Jump to content

Karaktärsfördjupning


Recommended Posts

Hejsan!

 

Skulle behöva lite hjälp/tips (gärna sidor) på hur man fördjupar sig i karaktärer. Jag håller på att skriva ett långfilmsmanus, treatmenten är nästan klar, men jag har fastnat med att "skapa karaktärer", alltså jag har ingen aning om hur de är som person, hur de uppför sig, pratar m.m. Skulle behöva hjälp med det.

Link to post
Share on other sites

Karaktärers personligheter brukar ju växa fram med tidens gång. Men kan inte alltid vara så lätt. Jag utgår ifrån att du har hittat på en huvudkaraktär, och då är väl tipset att han är omringad av karaktärer som har någon form av kontrast till honom. Ge dem en backstory. Vad har tidigare hänt i deras liv som format dem till de dem är idag?

 

Men för att lära känna karaktärer som redan är skapade finns det en del övningar man kan göra. Du kan till exempel skriva ett brev till någon när du spelar karaktären du vill veta mer om. Du kan också ställa frågor till karaktären och se vad du tror den hade svarat. Exempel på dessa frågor skulle kunna vara något som "Vad tycker du om barn?", "I vilka situationer tar du för dig?", "Hur skulle du använda pengarna om du vann en miljon?", osv.

 

Fortsätt skriva. "Tillbringa tid med dem", så lär du ofta känna någon, precis som i verkliga livet.

Link to post
Share on other sites
Jag förstår inte riktigt hur du menar? Det är ju här fantasin kommer in, det är ju du som ska skapa de här människorna utifrån bilden du har i huvudet.

 

Jag vet att det har med fantasi att göra, men vad de har för intresse, deras bakgrund m.m. kan ju vara i princip vad som helst, och det svåraste att "välja".

Link to post
Share on other sites

Du behöver bra inspiration. Läs böcker, se filmer (och dokumentärer) men se till att träffa mycket människor. Då kommer du plocka upp små karaktärsdrag överallt och snart har du några bra karaktärer : )

Link to post
Share on other sites

Det är oftast en svår nöt att knäcka. Jag har samma problem jag också. Men tänk på att din karaktär ska ha en form av relation till dig själv! Om du hatar honom, men gillar att utveckla hans psyke kan han vara en intressant karaktär. Jag har samma "relation" till en psykolog i en skräckfilm, som jag skriver på vid behov. Inte en person man vill träffa, men han har intressant hat mot mänskligheten. Så personen ska passa genrer, men sticka ut och inte vara puckad. Helst ha orsaker till sitt beteende!

Det är mitt tips, iallafall!

Link to post
Share on other sites

Du kanske skriver en historia med för stort avstånd till dig själv. Fundera på vad i dig som gör att du måste berätta den här berättelsen. Det betyder inte att det måste vara socialrealism, men våga hitta personliga ingångar i temat/ storyn. Då kommer filmen att befolkas av människor du vet nåt om.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...