Jump to content

varför gör man massa olika versioner på sina manus ?


Recommended Posts

i regel (99%) kan inte ett första utkast vara bra. okej om du är en etablerad manusförfattare kan du få till något. men då har du nog säkerkligen högre krav på dig själv och det blir fler versioner.

precis som sarista skrev är det en process. att skriva är ett hantverk, det blir inte bra/fint förens du fått slipa på alla detaljer osv.

 

så skriv ditt manus, låt det ligga ett tag, få lite respons från andra författare, ta sedan upp det igen och skriv om, skriv bättre. gör om det steget tills manuset är klart. så är det bara. :)

Link to post
Share on other sites

Writing is rewriting... det händer ibland att väldigt erfarna och envetna manusförfattare sätter ett manus direkt men vanligt är det inte... men det är klart att om det är en enkel liten idé så tycker jag inte man ska sitta och älta manuset för länge... och tänk på att regissören (om det inte är samma som manusförfattaren) kommer att göra de ändringar hon tycker i alla fall...

 

Det brukar sägas om svenska film att resultatet ofta blir mediokert för att manusprocessen inte får ta tillräckligt lång tid... å andra sidan så om *alla* ska tycka till om ens manus så att det blir kompromisser hit och dit (jag har själv varit med om det) så kan det bli väldigt utslätat och en mardröm för en manusförfattare som försöker hålla kvar sin vision..

Link to post
Share on other sites

När du skriver manus fattar både du dina beslut som dina karaktärer fattar sina. Ifall din karaktär väljer att ta den vänstra vägen istället för den högra är det klart du får en helt annan story och konsekvenserna hade kanske varit de motsatta gentemot vägen han valde att ta. Vilket kan vara värt att göra en andra version av manuset. Detta för att du som författare ska veta vilken väg DU ska välja.

 

Det kan också vara som så att när du läser igenom manuset vill du ändra någonting som har en väldigt stor betydelse då det är bra att döpa denna till version två ifall du vid något tillfälle skulle vilja gå tillbaka till version 1.

 

Sen som några har sagt att första draften är oftast aldrig din "Final Draft". En producent kommer vara väldigt skeptisk till ett manus ifall han ser att det bara har gjorts en version av manuset då man bara där kan se att det kanske inte är så genomarbetat som det borde vara och frågorna som kan komma att dyka upp kan bli många.

Link to post
Share on other sites

Jag instämmer med alla föregående om att första versionen sällan är tillräckligt bra, och allt kan alltid blir bättre, men om du menar med versioner att man behåller vissa versioner av manuset så är det helt och hållet upp till dig. Det är ingen som är intresserad av tidigare versioner, utom du själv. Det är inte ett bättre eller sämre manus för att det står version 5 på det, utan håll den informationen för dig själv.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Trotter
   hej,har ingen aning om hur man gör allt jag vet är att jag skulle väldigt gärna komma i kontakt med någon som kan göra en animerad film till en av mina låtar,musikvideo!från vanlig film med levande människor och miljö,med inklippt tecknad gubbe..!vet nån nåt??:)
  • By partyconny
   Tjena!
    
   Jag har skrivit ganska många kompletta manus nu och spelat in en del.. ganska dåliga filmer, pga dålig utrustning, dåliga skådespelare, omotiverade medarbetare etc. Kan inte ens visa upp utan att skämmas haha..
   Jag gick ut mediegymnasiet, inriktning rörlig bild i somras och där gjordes ju också en del halvbra, men ja. Inte heller något jag gärna visar upp, jag var mycket seriösare och mer intresserad än de andra.
    
   Nu känner jag att jag verkligen fått ihop ett bra manus och vill satsa för att få den här filmen så bra som möjligt!
    
   Jag har skrivit ner all rekvisita, utrustning, medarbetare, skådespelare, plats (iaf Hur den ska se ut) etc som jag behöver och även en budget, hur mycket allt kan tänkas kosta. Har även gjort ett bildmanus.
   Men det här med budget, det är ju första gången jag gör en seriös budget, utanför skolan. Visst har jag räknat med allt, men vet inte om summorna är precis rätt osv. Kan man få hjälp med det någonstans?
    
   Nu till huvudfrågan: Var börjar man?
    
   Jag vet vad jag behöver, men var börjar jag?
    
   Jag behöver sponsorer, pengar, skådespelare, medarbetare, lite rekvisita, som bil t.ex, jag behöver en exakt plats osv.
   Men det känns som jag inte kommer få pengar beviljat, om jag inte har allt planerat och det blir svårt att planera allt utan beviljad budget. Det blir också svårt att bestämma exakt plats, om jag inte har en beviljad budget och därmed vett att inspelningen blir av.
    
   Så; Var börjar jag & var/hur kan man få hjälp med produktionen och lika viktigt; var kan man få pengar ifrån?
    
   mvh Simon!
  • By Werun
   Hej!
    
   Ska göra en kort spel-film på ca 1 min. Skulle behöva hjälp med idé och manus till den! HJÄÄÄLP MIG!:D
  • By BillyRosehag
   Hejsan!
    
   En snabb men kanske svår fråga. Jag och några vänner har börjat skissa på att göra en filmatisering av ett teatermanus från en känd, avliden författare internationellt. målet är att slutligen kunna låta den vara med i ex festivaler, öppna kanalen osv. att kunna visa den för allmänheten. Min fråga är då helt enkelt hur man gör med rättigheter? Manusförfattaren är död och har varit det i ca 30 år.
    
   Tack på förhand
  • By sbbkmv
   Tja jag och några kompisar har bestämt oss för att göra en liten serie. och det är för att innan har vi bara gjort lite små projekt. och när vi väl har gjort större har vi gett upp!
   men nu är det så att vi är på avsnitt två och vi har helt fastnatt finns det någon som har något tips vad man kan göra? :)
×
×
 • Create New...