Jump to content

Filmer blir svårare och svårare att förstå..


Jak00b
 Share

Recommended Posts

Tjena, jag tycker att filmer nu för tiden börjar bli alldeles för psykologiska eller vad man säger.

Jag är inte korkad eller så men de kommer mer och mer filmer ut som man knappt förstår handlingen. exempelvis senaste bondfilmerna är det så mycket på en gång så man fattar inte vad han vill. Batman tyckte jag också va fett knepig i början iaf.. Jag antar att kritikerna inte vill verka osmarta och då ger filmerna högt betyg. Jag tyckte iofs att bondfilmerna fortfarande är bra men de är inte lika mycket sköna repliker och glimten i ögat som med pierce brosnan, nu är bond bara ledsen hela tiden. Batman filmen ligger 4a på imdb, ett tag låg den till och med 1a, jag har försökt kolla på den 2 gånger men somnade båda gångerna. Men nu har jag sett den iaf och den är knappast värd en 4e plats på imdb, det kan visserligen vara för att han som spelar jokern har dött å de blir martyr av det hela men.

Är det någon som håller med om att filmer blir svårare att förstå nu för tiden eller har jag tappat en stor mängd hjärnceller?

 

edit:

Alltså folk verkar tycka att jag är knäpp men, alltså dom två senaste bondfilmerna är helt okej men de är helt enkelt inte bond. Han är så deppig och seriös. Med pierce brosnan och roger more och dom där snubbarna var det mycket mer humor i och roliga repliker, nu är det typ en rolig sak per film. Batman, helt okej men fortfarande inte värd en 4e plats på imdb, det finns så sjukt många bra filmer som är mycket bättre och mer genomtänkt och bättre story än den batman filmen. Den har inget speciellt, det är ingen sån film som man kommer ihåg och tipsar folk om att se om 5 år.

Link to comment
Share on other sites

Jag håller med Jak00b. Jag är inte heller dum i huvudet vad jag vet, men Quantom of Solace var inte helt lätt att förstå, utan det är mycket som är oklart. Klart man fattar handlingen i stort, men det är ett antal detaljer som kräver att man hänger med ordentligt, har förra filmen i färskt minne och tänker efter lite. Så var inte filmer förr, utan den första filmen jag minns som var sån var Mission Impossible. Då kändes det som ett färskt grepp att låta mycket vara osagt och låta publiken tänka själv, men nu börjar det nästan kännas tjatigt. Kan inte en film få vara rak och enkel?

 

Snabba klipp är en annan sak, och även där tycker jag faktiskt att det går väl långt ibland, men komplicerad handling är också en trend.

Link to comment
Share on other sites

Vem har sagt att svår att förstå betyder djup?

 

Tyvärr finns det många filmmakare som verkar tro att det är samma sak. John Augusts polare har ett bra uttryck för det:

My friend Rawson has a good phrase for it: “Playing obscurity for depth.” It’s the tendency of a screenplay — or an actor — to make weird choices that the audience won’t understand. The audience, fearing that they just didn’t “get it,” will label the writing or performance brilliant.

 

Saken är den är att det är hur enkelt som helst att göra en handling svår att förså. Faktum är att den lätt blir det även om man inte menar det om man inte lägger jobb på att berätta den på ett tydligt sätt.

Link to comment
Share on other sites

Jag asvkyr filmer som man fortstar hur latt som helst. De basta filmerna ar de som man behover lite tid att reflektera.

 

Jag ogillar ocksa folk som inte fattar att ibland sa ar det en grej i en film att man inte ska forsta vissa saker tills ett viss skede. - Inte fan blir folk sura nar de inte far se "vem mordaren ar" forsta minuten i filmen, det ar ofta mer att man blir sur om man vet pa direkten "vem mordaren ar".

 

Denna "jag maste forsta pa direkten o folja med"-grejen ar lite skum, film noir, eller t.ex. Memento bygger pa att man ska vara lika confused som hjalten i filmen.

 

Sen ar inte varden svart eller vit, ond eller god, dar man kan gora snabba forklaringar som "han gjorde sa for han ar ond". Att gora samma sak i film ar bara trakigt och yttligt oftast sa ar det flera faktorer som spelar roll och darmed sa blir det lite mer diffust om vad en karaktar ar, vilket ocksa gor dem mer intressanta och tredimensionella.

Link to comment
Share on other sites

Jag tror att det där med att förstå filmer är olika från person till person.

Min mor och syster sitter ofta och frågar om olika saker i filmerna, medan jag har väldigt lätt för att förstå och därav aldrig frågar något.

 

Fan vad du är smart Laston! Men håller du med om att filmer har blivit svårare att förstå de senaste åren? Själv har jag svårt att hänga med i handlingen om det är viktigt att hålla reda på utseende och namn på en massa personer, för jag har svårt för att minnas ansikten på film.

 

Sen är Memento inte svår att förstå när man sett hela filmen. Det är inte såna filmer jag pratar om. Memento har en väldigt rak och enkel handling, och är samtidigt hur spännande som helst. Men slutet av Quantum of Solace är svårt eftersom mycket är utelämnat, och man måste komma ihåg detaljer från förra filmen för att över huvud taget hänga med i delar av handlingen. Det är det som verkar vara en trend som kommit de senaste åren.

Link to comment
Share on other sites

Jag tycker om något att filmerna har blivit dummare och dummare på senaste tiden. Om vi tar saw filmerna som exempel, så tvångsmatas ju tittarna med lösningen, du får ju se hela filmen i repris i slutet så att du absolut inget går att missförstå.

 

Jag orkar sällan se amerikanska filmer nu för tiden, oftast behöver man inte kolla mer än på omslaget för att lista ut hur hela filmen ska börja, utspela sig och sluta.

Link to comment
Share on other sites

[citat=vilcans]Fan vad du är smart Laston! Men håller du med om att filmer har blivit svårare att förstå de senaste åren? Själv har jag svårt att hänga med i handlingen om det är viktigt att hålla reda på utseende och namn på en massa personer, för jag har svårt för att minnas ansikten på film.

 

Sen är Memento inte svår att förstå när man sett hela filmen. Det är inte såna filmer jag pratar om. Memento har en väldigt rak och enkel handling, och är samtidigt hur spännande som helst. Men slutet av Quantum of Solace är svårt eftersom mycket är utelämnat, och man måste komma ihåg detaljer från förra filmen för att över huvud taget hänga med i delar av handlingen. Det är det som verkar vara en trend som kommit de senaste åren.[/citat]

Jag kan inte säga att jag har upplevt att filmerna har blivit svårare att förstå, but then again så har jag ju väldigt enkelt för att förstå ;). Jag måste vara född till filmförståare(?!)

Det var en väldigt svår fråga för mig att ge ett bra svar på. Men det där med utseende och namn har jag inga svårigheter med.

 

Jag tror och hoppas att nästa Bond-film kommer att bli en direkt uppföljare till Quantum of Solace, precis som den är en direkt uppföljare till Casino Royale. Där borde förhoppningsvis det som blivit utelämnat i QoS få svar. Senast de hade nästintill direkt uppföljande Bond-filmer var väl under Connery's tid?

 

Nu vet jag inte om jag har gett svar på något, eller om jag bara har suttit och svamlat i den kalla natten, men jag hoppas jag har tillfört något till debatten.

Link to comment
Share on other sites

Jag håller verkligen med i detta. Var och såg Max Payne på bio.....och det var något av det dummaste jag har sett. Det kändes så fel. Om filmmakarna inte brydde sig om filmen, varför skulle jag bry mig?

 

 

Tacka vet jag "No Country for Old Men" eller "The Dark Knight".

Link to comment
Share on other sites

Jag håller verkligen med i detta. Var och såg Max Payne på bio.....och det var något av det dummaste jag har sett. Det kändes så fel. Om filmmakarna inte brydde sig om filmen, varför skulle jag bry mig?

 

 

Tacka vet jag "No Country for Old Men" eller "The Dark Knight".

 

aa, no country for old men håller jag med om att är jävligt skön. Dark knight duger men är överskattad

Link to comment
Share on other sites

Man måste inte förstå för att uppskatta bra konst.

Ta alla Tarkowskys mästerverk, har man inte läst filosofi/religion/filmvetenskap förstår man inte mycket dom första gångerna (av den inre handlingen dvs) man ser filmerna. Men det spelar ingen roll. Dom är så oehört njutnigsfulla. Tillfredställelsen av att förstå mer och mer för varje gång är underbar, som ett vin eller en fin ost som växer med värdighet.

 

Dagens filmer är ofta så jävla korkade att man vill spy. Dock ser åtminstone jag ett ljus sedan något år tillbaks, åtminstone jag tycker att vi har en ny filmvåg på väg från Hollywood med mer välarbetade manus och filmer.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...