Jump to content

Objektiv till Canon 550d


Funningen Pictures
 Share

Recommended Posts

Hej.

 

Jag har en Canon 550d och just nu spelar jag in med original EF-S 18-55mm och det funkar väl helt okej, men jag har sett på diverse forum och liknande att andra fått otroligt mycket bättre bild med andra objektiv, speciellt i lågt ljus.

 

Men vilket objektiv är mest värt att lägga sina pengar på? Har ca 5000 kronor jag tänkt att spendera på ett objektiv, och då vill jag helst ha det bästa jag kan få i den prisklassen, samtidigt som jag har väldigt lite koll själv. Ett riktigt bra allround objektiv helt enkelt. Så vad hade ni föreslagit att jag inhandlade?

 

Tack på förhand.

Link to comment
Share on other sites

Köp objektiv med lågt bländartal. Kit-objektivet har exempelvis 3.5-5.6 i bländartal tror jag. Om du ser objektiv vars egenskap passar dig som samtidigt har ett bländartal på 2.0 eller lägre så kan det vara rätt bra att ha. Ju lägre bländartal, desto mer ljus kan du släppa in.

Link to comment
Share on other sites

Canon 50mm 1.8 är ett populärt alternativ. Med sensorn i 550D som inte är fullformat hamnar bilden på en 80mm om jag inte har fel, vilket ger en fin inramning för porträttshots.

 

Det är ett väldigt trevligt litet objektiv för ett väldigt litet pris. I princip alltid under 1000-lappen. Ibland så lågt som 650-750 pix. För den kvalitet man får är det utan tvekan det mest prisvärda objektivet. Inte så väldigt mångsidigt, men väldigt användbart.

Link to comment
Share on other sites

Allroundobjektiv i meningen zoom, som dessutom är snabb, existerar inte för 5000 (eller ja, över huvud taget i konsumentprisklass). När du behöver ljuskänsligt glas så kika på primes, att vilja ha en fantastisk snabb zoom för de pengarna är att vilja äta kakan och behålla den typ. Sigma har en 17-50 is på 2.8 som jag i regel brukar rek. framför Canons kitobjektiv, men det är ju knappast tal om en "uppgradering" i din situation.

 

För 5 lök kommer nog de flesta här säga canon 50mm 1.4, kan du leva utan IS & autofokus kostar ett bra Nikkor 1.4 max 1500 kr på ebay. Hade båda och gjorde lite direktjämförelser, en modern Canon är självklart skarpare för foto men som sagt, finns några tusen att spara just där. Sen kan man skratta lite åt när man håller dem båda i handen att Canons x4 dyrare moderna objektiv är rena skämtet i byggkvalitét jämfört med 20 år gammalt glas också :) Men men, alla är inte "filmmakers" så ska du ha nytt & dessutom fotar så ja, canon 50mm 1.4 är ett "bra" köp.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By johancederholm
   Hej allihop!
    
   "Du borde vara död" är ett drama om en man med psykologiska besvär som gjort honom besatt av en karta uppsatt på väggen, samt en kvinna som söker lycka och trygghet i samlandet av snäckor och drivved som spolats iland på stranden.
    
   OBS: Filmen är inte längre tillgänglig online.
    
   En film av: Johan Cederholm
   Medverkande: Victoria Magnusson, Johan Cederholm
   Musik: Kevin MacLeod
    
   Filmen är så gott som färdig, den är 22 minuter lång och inspelad med en Canon 550D.
    
   Kom gärna med feedback på teasern, jag postar hela filmen här så fort den finns ute!
   /Johan
  • By Janko
   Jag behöver ett bra objektiv till min 550d som kan filma i mörkare ljusförhållanden. Många pratar om sigmas 30mm, men jag har lite funderingar angående det.
    
   * Är inte 30mm lite för smal för en crop-kamera om man exempelvis ska göra en scen i en lägenhet?
    
   * Hur blir filmningen med objektivet, när den är utan bildstabilisator? Blir det lätt skakigt?
    
   Jag har funderat på tamrons 17-50 f/2.8 också, som låter som ett bra val. Dock så ger ju alltid fasta objektiv en mycket bättre kvalité, samt att bländaren är större.
    
   Vad skulle ni valt? Just nu har jag kit-objektivet samt canons 50mm f/1.8.
  • By far
   Hej gott folk
   Efter många om och men slutade jag ändå upp här postandes ett rop på hjälp! Det är nämligen såhär att jag likt många andra inte kan reda ut vad som vore ett bra objektiv att investera i. Just nu har jag har en Canon 550D och till det har jag ett EF 17-40mm f/4L samt ett EF 50mm f1.8 och mina första tankar var därför att fixa något till nytt prime-objektiv. För som jag har förstått det är de en skara sådana man vill ha när man filmar med sin systemkamera! Visst? Men så en dag när jag städade i min garderob fann jag tre stycken gamla canon FD-objektiv (28/2.8 , 50/18 , 135/3.5) och började då fundera över om en adapter till dessa kanske skulle kunna vara det komplementet jag letade efter?!
    
   Efter ganska mycket sökning känner jag mig fortfarande inte direkt visare på vilket val som lämpar sig bäst, har förstått att många förespråkar så kallade m42 objektiv men är det någon som har erfarenhet av att använda FD-objektiven? Och om dessa nu visar sig inte vara bra, vad rekommenderas då för nytt objektiv som kompletterar mina andra . Jag vill bygga sig en bra grund i utrustning :OO
    
   Blev många frågor i en, hoppas någon har tiden att hjälpa mig bena ut detta!
  • By Lemon
   Hej!
    
   Jag har införskaffat en EOS 550D som jag mestadels kommer att använda för filmning. Är i stort mycket nöjd, dock skulle jag vilja uppnå ännu bättre resultat när det kommer till skärpa och att filma i lite mörkare miljöer. Antar att detta är möjligt med ett annat objektiv (just nu har jag det medföljande 18-55mm IS). Jag är verkligen inget kameraproffs och undrar vilket jag borde satsa på, vilka alternativ det finns i olika prisklasser, och hur mycket bättre resultatet EGENTLIGEN kan bli med annat objektiv.
    
   Vore fantastiskt om någon kunde ge svar på detta och förklara så pass simpelt att man verkligen förstår! =)
    
   Tack på förhand!
  • By Tommo
   Det verkar som att de nya objektiven i Lumix X-serien inte är fullt kompatibla med Pan. AF101. Något som känner till något om detta och kommer detta att åtgärdas framöver? Vad jag har hört så kan autofocus krångla. Inte roligt att köpa något som inte fungerar tillfredsställande...
×
×
 • Create New...