Jump to content

xh-a1 ständigt återkommande kondensation


wajr
 Share

Recommended Posts

Hej! Har lite funderingar över min XHa1 som allt oftare larmar för kondensation. Jag har använt den en hel del utomhus, och ibland även när det snöat, men försökt skydda den så gått det går. Men detta har aldrig varit något problem tills för 2 veckor sedan då den började larma. Jag har för vana att inte ta ur kameran ur ryggsäcken när jag kommer in för att undvika kondens. Men nu räcker inte det utan jag har blivit tvungen att torka kameran ett dygn framför en varm fläkt och den vill ändå börja larma efter några minuters filmning. Detta har återkommit allt oftare och nu kan jag knappt filma med kameran längre.

 

Har kontaktat canon ang problemet och de säger att jag måste torka den ännu längre eller alternativt lämna in den på service. Men det ska väl inte behövas längre torktid om den fungerar när jag börjar använda den? (för att 5 minuter senare börja larma igen.) Att skicka in den på service är min absolut sista utväg, men det undviker jag helst då jag befinner mig uppe i fjällen för att filma ett projekt och är helt låst vid att ha en fungerande kamera närmaste veckorna.

 

Nu är detta kanske en dum fråga, men kan det vara kamerans säkerhetssystem som har blivit överkänsligt? Går det på något vis att koppla ur det så att det går att filma igen, och vilka risker skulle det i så fall medföra?

 

Tacksam för alla svar!

 

/Viktor

Link to comment
Share on other sites

All kondensation beror på att vattenånga kondenseras mot en kallare yta. Ju mer vattenånga desto mer kondens och ju större tempskillnad (kallare) desto mer kondensation. Om du förvarar din kamera i ett fuktigt och varmt utrymme så kommer den att innehålla fuktig varm luft. Varm luft kan innehålla väsentligt mer vatten (vattenånga) än kall luft. När kameran används i lägre temperatur så kommer luften i kameran att bli svalare och därmed blir relativa fuktigheten så hög att det blir kondens. Du bör alltså förvara kameran i en torr miljö så att luften inte innehåller onödigt mycket vatten.

 

Kanske din ryggsäck inte är den bästa platsen att förvara kameran på? En kvarglömd något fuktig handduk eller t ex fuktiga strumpor kan vara en katastrof.

 

Visst kan det vara fel på elektroniken men jag håller nog på att du bör förvarar kameran i torrare miljö.

Link to comment
Share on other sites

Nu kanske jag är ute och cyklar men... Om du sätter din kamera i en väska, och köper torrbollar och sätter dom bredvid så kommer dom dra till sig samtlig fukt som finns i närheten (förhoppningsvis ut ur kameran med)

 

Kan fungera, tro?

Link to comment
Share on other sites

Tack för era svar! Jag är väl medveten om hur kondens uppstår, och du har nog rätt i att det kan ha funnits fuktigt material i väskan nångång när jag lämnat kvar kameran i den. Men nu har jag ju torkat kameran ordentligt flera gånger, bl.a. i två dygn framför en fläkt, och ändå så vill den ju larma för kondensation. Det är det som får mig att fundera om det skulle kunna vara något annat. Din idé med torrbollar lät smart, ska ta och prova den. Men tror ni det är värt att lämna in den på service, eller ska jag helt enkelt torka den ännu längre?

 

En annan sak som jag märkt nu, är att en del material jag filmat till och med "försvunnit". Det är bara bluescreen när jag ska spela upp det. Antar att det har med kondensationen att göra? Det var ett helt band som först visade bluescreen, men efter att jag kört med cleaning cassette några gånger så började den visa bilder igen, förutom typ 2 minuter som var helt borta.

 

Kan det vara så att det är läshuvudet som blivit fuktskadat?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By basassproduction
   Jag har börjat intressera mig mer på video nu. Har fotat en hel del naturbilder (Landskap och Vilda djur).
    
   Nu är det så att jag redan har en mängd olika objektiv.
   Canon 50mm 1,8 Stm
   Sigma 150-600mm
   Sigma 17-50mm 2,8-4f
   Canon 10-18 stm
    
   Finns ju adapter för sony spegellöst ( Sony e-mount ) till canon objektiv lika så till micro 4/3.
    
   Fördel micro 4/3 är ju att man kommer ännu närmare.
   sen finns det även novoflex adapter som går till nikon objektiv.
    
   Fördel sony att man får kortare skärpedjup mot micro 4/3.
    
   Sen har jag några minolta af objektiv också och dessa går ju också att använda på Sony E-Mount med adapter.
    
   Hur hade ni resonerat.
    
   Mvh Johan
  • By anders10
   Hej!
    
   Nyligen testat ett EF 24-70 2.8 med adapter på min Panasonic AF101. Snygg bild men en helt extrem vinjettering. Kan klart vara en fräck effekt om man gillar sånt. Men verkar vara svårt att undgå den helt. Det märkliga/bakvända är att den är som minst synbar vid 2.8 och när man bländar ner kryper den in ganska omgående. Ser ju ingen skala men tippar på runt 4, kanske 5.6 blir max nedbländat innan det börjar vinjettera så mycket att det blir oanvändbart. Detta gäller på samtliga brännvidder.
    
   Någon som filmar med samma optik, utrustning eller kan ge mig en vettig förklaring till detta skumma fenomen?
    
   Vänligen Anders
  • By andreas ljung
   Som rubriken lyder är jag på jakt efter ett nytt kamerahus. Har börjat filma med min gamla 500d och det blir riktigt schysst, tyvärr så saknar jag många funktioner som att ställa exponeringen, micingång och 1080/24. Tycker det är svårt att utläsa vilka kameror som faktiskt låter användaren justera detta, men det verkar som att 600d klarar det, då borde väl samtliga i de högre prisklasserna också göra det?
    
   Har jag rätt eller fel? Jag har precis skaffat ett 17-50/2.8 och vill fortsätta använda det. Är det värt att spara till en fullformatskamera?
    
   Help...
  • By Film Anton
   Hallå alla kära filmkolegor!
    
   Skall inskaffa 2 st kameraväskor till våra Canon C300 på huset.
   Det skall vara av typen "pick up and shoot", alltså inga pelli case system där man måste skruva i 18 år innan man kan reca utan allt skall färdigmonterat.
   Detta är vad jag har tittat på men det verkar som om den är för låg för mitt upplägg (hus, baseplate och stativbricka (nämner bara det som påverkar höjden)):
    
   Tenba Roadie II HDSLR/Video Shoulder Bag (Black) 638-334 B&H
    
   Mitt höjdmått är 32cm.
   Någon annan som har varit inne på detta område? Till och med köpt denna väska?
   Tips uppskattas verkligen!
    
   Mvh Anton
  • By Spiritual_Chaos
   Tänkte plocka fram min 550D, damma av den och filma lite igen.
    
   Såg att Magic Lantern finns till kameran och manuell ljudkontroll vore fint.
    
   är det ngt man bör tänka på, eller är det lagom säkert för kameran att köra med det?
×
×
 • Create New...