Jump to content

Recommended Posts

Hoppas det där "smarta" mediakategoriseringen inte är ett tvång. Apple har en tendens att vilja välja "enkla" lösningar för användaren när det gäller filhantering. Men det här är ju en professionell programvara och inte någon iLifepryl(där liknande lösningar säkert är något positivt) så jag antar att jag oroar mig i onödan. Själv vill jag bara ha mappar, vilka jag själv väljer namn på. Inget annat.

Får se hur nya Color ser ut också. Och förhoppningsvis någon uppföljare till Shake. Motion kan de gärna förpassa till iLifefamiljen istället. En ny compressor är också verkligen behövligt. En quicktime x pro kanske?

Link to post
Share on other sites

Jag blir faktiskt enormt förvirrad kring vilken kundgrupp dom vill åt? Resolution independent native editing = High End users. Fixa automatiskt alla fel du har i filmen (ljud/exponering/skak) = High End couldn't care less. AJA/Decklink/etc support - inte ett ljud..?

 

Kommer det en ny "Pro" version kanske?

 

Intressant...

Link to post
Share on other sites
AJA/Decklink/etc support - inte ett ljud..?

Det var ju bara en kort presentation så de gick ju inte precis genom allt...

 

Ang kundgrupp. Det de kallar "Prosumer" och Pro. Ungefär som Adobe försöker. Adobe har ju försökt ta lite pro-kunder på senare tid. Vet inte hur bra det går dock. Men Pro och prosumer har varit Apples kundgrupp för Final Cut ända från början, de är bara lite aggressivare gentemot prosumer-kunderna just nu. Bara de inte gör att dessa automatiska saker är i vägen. Och att Color är lika bra som förut. Hört lite om att den ska vara inbakad i Final Cut Pro X. Förhoppningsvis bara snack, eller möjligtvis att det öppnas ett helt eget rum.

 

EDIT:

Apple says, stay tuned for other Final Cut Studio apps

Link to post
Share on other sites
Videoinspelning från presentationen uppe på macrumors.com

 

Edit: Nu har jag tittat igenom. Final Cut kommer att krossa igen. Nu är det bara att vänta på nästa hårdvaruuppdatering och Thunderbolt.

 

Vem som är "bäst" pendlar ju från version till version, senast ut är oftast "bäst" om man jämför . Och hårdvaruuppdateringen finns ju redan om man har en laptop. Å andra sidan kan man ju inte köpa FCP X ännu. Och vi vet inget om resten av sviten. Intressant ändå att FCP kostar som en uppgradering av Premiere Pro CS4 till CS5. Men ska du köpa till AE så blir det ju dyrt ändå.

Link to post
Share on other sites

Rätt ballt när nån vågar tänka "outside the box" och bryta lite konventioner. Är inte säker på att allt är bättre, men Auditioning verkar riktigt sweet.

Ska bli intressant att se hur dom lyckas lösa diverse saker med en app som inte har ljudspår i vanlig bemärkelse. Eller så "tillhör" ljudet ett spår men ändå inte...

 

//Max

Link to post
Share on other sites

Något inom mig skriker "VARNING", att fixa en massa saker med automatik är inget jag vill att programmet ska göra vid import. Låter för mycket iLife om det hela. Hoppas innerligt att man fortfarande kan ta ett steg i taget och att tredjepart fortfarande kan komma med pluggar så man själv kan välja vad och hur man vill använda sig av olika funktioner.

 

Men intressant ska det bli. :)

 

EDIT: Kollat igenom en del av presentationen nu, de ger oss möjligheten att analysera klippen under import för att sedan kunna välja vad man vill ändra i efterhand. Låter som en tiopoängare....

 

 

Link to post
Share on other sites
Priset verkar myket bra. 299 dollar om ryktet stämmer. Blir till att skaffa detta.

 

Du kommer få betala i svenska kronor till Apple i Sverige. FCE för 199 dollar i USA kostar 1895 kr i Sverige i butik så omräknat blir det ca 2.800 inkl moms för FCPX. Om nu inte momskursen och faktumet att den finns digitalt på AppStore gör att den blir billigare...

Link to post
Share on other sites

Apple är inte dumma. Priset är aggressivt och välriktat mot en målgrupp som kommer utgöra nästa generation redigerare. De vet att man gärna jobbar med det program man kan bäst. Adobe och Avid (+ en massa andra programtillverkare) har sina studentrabatter som skiljer i pris väldigt mycket mot den skarpa, och jag är övertygad om att det INTE bara har att göra med att studenter har dåligt betalt. Det är en strategi, och väl fungerande. Det Apple väljer att göra är att ta stora delar av den strategin till sin skarpa version. Troligen för att man har råd och litar på sin otroligt stora kundbas.

DETTA om något kommer bli en konkurrerande faktor med alla som har redigeringsmjukvaror på en Mac.

 

Kommer sen FCPX att leverera alla de funktioner man vill ha så är succén ett faktum.

 

Men många frågor återstår;

Hur kommer FCPX ta tillvara på Mac-hårdvaran

Hur kommer möjligheterna till att jobba mot andra program som inte tillhör sviten - Adobe's ess i ärmen är just nu sömlösheten i sina program.

Hur kommer exporten fungera och hur kommer man kan använda Compressor eller dess motsvarighet. Vilka format osv.

Hur mycket av automatiken kommer man kunna helt stänga av och går att välja/modifiera GUI

Hur kommer (som Max nämnde) det se ut med stödet till 3e parts tillverkare av hårdvara etc.

..och hanteringen av XML/EDL/OMF etc. för att kunna hoppa mellan olika system.

Vad hände med ambitiösa Color och alla dess fördelar/nackdelar. Blir det bättre med Color helt inbyggt?

Hur mycket Quicktime finns det kvar i FCPX

Hur kommer arbetsflödet kunna bli effektiviserat med import/ingest/transcode/export.

Och framförallt, (nästan) hur kommer deras tänk med att ha dödat "spår-grejen" att fungera tillsammans med deras sätt att klippa i ett iMovie-liknande gränssnitt. Känslan och det "flow" men vill ha när man komponerar sina filmer måste finnas där.

 

En sak är säker, det ska bli spännande och intressant. Och jag känner mig lite bättre till mods efter mina senaste 12core-mac-investeringar. Måtte bara det gå att använda all kraft till det man vill.

Om Avid kommer börja svettas nu återstår, men klart är nog att de kommer inte få tillbaka kundgruppen som tog sig till FCP för några år sedan.

 

Om jag ska sticka ut hakan och sammanfatta vad jag tror de gjort rent funktionsmässigt så har de gjort ett "Premiere" som fått para sig med iMovie, därefter iklädd helt ny kostym och till 1/4del av priset. FCPX kommer vara mer likt Premiere än FCP7

Link to post
Share on other sites
 • 1 month later...

8:an kom för länge sen, X kommer i Juni. I juni kommer det troligtvis bli möjligt att köpa de program man vill ha från final cut studiopaketet. Jag har Studiopaketet, men har bara installerat Motion och FCP, jag använder ju då inte alla, så jag skulle vänta om jag var du.

 

/Alf

Link to post
Share on other sites
8:an kom för länge sen, X kommer i Juni. I juni kommer det troligtvis bli möjligt att köpa de program man vill ha från final cut studiopaketet. Jag har Studiopaketet, men har bara installerat Motion och FCP, jag använder ju då inte alla, så jag skulle vänta om jag var du.

 

/Alf

 

Har åttan kommit? Trodde att det bara kommit sju versioner av FCP.

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...
kan man använda apple motion 5 med final cut pro 7? det kan man väl inte

Köp och prova. Just nu vet ingen mer än det som står på hemsidan. Om några dagar kommer det komma mer information från användarna. Men just nu är det nog lite tidigt med vissa frågor.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By mzreklam
   Så fort jag startar ett visst projekt så stänger FC ner och jag får meddelandet Final Cut Pro avslutades oväntat hela tiden, men alla andra projekt fungerar som vanligt men just detta som jag hu jobbar i stannar hela tiden. Vad kan jag göra???

  • By mzreklam
   När jag jobbar med ett projekt och har många lager och lägger olika plugins och effekter så tar det ju alltid lite tid och rendera, har oftast background rendering på men när man jobbar då i timelinen och det är på, tar det då kraft från datorn så det blir svårare att fortsätta och är det så att om man gör comboundklipp så det bara ligger lager på den primära storylinen, renderar det snabbare då???
  • By cfahlgren
   Jag filmar både med GoPro (1080p 30fps samt 60fps) och en Canon 700d (1080p 30fps samt 720p 60fps).
   När jag sen ska redigera i Final Cut Pro X undrar jag om det bara är att importera de olika klippen och börja redigera?
   Säg att jag vill göra slowmotion av vissa 60fps klipp. Är det något särskilt man måste göra med inställningen av tidslinjen?
   Måste man bearbeta klippen som ska göras till slowmotion i något annat program före?
    
   Vill få mjuk slowmotion och kunna arbeta smidigt med olika klipp från olika kameror. Hur går jag tillväga?
  • By cfahlgren
   Hej!
   Har monterat en 500gb SSD i min Macbook Pro. Datorn flyter givetvis fint nu och det är dags att börja med videoredigering efter ett mindre uppehåll.
    
   Med nya FCPX så är hanteringen av media och events osv lite annorlunda. Som jag förstått det så kan jag ta del av alla mediafiler inom ett bibliotek från alla event och projekt inom det biblioteket? Stämmer det?
    
   Det jag vill ha tips från er om är hur jag ska lägga upp allt. Ska jag kopiera media till datorn medan jag jobbar med det och alltså ha bibliotek, event och projekt på min SSD i datorn?
    
   Eller är det smartare att låta bibliotek, event och projekt ligga på en extern hdd (vanlig 7200r/min hdd med firewire800)?
    
   Jag vill uppnå snabb och smidig redigering och ser fördel med att låta arbetet vara på ssd:n under tiden jag jobbar med det. Det jag är rädd för med detta är att datorn ska bli proppfull så småningom.
   Går det bra att flytta bibliotek till en extern hdd med innehållande event och projekt efter man är klart med arbetet?
   Ibland vill man jobba med flera olika videos samtidigt och risken är väl att man fyller en 500gb ssd då.
   Många gånger använder jag samma mediafiler i olika småvideos jag gör. Hur bör jag tänka då? Är det lugnt så länge det är under samma bibliotek eller måste det vara under samma event utan att det ska kopieras en massa och ta upp utrymme på hårddisken?
    
   Jag känner att jag inte riktigt har koll på det här med bibliotek, event och projekt och hur man smartast ska lägga upp allt för att ha en smidig och smärtfri redigering. Har tittat på en del förklaringar på youtube men alla säger olika om man ska ha allt på extern hdd eller på datorn.
    
   Kom gärna med tips och idéer om vilka fördelar det finns med olika sätt att hantera media och fcpx strukturen och förklara gärna så en nybörjare förstår :)
    
   Ursäkta om det blev rörigt!
  • By Lowe_Andersson
   Hello.
    
   Jag har klippt mycket med fcp dom senaste åren. Och nu när jag sitter här och ska börja på ett nytt projekt. Så blir klippen mörkare när jag tar in dom i FCP.
   Är det någon som varit med om detta förut ? Och vet orsaken? Har jag lyckas ställa in tidslinjen på något dumt sätt?
    
   // Lowe
×
×
 • Create New...