Jump to content

2 frågor: Problem med att exportera film (CS3)


Recommended Posts

Hej allihopa!

 

Har två frågor.

Har stött på ett konstigt fel som jag inte fattar. Projektet är inställt i 1080i HDV.

 

Jag exporterar filmen med Compressor DV Pal -> Pixel Aspect Ratio (1.422)

och sen när jag tittar på den blir vissa bilder oskarpa vilket de inte är i redigeringsprogrammet.

 

Har upptäckt att det är de bilderna som jag en aning (då menar jag bara lite) har förstorat i "Programfönstret". Men varför blir de oskarpa då de inte är det i programmet?

 

Har även lagt på filtret Sharpen utan någon ändring.

 

Min andra fråga, då jag redigerar HDV-material hur ska jag göra för att exportera ut materialet i HDV på datorn? Varför kan jag bara välja att exportera det till DV? Då det blir en ganska synbar kvalitetsförsämring. Har testat att köra ut det i (1.333) men det blir ju inget vidare.

 

Säkert dumma frågor men jag har helt kört fast. Hoppas någon kan hjälpa mig.

Link to post
Share on other sites
Jag exporterar filmen med Compressor DV Pal -> Pixel Aspect Ratio (1.422) och sen när jag tittar på den blir vissa bilder oskarpa vilket de inte är i redigeringsprogrammet.

 

Har upptäckt att det är de bilderna som jag en aning (då menar jag bara lite) har förstorat i "Programfönstret". Men varför blir de oskarpa då de inte är det i programmet?

Det beror på att du redigerar HDV i ett HDV-Project. När du gör det är storleken på både Timeline och videon 100% och när du förstorar videon den blir den ju mer än 100% vilket är lika med oskarpare bilder.

 

Om du däremot lägger HDV på en DV-Timeline måste du skala ner HDV-fotot till ca 55% vilket gör att du kan förstora klippen mycket innan du går över 100%. Det blir mer jobb, men du slipper oskarpa bilder om du förstorar vilket ju var målet i detta fall.

 

Min andra fråga, då jag redigerar HDV-material hur ska jag göra för att exportera ut materialet i HDV på datorn? Varför kan jag bara välja att exportera det till DV? Då det blir en ganska synbar kvalitetsförsämring. Har testat att köra ut det i (1.333) men det blir ju inget vidare.

Du kan inte exportera ut HDV till HDV men det finns två sätt att gå runt det. Det ena är att koppla in kameran och välja File > Export > Export to Tape och dra ur kabeln till kameran när den börjar spela in. Då skall den fil Pr renderar ut finnas i en mapp som jag för tillfället inte minns vad den heter, men i Vista bör det bli C:\Users\Användarnamn\AppData\Local\Temp.

 

Det andra är att exportera MPEG2 där jag i CS4 har ett Preset som heter 1440 x 1080i 25 High Quality. Jag kan för lite om MPEG2-specen för att kunna säga att den här exporten är att likvärdig med HDV-specen. Eftersom man i båda fallen förlorar kvalitet genom att koda om MPEG2 > MPEG2 så är inget av sätten bra rent kvalitetsmässigt vilket också är förklaringen till varför det inte finns just HDV > HDV-export i Pr.

Link to post
Share on other sites

Tack så mycket Rogge! Du är guld värd för forumet :)

 

Förstår att HDV till datorn inte känns som något alternativ, det får räcka med att föra över det till bandet sen. Det är ju klart, jag skulle ändå inte kunna bränna det då jag inte har någon Blue-ray eller liknande.

 

Hittade IGÅR Adobe Media Encoder!!! Fattar inte varför jag inte hittat det innan, klipper inte så jätte ofta.

 

Där valde jag:

 

Format: MPEG2-DVD

Preset: Progressive Widescreen High Quality

 

Och då blev de oskarpa bilderna mycket bättre.

 

En gammal fråga, men finns det några special inställningar som gör att man kan få ut maximal kvalité på sitt HDV-material? Ändamålet är att få filmen på en DVD. Eller är det här det bästa sättet.

Link to post
Share on other sites

Format: MPEG2-DVD

Preset: Progressive Widescreen High Quality

 

Och då blev de oskarpa bilderna mycket bättre.

 

En gammal fråga, men finns det några special inställningar som gör att man kan få ut maximal kvalité på sitt HDV-material? Ändamålet är att få filmen på en DVD. Eller är det här det bästa sättet.

Tänk på att bara välja Progressive Widescreen High Quality om ditt källmaterial är progressivt. Renderar du ut interlaceat material som progressivt så tappar du skärpa i bilderna pga de-interlacingen. Andra tips är att ändra Quality från 4 till 5, se till att Field Order är Upper Field First samt att TV Standard är PAL. (Inte alltför sällan så vill CS3 rendera ut det som Lower Field First, NTSC.)

 

I CS4 finns ett alternativ som heter Use Maximum Render Quality där det utrenderade HDV-materialet ser mycket skarpare ut när det nedkonverterats. Renderingstiderna ökar dock dramtaiskt, så den bör bara användas vid slutrendering och inte för tittkopior om man inte är beredd att lägga ut den tid det tar förstås. :)

Link to post
Share on other sites
 • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 • Similar Content

  • By Daniel Hållquist
   Hej! Någon som är kunnig när det gäller DCP:s?
    
   Jag har gjort en med Adobe Premiere. Vid export valde jag helt enkelt Wraptor DCP. Exporten tog 62 timmar.
    
   Nu undrar jag dock om något gick fel. Vid exporten såg jag att filen var väldigt stor, 805871 MB, men efter det exporterat klart stod det att DCP-mappen endast var 18,8 GB. Eftersom den exporterade i 62 timmar så man tycker den borde vara större. Eller komprimeras den vid export?
    
   /D
  • By revilofoto
   Hej!
    
   Uppdaterade mitt Premiere...och då dök denna rutan upp...
   Vad ska jag göra?

  • By Jensamannen
   Jag har lagt ett justeringslager med Lensflare på i ett filmklipp i After effects. Nu skulle jag vilja lägga en lätt oskärpa på min Lensflare, men hur gör jag det utan att påverka filmklippet i botten. Jag vill bara att det skall påverka min Lensflare.
  • By Jensamannen
   Skall klippa film från 3 kameror som multicam klipp i Premiere. Jag har filmat med 3 DSLR-kameror och intervjun är 1timme lång så kamerorna delar ju upp filmen i typ 20min klipp. När man då gör en multicamsekvens av alla klippen från 3 kameror läggs varje litet klipp i en egen kanal trotts att dom flesta av dom egentligen kommer från samma kamera. Kan man på något sätt städa ihop så man bara får 3 spår. Ett spår för varje kamera.
  • By anders10
   Hej!
    
   Som rubriken antyder så älskar jag och hatar detta program.. :) Har klippt med det ett par år nu och lärt mig det hyfsat och jag gillar det verkligen när det fungerar. Jobbade senast på en dokumentär som blev klar i förra månaden och var ganska omfattande i material, dock användes inte så extremt med effekter men det blev en del ljudspår/musik/stillbilder/rörlig bild, text etc, det vanliga helt enkelt. Har haft extremt många kraschar där programmet fullständigt hänger/låser sig och fryser till is. Det kan nog räknas i hundratal under den sista månaden som dessa kraschar inträffade. Klippte vi fem timmar på en dag så kanske det rörde sig om 15-20 gånger. Oftast räckte det med att starta om datorn och fortsätta till nästa frysning men har varit i kontakt med Adobe så många gånger att det inte går att räkna då de fått fjärrstyra och rätta till problemen. Därför så hatar jag detta hemska program! Samtidigt är det ju fantastiskt när det fungerar! Har vid ett par tillfällen bett teknikern gå in och kolla min dator om han eller hon kunnat peka på en svag länk men de säger alla att min dator bör räcka. Detta handlar inte om 4k redigering utan vanlig hd.
   Det jag själv tror kan vara den svaga länken är processorn som har hängt med ett tag och det är en i5 2500k vilken i och för sig många säger vara mycket bra. Nvidia Geforce GTX960, 16 ram ssd + vanliga.
    
   Är på gång in i ett nytt projekt men känner att jag vågar inte fortsätta så här då det ger mig svaga nerver.. Flera har rekommenderat Final Cut X och menar att det är betydligt smidigare och stabilare.
   Samma sak i det avseendet med Premiere, det hackar och hänger sig på tidslinjen konstant. Håller på att få gråa hår emellanåt när man ska gå tillbaks och kolla. I alla fall säger personerna jag pratat med att Final Cut inte håller på sådär.
   Vill inte ge mig på varken Sony vegas eller Edius utan hålla mig till de stora eftersom jag är ganska oteknisk och beroende av att kunna få tips på nätet. Alltid bra med många användare som blir = många tips!
    
   Frågan är vad ni som är tekniskt duktiga att jag ska göra? Uppgradera datorn med en ny processor och lite annat och hoppas på det bästa eller lämna Adobe och satsa på Final Cut och i så fall hur pass kraftig Mac bör man ha som är lagom för uppgiften. Inget överdrivet. Spelar aldrig och det kommer inte att bli tal om 4k. Inte nu och inte sen! Blir ju ganska dyr fråga i så fall. Samtidigt så måste jag ha ett fungerande system.
    
   Mycket tacksam för alla svar!
    
   Vänligen
   Anders
×
×
 • Create New...