Jump to content

Budgetsatsning i sann "The Office"-anda


Recommended Posts

Hej!

 

Jag och ett par kompisar (5-6-7 stycken) hade tänk göra en komediserie i samma anda som "The Office" (UK). Vi har gjort detta en gång förut, med hyfsat resultat. Serie är nog fel ord att använda, kortfilm is more like it. Anledningen till detta är att alla medverkande inte kan spika en tid att filma på pga. jobb och dyl. Vi tänker därför filma korta "avsnitt" som är ca. 10-15 minuter långa, på så sätt behövs inte så mycket tid läggas ner för att få ihop ett komplett projekt. Tycker vi att "avsnitt 1" var roligt att framställa och resultatet blev bra gör vi kanske ett "avsnitt 2".

 

Dramaturgiska kurvor, klimax mm. kommer vi inte lägga så stor vikt vid för att vi vill skriva och framställa ett arbete som endast utgår ifrån egna preferenser. "Avsnitt 1" kommer i alla fall utformas så, ser vi att det blir skit får vi kanske tänka om. Men det tar vi senare. Det enda vi har i åtanke när vi skriver är väl kanske uppbyggnad --> problem --> lösning av problem. Själva idéuppbyggnaden och skrivandet löser vi på egen hand, det är på andra fronter vi måste ha hjälp!

 

First of all, utrustning och bruk av denna. Vi har en DV-kamera liggandes hemma som vi tänkte använda. Jag tror faktiskt inte att en särskilt avancerad HD-kamera eller dyl. kommer att behövs, då vi inte ska filma överblicksbilder på den afrikanska savannen åt National Geografics. Om ni ändå rekommenderar oss att skaffa en billig kamera, hur billigt kommer man undan? :)

 

Mikrofon saknar vi däremot. Vi har tidigare fått låna mikrofon från skolan, den såg ut ungefär såhär:

http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=1563023

http://www.scandinavianphoto.se/product/item.aspx?iid=10168639

Vet inte om den mikrofonen höll samma kvalité, men den såg snarlik ut. Vi hade en förlängningssladd och en skidstav och fixade en hemmagjord boom, detta funkade ypperligt! Vi undrar kort och gott vad prishjulet stannar på om vi vill ha en skaplig mikrofon.

 

Sen var det frågan om stativ. För er som inte har sett The Office så spelas serien in, tja på detta vis: http://www.youtube.com/watch?v=3smgSJnXeMQ. Ett stativ kommer alltså inte att behövas så mycket, kanske vid någon utomhusscen (typ en bil som kör förbi) osv. Finns det billiga stativ (under 500-lappen?) att tillgå?

 

Ljussättningen är nog det största utrustningsproblem vi möter, då kunskapen är väldigt dålig om just detta. Vi har tillgång till följande:

http://www.jula.se/halogenstralkastare-med-stativ-ip44-128109

http://www.jula.se/halogenstralkastare-med-stativ-ip44-128491

Är detta något att jobba med? Då serien utspelar sig i kontorsmiljö bör väl ljussättningen vara ganska neutral? Vi försöker ju inte direkt skapa någon särskild känsla hos tittaren (som man försöker med i en skräckfilm). Vi vill skapa en objektiv, tråkig och neutral uppfattning, som man ofta känner av på ett kontor :P

 

Vi har tänkt att det hela ska utgå från ett litet nystartat företag där chefen står i centrum. Därför tycker vi att det räcker med en chef + tre, fyra anställda. Ett stort problem är dock lokal. Vi kommer att försöka kontakta skolor, dagis mm. (där det till viss del liknar ett kontor) och fråga om vi kan få inspelningstid. Detta tror vi dock kan bli svårt, vi har därför tänkt tanken att filma hemma hos någon. Typ; "alltså vi är ju så små och gröna på marknaden att vi lika gärna kunde sköta allt hemifrån", förslagsvis hos chefen :P Blir detta jättekonstigt?

 

För att skapa en korrekt arbetsmiljö har vi suttit och laddat ner gratisversioner av "officeljud" som kommer att höras i bakgrunden. Inget överdrivet, någon stol som rullar, en telefon som ringer osv.

 

Detta är några funderingar vi har för tillfället, men det kommer garanterat att dyka upp fler :P

 

Tack!

Link to post
Share on other sites

Vi letar runt efter olika lokaler, men det är svårt. Vi har tänkt tanken att inreda t.ex. ett garage med några skrivbord och datorer. Sedan filma fikarummet i något kök. Det hela försvårar dock filmningen, då man gärna skulle vilja ha allt på samma ställe.

 

Vi måste ha hjälp med dom andra frågorna också! 90 kunniga personer har kikat igenom tråden men bara ett svar?! (som vi givetvis uppskattar!) : )

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

Att hitta en lokal är väldigt lätt. Se till att ha all rekvisita ex. bord stolar etc.

Någon av dig och dina kompisar måste bo i en hyresrätt, alla hyresgästföreningar har lokaler. Hyr dem över 2-3 dagar när ni ska filma.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Progression! Vi måste nu införskaffa en mikrofon. Har kollat på denna: http://www.cyberphoto.se/?info.php?article=videomic

Duger den? Vi kommer som sagt att köpa en förlängningssladd, köra in den i kameran och bygga en hemmagjord boom där micken sitter på spetsen av boomen. Hur bred är bandvidden på denna? 120 grader hade vi på våran förra mikrofon, detta funkade ypperligt!

Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 3 weeks later...

Liten update!

 

Lokalen såg hyfsat bra ut. Minikök, två toaletter och bastu (kan bli någon riktigt snuskigt stötande scen där). Sen ett stort "allrum", säkert 10m långt och fem meter brett. Sen ett litet brandrum som vi kan sota ut och göra till chefens kontor. Problemet med allrummet var att det var nästan för stort. Vi ska ha 3-4 anställda, rummet hade varit perfekt om det hade varit hälften så stort. Vi funderar att rigga utrustningen på ena halvan, och filma på andra halvan, blir som en liten studio :P Ett annat problem var avsaknaden av kök/fikarum/matsal. En stor fördel var dock att det redan fanns skrivbord och stolar, det enda vi behöver egentligen är datorer.

 

Det största problemet med allrummet var dock att det ekade nåt rent förjävligt. Stort rum, betongväggar och endast ett pingisbord i mitten av rummet. Om vi slänger in mattor, all utrustning + skrivborden (typ 3-4 stycken) och datorer, hur mycket tror ni vi kan dämpa bort?

 

Vi ska nu i dagarna kolla på en annan lokal också, hoppas att den ser lite bättre ut.

 

EDIT: skulle fortfarande uppskatta ett svar om micken!

Link to post
Share on other sites

Lokal numero 2 var mer en "lyxvåning" med relax, solarium och bastu :P Det fanns dock ett jävligt fräscht rum med ett stort bord i mitten som är idealiskt som "mötesrum". Eventuellt drar vi en fuling och kör det rummet som fikarum/mötesrum/matsal i någon form av hybrid :P

 

Det enda som behöver lösas är det stora allrummet som ekar. Tack för svaret ovan, men jag kan inte i någon värld what so ever se hur vi kan få det snyggt. Dra in målat plywood från golv till tak... Känns inte som att vi inte kommer få det att se bra ut.

 

Vi har tillgång till ett tjockt ljuddraperi (tänkt att skärma av ljud) som täcker golv till tak och förmodligen då hela kortsidan. Problemet är bara hur vi ska hänga upp det, det finns inga fästpunkter och man vill ju gärna slippa dra fram slagborren för att borra i betongen. Någon svagare lösning tror jag inte heller på då draperiet är jävligt tungt. Kanske bygga någon temporär "ställning" och hänga skiten över?

 

Annars har vi tänkt på typ anslagstavlor på hjul (eller liknande) som vi rullar in och skärmar av halva rummet med.

 

Inget av alternativen kommer se särskilt bra ut, men vi har inte så mycket till val. Vi provade att smälla upp 4-5 skrivbord, utrustning och 5 personer därinne, men ekot dämpades knappt.

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Ett "för stort" rum finns inte. Maka in er i ett hörn och få det att se mindre ut. Det är ju perfekt med stort så att ni har gott om utrymme för teamet. För ljuddraperi så funkar det med att slänga upp draperier och tjocka vävar på olika slags stativ och dylikt; med stort rum som säljs som mindre så kanske ni inte vill ha "fel" akustik utan ställer ljudisolering strax bakom teamet etc. Vävtejp är ett måste på inspelningsplats, används till mycket. Även till att tejpa upp ljuddraperier. Ett stort rum är också bra för att man kan använda olika hörn osv. för att sälja som flera rum.

 

Vart i Sverige bor ni på ett ungefär? Det finns finfina resurscentrum för film på många ställen, dessa brukar ha någon som arbetar som locationscout och hjälper gärna ideella filmare med att hitta lokaler. Kommunens fastighetsavdelningar brukar också vara hjälpsamma. Ringa istället för att maila är ett supertips. Så länge kameran har manuell ljudnivåställning så är Rödes videomick jättebra att använda.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...