Jump to content

Chansen att slå igenom som manusförfattare


Recommended Posts

Hur stor är chansen att slå igenom som manusförfattare? Jag vill absolut inte verka pessimistisk eller krossa drömmarna för aspirerande manusförfattare (jag är en själv), men hur stor är egentligen chansen att man, som helt okänd i filmbranschen, slår igenom som manusskribent och når, ska vi säga, så långt som till exempel Hollywood?

 

Nu är ju givetvis inte Hollywood målet för alla, men med tanke på att skriva manus kanske är en av de lättaste formerna att uttrycka sig i filmbranschen (skådespeleri kräver att någon vill ha en i sin film, regi ska vi inte ens nämna), hur stor chans har man att bli stor? Och vad finns det att göra för att bli mer uppmärksammad i en ganska svår och krånglig bransch?

Link to post
Share on other sites

Vem som helst kan skriva ett manus. Men det svåra är att få den såld. Visst, att säga att du ska jobba som manusförfattare i hollywood och lika som att säga att du ska bli ett proffs i fotboll (förutom att din ålder eller fysik inte spelar någon större roll). Enda vägen ditt är att kämpa på och vara en envis jävel. Tydligen så ville ingen först att Francis Ford Coppola skulle göra Apocalypse Now. Filmen är nu betraktad bland många som bland de bästa som gjorts.

Link to post
Share on other sites

Vad är chansen på att man ska hitta sitt drömhus? Vad är chansen på att man ska hitta den rätta? Vad är chansen på att man ska bli på körd av en buss?

 

Tim Burton kallar sig själv för ”en kille med fruktansvärd tur” (samt ”I wouldn't know a good script if it bit me in the face.”)

 

Manusförfattaren John August säger att det är säger att det är så gott som omöjligt att lyckas som manusförfattare i Hollywood om man inte bor där.

 

Det finns en hel del skit i Hollywood, hemska filmer, fruktansvärt dåliga skådisar och jönsiga regissörer så att oddsen på att en filmintresserad kille från Stockholm ska kunna slå i Hollywood ser jag som goda.

 

Rekommenderar John August sida, han pratar om hur man skriver manus och allmänt om filmbranchen http://johnaugust.com/

 

Titta även på hans Youtube sida där han lägger upp tutorials bland annat http://www.youtube.com/user/johnaugust

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...