden går mot en halv hamburgare som ligger på marken.

 

Regissören förstår ändå att han självklart kommer vara tvungen att filma den scenen utan att du skriver det (även fast jag förstår att du kommer regissera denna själv). Sen ska du helst införa ny scenrubrik varje gång vi byter plats eller tidpunkt.

 

Till själva historien:

 

Jag tycker att berättelsen känns ganska platt. Du ger oss först en massa klipp där vi ska sympatisera med hunden. Sen går det bra för hunden. Det är ungefär så jag känner att historien är just nu (vilket inte alls betyder att du inte ska filma manuset, det kommer nog göra sig snyggt på film och det skulle nog kunna vara något jag själv skulle vilja se). Problemet är att det finns inget som händer, ingen röd tråd, utan det känns mest som ett par löst sammanhängande klipp som försöker få oss att tycka synd om hunden.

 

Ta inte detta fel, det är bra att man tycker synd om hunden för det betyder att vi gillar huvudkaraktären. Det gäller bara att du gör något med den känslan du gett oss. Berätta något med det! Kanske kan Den Hemlösa Mannen skapa en tydligare relation till Hunden? Jag vet inte, men jag tycker du ska lista ut en historia till det här manuset om du vill göra det ännu bättre. Fast det är ju bara min åsikt och jag kanske är helt ute och cyklar så någon får gärna säga till mig i så fall :)

 

MVH

Like A Virgin

Link to comment
Share on other sites

Okej tack för svaret helt klart bra och konkreta tips. jag slängde ihop ett alternativt slut lite snabbt för att se om det kunde göra någon skillnad i den röda tråden, det är väldigt snabbt skrivet och är bara i arbetsformen, men jag skulle vilja veta om du tycker att det ger storyn en lite mer röd tråd eller om det gjorde det värre.

(alternativt slut herrelösa hunden).pdf

Link to comment
Share on other sites

om jag ska vara helt ärlig... så har jag ingen aning om hur jag tänkte när jag skrev det där:P har haft svårt att sova och skrev det där i ett extremt trött tillstånd och har ingen aning om varför det där skulle ge historien en bättre röd tråd, det enda jag tror jag tänkte är att man får se lite mer om den hemlösa manen och att de delar på en stulen macka som den hemlösa manen har dåligt samvete över eller något sånt...

Link to comment
Share on other sites

okej efter några intensiva timmar vid skrivbordet tror jag att jag har kommit på en bättre story, jag har inte skrivit manuset än men har iden och tänkte skriva den här för att se om du tycker att den har en bättre röd tråd.

 

Okej, vi får se hunden vandra omkring i stan och den hemlösa vandra omkring. Men vid visa motgångar för hunden så får vi se hans tankar, tillbakablickar om en tid då han hade en matte som han älskade över allt annat, vi får se hur dem har ett otroligt starkt band, men efter det att hunden träffat det lilla barnet får vi se en tillbakablick om hur matten måste lämna ifrån sig hunden för att han inte har pengar kvar och kan inte ta hand om den, hunden är förtvivlad och rymmer från stället där han blivit lämnad för att hitta sin älskade matte, några år har gått sedan han senast såg sin matte men han har inte gett upp än. hur som helst slutar filmen med att hunden äntligen hittar sin matte som är den hemlöse mannen.

 

är det en bra story eller har jag gått över till något som är sämre?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...