Jump to content

.mpg till .avi?


mackie
 Share

Recommended Posts

Hej!

 

Jag är rätt ny i filmskaparvärlden och skulle behöva eran hjälp. Vi är ett gäng som skall göra en instruktions-DVD i fotboll för knattar och då har jag en fråga som jag skulle vilja ha besvarad:

 

Kameran som vi har lånat från skolan är en kortkamera och den sparar filerna i .mpg-format, något som Adobe Premiere verkar vägra att jobba med ("The file was recorded at an unsupported rate.."). Jag har även hört att det är ett dåligt format att redigera i. Jag tänkte då komprimera filerna till avi-format men jag vill inte köra i råformat (eller vad det kallas) utan tänkte köra exempelvis Xvid innan jag importerar i Premiere pga liten hårddisk. Är detta den bästa codecen för detta? Vilka inställningar skall man använda sig av osv? Att kvalitéten dras ned är jag medveten om och det är helt okej, bara inte slutprodukten blir allt för suddig och ful.

 

Tack på förhand!

Link to comment
Share on other sites

Tack för svaret Max! Nu till några följdfrågor:

 

1. Skall jag behålla ursprungsupplösningen(704x576) och frame raten(25) när jag konverterar till DV AVI?

 

2. Slutprodukten skall som sagt vara en DVD med en meny där man kan navigera sig enkelt. Den simpla menyn hade vi tänkt göra i Nero. När vi är klara med redigeringen, vilken codec skall vi då använda oss av då? Måste man ha någon speciell med tanke på att det skall bli en DVD eller fixar Nero detta själv?

Link to comment
Share on other sites

DV i 4:3 (och faktiskt även i 16:9) är alltid 720 x 576 så du blir tvungen att antingen skala upp eller leva med 8 pixlar svart till hö och vä i DV klippet. Testa bägge varianterna och kolla så du får en korrekt Pixel Aspect Ratio - dvs så klippet ser "rätt" ut (testa ex så att en avfilmad cirkel faktiskt är rund och inte oval).

 

DVD är MPEG2 men jag gissar att Nero fixar det per automatik. Du kan också skapa MPEG2-filen i PPro om du vill.

 

/Max

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...