Jump to content

Vad finns det för olika berättartekniker?


Moviz
 Share

Recommended Posts

Har en idé till en film, baserad på en hel del verkliga händelser som hänt mig såväl som andra under det föregående året. Problemet är att jag inte vet hur jag ska lägga upp filmen. Eftersom jag inte brukar ha problem med detta så antar jag att det beror mer på okunnande än idétorka. Har googlat runt en del men utan bra resultat. Därför tänkte jag fråga frågan rakt ut:

 

Vad finns det för olika sätt att lägga upp en film, olika berättartekniker?

 

Filmen är en drama, då jag vet att detta kan vara avgörande för berättartekniken

Link to comment
Share on other sites

Ursäkta. Mitt fel.

Det är en historia om det väldigt vanliga ämnet olykligt kärlek/obesvarad kärlek. Det speciella med historien är att huvudpersonen (vi kallar honom Oskar), gillar en tjej som gillade honom (samtidigt). Dom är också väldigt bra vänner och ingen av dom tror att den andra känner något så Oskar säger åt tjejen att satsa på en annan istället (i vänskaplig sjest). Första efter att hon gör det så får han veta att hon gillar han, men då har det redan blivit seriöst mellan tjejen och den nya.

Hjälpte det tror du/ni?

Link to comment
Share on other sites

script narrative följer ofta en sorts standard i grunden med stora individuella varitationer, det som föreslås i artiklarna här på voodoo är ganska "basic" med lite väl hårda ord (även dock fortfarande viktigt att man följer en standardiserad struktur - detta i sin tur har inget med BERÄTTARtekniken att göra)

 

skriv som du behagar, men "tvinga" dig själv att följa grundläggande regler, it pays off in the end, även om du har en skitknepig berättarteknik så kan folk fortfarande läsa om du lägger upp det korrekt. Det slut "kommer det automatiskt" när du skriver i fortsättningen, om du bankar in the basics i skallen så ligger det där i bakhuvudet o du kan bara låta kreativiteten flöda... Det funkar för mig iaf :)

Link to comment
Share on other sites

Det mest grundläggande med film är att man beskriver det som syns och hörs. Det är ett visuellt, rörligt media. När du berättar din historia får du ha detta i åttanke.

 

Den mest använda berättartekniken handlar om en persons historia. Antingen kan personen ifråga vara huvudpersonen, eller så berättas historien av en annan person (t ex The Shawshank Redemption). Eller så följer man något annat än en person och får stöta på flera personers öden under detta någots resa.

 

Man kan ju givetvis låta manuset glida ganska fritt om man bara har en röd tråd att följa, men det är väldigt vanligt att man har olika vändpunkter och hög/låg-punkter i historien för att skapa dynamik.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Poda
   Jag fick tag på Scrivener, ett program för författare, som har stöd för filmmanus. Men resultatet blev inte så värst bra när jag exporterade texten. Så det blev en skript-mall i Word istället.

   Detta är mitt första test att skriva filmmanus. Jag tycker det är litet svårt att veta hur mycket man ska beskriva i scenbeskrivningen, så jag har hållit igen. Annars har jag försökt följa rekommendationerna i de olika avsnitten om manusskrivande så gott jag har kunnat.

   Titeln är Diamant. Detta är första delen av tre. Den handlar om en man som tror sig ha hittat guld och diamanter, och som gör allt för att skydda sin upptäckt. 
   Tips och förbättringsförslag mottages tacksamt.
   Diamant, Pontus Dahlberg (Del 1, Version 1, Grovmanus).rtf
  • By partyconny
   Tjena!
    
   Jag har skrivit ganska många kompletta manus nu och spelat in en del.. ganska dåliga filmer, pga dålig utrustning, dåliga skådespelare, omotiverade medarbetare etc. Kan inte ens visa upp utan att skämmas haha..
   Jag gick ut mediegymnasiet, inriktning rörlig bild i somras och där gjordes ju också en del halvbra, men ja. Inte heller något jag gärna visar upp, jag var mycket seriösare och mer intresserad än de andra.
    
   Nu känner jag att jag verkligen fått ihop ett bra manus och vill satsa för att få den här filmen så bra som möjligt!
    
   Jag har skrivit ner all rekvisita, utrustning, medarbetare, skådespelare, plats (iaf Hur den ska se ut) etc som jag behöver och även en budget, hur mycket allt kan tänkas kosta. Har även gjort ett bildmanus.
   Men det här med budget, det är ju första gången jag gör en seriös budget, utanför skolan. Visst har jag räknat med allt, men vet inte om summorna är precis rätt osv. Kan man få hjälp med det någonstans?
    
   Nu till huvudfrågan: Var börjar man?
    
   Jag vet vad jag behöver, men var börjar jag?
    
   Jag behöver sponsorer, pengar, skådespelare, medarbetare, lite rekvisita, som bil t.ex, jag behöver en exakt plats osv.
   Men det känns som jag inte kommer få pengar beviljat, om jag inte har allt planerat och det blir svårt att planera allt utan beviljad budget. Det blir också svårt att bestämma exakt plats, om jag inte har en beviljad budget och därmed vett att inspelningen blir av.
    
   Så; Var börjar jag & var/hur kan man få hjälp med produktionen och lika viktigt; var kan man få pengar ifrån?
    
   mvh Simon!
  • By Werun
   Hej!
    
   Ska göra en kort spel-film på ca 1 min. Skulle behöva hjälp med idé och manus till den! HJÄÄÄLP MIG!:D
  • By BillyRosehag
   Hejsan!
    
   En snabb men kanske svår fråga. Jag och några vänner har börjat skissa på att göra en filmatisering av ett teatermanus från en känd, avliden författare internationellt. målet är att slutligen kunna låta den vara med i ex festivaler, öppna kanalen osv. att kunna visa den för allmänheten. Min fråga är då helt enkelt hur man gör med rättigheter? Manusförfattaren är död och har varit det i ca 30 år.
    
   Tack på förhand
×
×
 • Create New...