Jump to content

Gula fläckar och överexponering


ceres
 Share

Recommended Posts

Jag håller på med en musikvideo inspelad med en JVC Everio med Super LoLux, men klipp inspelade i dåliga ljusförhållanden får gula fläckar när jag justerar konstrasterna. Hur kan jag bli av med dem? Har också problem med överexponerade ytor.

Är medveten om att kameran är begränsad i mångt och mycket, men det borde gå att fixa till en hel del i Sony Vegas 10? Programmet är dock nytt för mig och jag välkomnar all hjälp jag kan få med dessa två fel!

Link to comment
Share on other sites

Det är troligen brus som ger de effekterna som du beskriver som "gula fläckar". Det beror på att belysningen var så dålig att kameran ökar förstärkningen. Den grundnivå för brus som finns bestäms i huvudsak dels elektronikens egenskaper och del av ett termiskt brus som beror på temperaturen.

 

Det finns programvaror som kan reducera brus men det medför alltid bieffekter på saker i bilden. När du försöker ändra kontrast och ljus i bilden genom att använda olika former av färg- och korrektion så är det enda du göra att öka förstärkningen av låga signaler som också förstärker bruset.

 

Det finns bara tvä bra sätt att minska bruset och det är att öka belysningen eller/och att använda en kamera med "stor glugg" dvs en ett stort och bra objektiv men sådant ökar kostnaden för kameran rejält.

Link to comment
Share on other sites

Jag skulle råda dig att i första hand köpa lampor i stället för en ny kamera om möjligt, lampor behöver ju dock ström och utomhusscener på stan på natten och så lär ju inte bli bättre om du har lampor liggande hemma men om du har möjlighet till ljussättning d.v.s. strömuttag i närheten så att du kan dra kabel så är lampor mycket mer värt än en ny kamera.

http://www.kaffebrus.com/videobelysning-800w-198.html

 

I annat fall, kolla på DSLR-kameror så som Canon 550D eller dyrare kameror som panasonic af-ag 101 med stor censor, dessa är mycket ljuskänsliga.

 

Mvh /Pontus w

Link to comment
Share on other sites

Det är också mycket vanligt att man utomhus använder reflektorer i form av stora skivor i ljust material som vänds så att det reflekterade diffusa ljuset faller på de ställen där det gör störst nytta. Kan för övrigt också användas inomhus just för det diffusa ljuset man får från en matt yta.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By RedRocker
   Hej!
    
   Ja detta är väl kanske den mest simpla fråga som ställts på Forumet...?
   Jag har googlat i timtal utan resultat, så troligtvis är det FÖR självklart för att någon annan ska ha haft samma problem...
    
   Saken är denna:
    
   Jag har i Sony Vegas Pro 12 färdigställt en liten film på ca 12min. Full HD.
   Denna vill jag nu skicka i bästa möjliga kvalité på ett USB-minne till en god vän, som kommer att bearbeta den ytterligare. (i Mac)
    
   Rendera har jag gjort utan problem... (tror jag, om jag nu hittat rätt inställningar vill säga).
    
   Men efter renderingen vill jag ju EXPORTERA en WMV/MPEG/AVI fil eller vad som nu lämpar sig bäst....
    
   För länge sedan redigerade jag lite i Adobe, och där körde man ju "Exportera - Media Encoder"... men i Vegas är det på denna punkt inte sig alls likt.
   Tilt! Kommer helt enkelt inte vidare efter renderingen :-(
    
   Har plockat upp annat material till Dvd Architect, så grejerna "fungerar" iallafall som de ska antar jag.
    
   MYCKET tacksam för svar.
  • By bylletski
   Tja jag ska spela in en kortfilm i helgen och jag har en sån här kamera.
    
   http://download.aiptek.eu/Camcorder/AHD%20H500/AHD-H500_Datasheet.pdf
    
   Nu undrar jag i Sony Vegas går det att ändra bilden så att det blir en äkta filmkvalite? Jag kommer filma i 1080p eller är jag tvungen att köpa en kamera för 10-20 tusen bara för att få den här filmbilden?
  • By akokalela
   Kära forum!
    
   Jag behöver skapa en kontur på en logga gjord i Illustrator, så som man kan göra med textobjekt, och undrar om det finns något smidigt sätt att göra det på?
    
   Arbetar i vegas pro 11 fyi.
  • By Jesterhead
   Vet inte om jag är på fel forums del men denna känns som mest rätt! Om inte ber jag om ursäkt!
    
    
   Nu till min fråga, jag och två film intresserad kompisar har beslutat för spela in en film och min uppgift har blivit med största fokuset på redigeringen. Jag inte redigerat ett klipp de senaste två-tre åren har jag glömt de mesta och därför beslöt vi hos för göra en kort snutt ifrån filmen direkt. Detta så att jag skulle kunna träna och testa för se vad som blir snyggt.
    

    
    
   Då man oftast har svårt för se allt som är sämre undrar jag helt enkelt om bilden förmedlar en bra skräck-känsla eller bör jag ändra på färger och annat i bilden?
    
    
   Tack för den som tar sig tiden!
  • By molnsystem
   Hejsan, jag är en väldig nybörjare i Sony Vegas.
   Jag använder mig av Sony Vegas pro 11 och behöver hjälp lite.
   Vet någon snäll människa här om man kan göra på detta vis:
   Vi säger att jag har en video filmad på mig som står ute i naturen med gröna buskar i bakgrunden, om vi sen säger jag tycker de gröna buskarna är fula och vill ersätta dem med nått coolare som tex. rymden, går detta? detta är ju då en rörlig video, eller om man på något sätt liksom kan klippa ur mig i denna video och sätta mig på ett annat ställe så jag kanske dansar runt i rymden om ni förstår .
   haha nybörjare som jag e ska jag ge mig på sånthär direkt haha!
×
×
 • Create New...