Jump to content

Vingettiering effekt i premiere


Stefan_holst
 Share

Recommended Posts

Hej på er.

Jag gör en film som jag vill ha en ständigt vingetterad rundad "ram" runt mina DV fotade klipp.

Hörnena ska vara mest påverkade och mörka, nästan helt svarta.

Jag har gjort en oval i Photoshop, på en transparent 720 x 576 yta, och omvänt markeringen så området på utsidan blir påverkat.

Sedan har jag en ordentlig fjädereffekt på markeringen så det jag kommer att göra blir bra uttonat.

Nu lägger jag en ramp svart till genomskinligt till varje hörn. Det ser jätte bra ut. Jämt och fint. Spara som PSD.

Jag tar denna psd och lägger den över mitt dv foto.

På många ljusa bilder ser det bra ut men på de mörka blir inte rampen jämn i övergången. Det blir som tydliga fält med en gråskala inte en helt uttonad övergång som jag vill.

Frågan är kan jag jobba bort dessa fält med att föra in photoshop bilden in i after effect och lägga på en wiggler effekt, skak, med motion blur? Sedan tillbaka som en overlay i premiere?

Längden på klippet är ca 8minuter, om metoden är rätt ska man göra en kortare variant i AE och sedan lägga ut efter varndra på tidslinjen i premiere så det täcker alla 8min eller ska man sätta skak på 8min i ae?

Finns det andra sätt att lösa problemet?

Link to comment
Share on other sites

har också stött på problemet med "Ringarna" tror de har med bit djupet i bilden, testa att göra samma bild men ställ in på typ RGB 8bitars innan du sparar den från ps, ser den bra ut då bör de inte vara några problem! Du behöver inte spara som pdf, kan komma med lite tjafs då också, spara med något format som stödjer alpha bara png, tiff, tga eller något kan du testa med!

 

// Simon, Ps skriv om det fungerar! DS

Link to comment
Share on other sites

Vet inte om det löser ditt problem men om du har PS CS3 Extended eller senare så kan du lägga på effekten på filmen i photoshop.

Jag brukar göra en markering av hörnen med lagom luddad kant. Sen använde jag kurvor som ett adjustment layer och drar i skuggorna endast. Se bild.

Då brukar det se bra ut eftersom en naturlig vinjettering inte är lika tydlig i vita/överexponerade områden.

 

/KN

Bild 3.png

Link to comment
Share on other sites

Du har bumpat i 8-bitars problemet. DV har bara 256-stegs gråskala (8-bit) men om du gör det i AE kan du minska problemet om du kör AE-projektet i 16- eller 32-bits mode. Plus lägger till liiiite brus i vinjetteringen.

 

/Max

Link to comment
Share on other sites

 

// Simon, Ps skriv om det fungerar! DS

 

Jag var så jäkla stressad att få klar filmen så jag kollade inte på forumet efter hjälp när jag inte fått svar till kl 5 på fredagen.

Jag drog ner på mina krav och drog ner på opacety till 50%.

Då såg det bättre ut men det blev inte helmörkt i hörnen då som jag ville.

 

Jag har lite andra projekt på högskolan denna vecka så jag hinner inte prova era olika förslag. Men ska ha det i minnet, får väl bumpa denna tråd när jag fått tid att prova.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Similar Content

  • By andreas ljung
   Hej!
    
   Köpte precis Element 3D ifrån Videocopilot och har stött på ett litet problem. Gjorde en enkel animation där en 3D-text flyger in mot en 2D-yta. Vill samtidigt att kameran rör sig som i en båge framför det hela. När jag rör på kameran med Orbit Tool eller Track Tool så håller sig texten på plats emot ytan, men när jag animerar och kör en preview så fastnar texten liksom statiskt mot kameran efter att ha hängt med i början. Eftersom att det funkar i några frames så misstänker jag att det är ett hårdvaruproblem, typ RAM-minnet. Har 16 gb men grafikkortet (PNY Quadro K620) stjäl 4 gb så det finns 11-12 till godo.
    
   Nån som stött på liknande problem?
    
   /Andreas
  • By pariba
   Hej,
    
   Håller på och testar lite smått och försöker föra över ett projekt från After Effects till Premiere Pro. Av någon anledning så får jag inte över kompositionen till Premiere, utan får endast över själva bakgrunden men inte animeringen.
    
   Jag bifogar en skärmdump från mitt projekt i After Effects. Det jag får över är alltså det lager som heter "Pale Red Solid 1", och jag får alltså inte över lagret som heter "Bar1" (som utgör själva kompositionen).
    
   Förstår inte riktigt varför. Har sparat ner filen till en Premiere Pro-fil för att därefter kunna importera den i mitt Premiere-projekt. Men hur ska jag även få över kompositionen? Är det något jag har missat?!
    
   Tacksam för hjälp!

×
×
 • Create New...