Jump to content

Premiss/Synopsis med fråga


Phreakish
 Share

Recommended Posts

Varit borta från skrivandet många år nu men var aktiv både inom film och teater på amatörnivå förr. På den tiden var jag väldigt mycket inne på konstlade, överarbetade projekt. Därav vill jag göra något nytt som kanske inte rakt av blir för den delen mindre konstlade men i vart fall i en genre som jag aldrig arbetat med förrut.

 

Nu lägger jag inte upp mitt synopsis utan jag kommer istället sammanfatta för att ni ska slippa läsa utsvävande meningslöst dravel.

_______

Arbetstitel: Konsekvensen av ett dåd

Format: Kortfilm

 

Premiss.

Ett barns band och kärlek till sin moder kan vara vacker trots dess groteskhet i uttryck och form.

 

Synopsis. (Sammanfattning)

Karaktärsbetänkande spegling: Huvudroll - Ett barn. David 4-6 år gammal, ådrog sig en hjärnskada som foster/nyfödd pga fysiskt trauma åsamkat av faderns misshandel av modern.

 

[1] - David utsätts i en disfunktionell familjesituation av daglig psykisk påfrestning då föräldrarnas bråk och den psykiska och fysiska misshandeln av modern hela tiden är konstant. Även hans mors apati och grava depression medverkar till en situation där David långsamt byggt upp en mur mot verkligheten i form av fantasi.

 

[2] - När en fjäril en dag flyger in genom Davids fönster och sätter sig framför honom, tillräckligt nära för att se dess prakt, låter sig David fascineras av dess färger och form. Han påbörjar en fascination som gränsar till besatthet.

 

[3] - En dag när misshandeln av modern från faderns sida resulterar i moderns död, överger fadern David utan tanke på hans fortsatta hälsa i ett egocentriskt försök att undkomma. Han tar till flykt.

 

[4] - Nu med den döda kroppen av sin mor och Davids egna förvrängda uppfattning av vad som är verkligt och inte, vad som är fel eller rätt, drivs han till att klara sig själv.

 

[5] - Efter ett par dagar och när moderns kropp tydligt visar tecken på att föruttnelseprocessen påbörjats, ser David detta som ett naturligt steg i hennes utveckling men inte som vi. Han ser det som en cykel i jämförelse med den av en fjärilslarv som förpuppar sig. En väg till något vackert.

 

[6] - Då förruttnelsen blir allt mer påtaglig och David trots sin egen definition av verklighet inser att processen inte går åt rätt håll påbörjar han själv processen av sin mors förvandling i ett försök att göra henne vacker igen.

 

[7] - När polis och socialtjänst en dag dyker upp i dörren och tar sig in, sitter David vackert, undernärd, framför en fjärilslik mor. Åtminstone enligt vad han själv uppfattar det som.

 

______

 

Vad jag vill ha är naturligtvis om idén gjorts. Jag vill gärna också ha kritik om denna kommer i konstruktivt syfte ;) och sedan har jag ett problem.

 

Manuset har jag påbörjat men det var väldigt lång tid sedan jag skrev sist och jag vill höra om det, utifrån den sammanfattning ni fått, kan behövas ytterliggare en stressfaktor.

 

Början och slut är redan faställda i detalj. Dessa var de första sakerna jag skrev.

 

Som alltid - Tack på förhand

/Phreakish

____________

 

När jag ändå lägger upp Konsekvensen av ett då kan jag försöka få lite feedback på ett synopsis som jag i all has skrev många år sedan men som aldrig blev till manus.

 

De flesta har sett Rocky filmerna och sketcher har gjorts i överflöd på just denna scen men man kan inte alltid vara ett original.

 

SYNOPSIS

Sketch / Idé - Rocky Nördarna

 

[1] - En kille, NÖRDEN, har somnat i soffan framför TV:n och på TV:n visas slutet på Rocky, boxningsfilm. Mobiltelefonslarmet ringer, klockan 6, och Rashid öppnar ögonen. Han sträcker på dig och reser sig upp i soffan. Kliar sig i armhålan och går upp.

 

[2] - Han går in i garderoben och tar på sig träningsoverall i starka färger. Han tittar på sig själv i en helfigursspegel. Går in i garderoben och letar upp ett par grå mjukisbyxor som han klipper av benen på.

 

[3] - Han trär på sig de nyskapade shortsen ett ben i taget och tappar balansen, faller omkull. Han reser sig upp snabbt och drar upp dem till midjan. Han tittar sig själv i spegeln.

 

[4] - Han går in på toaletten och letar genom tvättkorgen efter en handuk. Han hittar en handduk med tryck som han slänger runt halsen. Han går tillbaka till spegeln och ser nöjd ut.

 

[5] - Går ut i hallen där han drar på sig joggingskor. På hatthyllan tar han ett pannband och sätter på sig. Han går ut och låser dörren bakom sig.

 

[6] - NÖRDEN springer genom stan och när folk blockerar trottoaren flyttar han på sig och sätter foten i en vattenpöl. Han skakar benet som en hund skakar sitt.

 

[7] - Han kommer fram till en trappa som han ska springa upp för. Efter nåt steg stannar han upp och flåsar. Folk tittar på honom, han börjar stretcha för att se normal ut. Han tar nåt steg till och pausar därefter.

 

[8] - Väl i slutet vi toppen snurrar han runt med armarna högt upp i luften och slår några slag i luften. Han hoppar runt och tappar balansen. Stöter mot en äldre dam som kommer upp bakom honom. Hon stannar till och utan förvarning ger honom en höger vilket får honom att tappa balansen och ramla omkull.

 

[9] - NÖRDEN sätter sig upp, sedan reser han sig. Han tar sig bort till en avsats/trappa/fontän osv där en rad andra med joggingkläder sitter.

 

[10] - Han sätter sig längst ut på kanten och en KILLE sticker ut huvudet från raden med folk (Sitter längst ut på motsatt sida). KILLEN frågar NÖRDEN om han också såg Rocky igår. NÖRDEN säger ja. De andra ser medgivande ut.

 

[11] - NÖRDEN sticker ut huvudet mot KILLENS håll och säger jag har Dungeons and Dragons hemma. KILLEN sticker ut huvudet igen, Säger - Fett!

 

[12] - De båda reser sig och börjar gå. NÖRDEN stannar upp och tittar tillbaka mot de andra som sitter kvar. - Ska ni med?

 

[13] - Alla reser sig upp och går mot NÖRDEN. En del haltar, andra håller sig för skadade områden på kroppen.

___________

 

Bockar & Bugar - Att läsa min skit är inget jag trugar

/Phreakish

Link to comment
Share on other sites

Vad jag vill ha är naturligtvis om idén gjorts.

 

Idéen är gjord i form av Tideland (2005) av Terry Gilliam. I princip handlar den filmen exakt om det du beskriver inklusive barnets flykt in i fantasivärlden och hur hon skapar förklaringar kring sin pappas ruttnande kropp.

Link to comment
Share on other sites

Idéen är gjord i form av Tideland (2005) av Terry Gilliam. I princip handlar den filmen exakt om det du beskriver inklusive barnets flykt in i fantasivärlden och hur hon skapar förklaringar kring sin pappas ruttnande kropp.

 

Men då är det bra att jag frågade. ;) Blir till att omarbeta och förstöra. Ska genast köpa filmen och ta mig en titt så jag inte faller in i någon annans spår. Är den bra.

 

Tack för ett bra svar

/Phreakish

Link to comment
Share on other sites

Men då är det bra att jag frågade. ;) Blir till att omarbeta och förstöra. Ska genast köpa filmen och ta mig en titt så jag inte faller in i någon annans spår. Är den bra.

 

Tack för ett bra svar

/Phreakish

 

Jag gillar den i alla fall. Den är väldigt obehaglig och sorglig, men samtidigt vacker. Dessutom är Jeff Bridges med i den, och det är ju rentigenom guld!

Link to comment
Share on other sites

Men då är det bra att jag frågade. ;) Blir till att omarbeta och förstöra. Ska genast köpa filmen och ta mig en titt så jag inte faller in i någon annans spår. Är den bra.

 

Tack för ett bra svar

/Phreakish

 

Falskt alarm. Filmen fanns nere på hemmakväll. Precis avslutat den. Den är inte alls som jag ser mitt kortfilmsmanus. Familjesituationen var helt annorlunda, miljö och uttryck var annorlunda och barnet hade väldigt stor livskraft och var väldigt mer aktiv i motsats till barnet i min historia. Filmen var närmst surrialistisk i mitt tycke. Men väldigt bra.

 

Som alltid ett tack

/Phreakish

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By Pe4r
   Särskolestämplad - en film tagen direkt ur verkligheten, hur ser svensk särskola ut?
   Vilka chanser har man att komma ut i samhället efter att ha gått särskolan?
    
   Per, 30 år idag, går 4 år i gymnasiesärskolan, leder till utanförskap och att han blir tvungen att
   flytta och börja om, är i beroendeställning och måste få stöd av samhället då självförtroendet är i botten.
   Det där nätverket som ger tryggheten försvinner, vännerna försvinner och familjen förväntar sig
   att samhället ska stötta upp.
    
   Per blir först lovad en individanpassad utbildning i gymnasiesärskolan, sen får höra att man fått sin
   chans och det blev för svårt - i grundskolan, nu ska han helt plötsligt strunta i skolframgång och fina
   betyg, visar sig att han hamnat i en skola som är mer som mänsklig förvaring och som leder till bidragsberoende
   snarare än att få chans att lyckas i livet, men till slut klarar han inte ens av att arbeta.
    
    
   Per går in i väggen då skolan ständigt motarbetar honom, att se eleverna lyckas finns inget intresse av,
   bättre tvinga på sina elever städhjälp, god man och ständigt utreda elevernas livssituation och vill Per
   hoppa av blir hat "hotad" omyndigförklaring och därmed kan bli tvingad tillbaka till denna mänskliga förvaring.
    
   En början, kunde skrivas bättre, ska försöka få ihop en bra början av manus,
   men har inte särskilt mycket uthållighet men provar mig fram.
    
   I slutet av filmen får Per upprättelse och allt löser sig och Per får finna frid i sitt liv
   och får styrkan tillbaka att göra allt han vill göra.
  • By natt
   Tänker att det ska vara en svensk komediserie :D
   komedi01.rtf
  • By simonsko
   Martin Beck och Gunvald Larsson kallas till Hudiksvall för att reda ut en klotterhärva med kopplingar till den undre världen. Storyn baserad på följande artikel och dess dramatiska skriftspråk: Klotter på toalett - helahalsingland.se
  • By Wictorjohnson
   Hej har lite olika film ideer i omlopp och just nu kom jag en en liten hstoria som man kunde göra en intensiv kortfilm på.
    
   Det börjar med en utråkad student som sitter sent en kväll med en uppgift. Anteckningsblocket är tomt och en uppgivenhet genomsyrar atmosfären. Studenten känner sig fångad i sitt val. Han går en lång utbildning som han har gått halvvägs igenom men känner sig förvirrad och osäker på om detta är det han vill fortsätta med hela livet. Omtentorna har blivit fler och fler en studenten har blivit slappare och allt mindre inspirerad.
   PLötsligt ringer telefonen och en kvinna ber honom att slå på tvn. Studenten gör detta och ser då kvinnan som ringt honom sitta i tvrutan. De pratar och hon visar honom genom tvn ett alternativt liv till det han har nu. Ett annat val i livet som ger honom andra lyckliga stunder men också andra jobbiga moment. I slutet ställs studenten för ett ultimatum om han ska gå vidare på den väg han valt från början eller byte riktning. Båda har sina för och nackdelar. Hade också tänkt tt medan det alternativa livet visas i tvrutan så reflekterar studenten över ilka ögonblick i hans liv som skulle försvinna om han valde ett helt nytt val. Kvinnan i Tvn ska vara lite difus i vem honn är men kanske hans bästa vän eller en framtida fru i någon av de olika valen. Slutet på manuset ska vara öppet och tittaren själv sk kunna tänka på vilka val dem hade gjort.
    
   Vad tycks? Kan kännas lite överambitiöst nu när jag skriver ner det men jag vill ändå spinna vidare på tanken.
  • By Pressen
   Har en väldigt lös idé som jag behöver hjälp med. Jag har börjat grovsåga på följade synopsis, Observera grovsågat.
    
   Karl är en känd baseballspelare men en dag får han reda på Något som tvingar honom tillbaka till det lilla samhälle han kommer ifrån. Väl på plats i sin hemby är inget som det verkar vara, människor beter sig frånstötande mot honom, Människorna har förändrats. I filmen kommer det att ske kontinuerliga flashbacks till Karls barndom (med särskild tyngd på 14-18år). Till slut är Karl en större konspiration på spåren. Filmen slutar med att Karl dör därav titeln som också är en referens till filmen "True Romance" som ungarna nämner ofta i barndomsdelen.
    
   Tidiga utkast till karaktärer:
    
   Karl ~30 Baseballspelaren som kommer hem
   Kerstin ~55 Karls mamma, alkoholiserad.
   Savannah ~30 Den person som Karl var kär i när han var liten, nu är hon WT-mamma.
    
    
    
   Jag har även försökt att spåna lite på egen hand vad detta "Något" kan vara:
   Karls syster försvinner.
   Karls mamma mördas och polisen vägrar utreda.
    
   Tacksam för idéer och förlåt ifall det känns osammanhängande.
×
×
 • Create New...