Jump to content

Musikvideo: Anxious sleep. 3 sidor.


Daniel Hållquist
 Share

Recommended Posts

Ny titel: “Drömmen om morgondagens frälsning”

 

Den talar sitt tydliga språk. Det finns människor som bär på ofattbart stora sår inom sig, sår som blivit så pass infekterade att de aldrig någonsin kommer läkas, den enda ”frälsning” som dessa människor kan hoppas efter är att få dö, att få slippa världen och att få slippa smärtan, och därmed bli ett med sig själv och med den högre makt som många kallar för ”Gud”.

 

INT. SOVRUM - NATT

 

En 25-ÅRIG MAN sover oroligt på sängen.

 

INT. MÖRKT RUM - NATT

 

Mörker. Mannen befinner sig i ett okänt rum. Ett strålkastarljus tänds.

 

Där sitter nu en 40-ÅRIG KVINNA med en 8-ÅRIG POJKE i sitt knä. Hon har en svart klänning med vacker urringning och ett krucifix runt halsen. Hon smeker pojken över håret, som är helt klädd i vitt.

 

Mannen ser på dem. Pojkens uppgivna blick tränger in i åskådaren.

 

Mannen håller i ett fotografi på pojken och när han ser på det förbytts det framför hans ögon till han själv.

 

Kvinnan masserar pojkens hårbotten med fingertopparna. Hon blundar. Ler. Det ser ut som om hon njuter.

 

Nu står mannen alldeles bredvid dem. Han ser på pojken och pojken ser tillbaka på honom. Kvinnan fortsätter smeka pojken över håret. Pojken tar bort hennes hand. Efter det blir hon helt stilla. Mannen sträcker ut sin hand åt pojken. Pojken attackerar honom och biter honom i handen.

 

INT. SOVRUM - NATT

 

Mannen sover i sängen. Persiennerna är neddragna. Mannen vaknar tvärt och sätter sig upp med ett ryck. Han gråter, fryser så han skakar, och tar sig om handen.

 

INT. TOALETT - NATT

 

Mannen stänker vatten på ansiktet och torkar sig sedan med en handduk.

 

INT. VARDAGSRUM - MORGON

 

Solljus skiner in mellan gliporna i persiennerna. Mannen sitter och kollar på hårdporr på datorn.

 

Kvinnan går in i rummet och går upp bakom honom. Solljuset faller på krucifixet och ger liv åt det. Mannen känner av hennes närvaro och blir alldeles stel i kroppen. Hon böjer sig ned och ser på honom. Han har svettdroppar i ansiktet och ögonen är glansiga av tårar. Hon rör vid hans kind. Han huttrar och säger något otydligt.

 

INT/EXT. TUNNELBANEVAGN - DAG

 

Mannen sitter i en tom tunnelbanevagn och fipplar nervöst med händerna.

 

INT. PARK - DAG

 

Mannen sitter på en parkbänk och hetsröker en cigarett. Då kommer kvinnan gåendes med en barnvagn. Hon ler åt honom. Ett förvridet leende. En parodi på ett lyckligt och naturligt leende. När hon går förbi slickar hon sig om läpparna. Mannen springer ikapp och knuffar omkull henne, tar barnvagnen och springer iväg med den. Kvinnan reser sig upp och ser efter honom. Hon visar inga som helst känslor av förtvivlan.

 

INT. PARK - DAG

 

Parken är öde. Mannen tar upp bebisen från barnvagnen. Det visar sig vara en leksaksdocka. Han trycker den mot bröstet och springer vidare.

 

EXT. GATA - DAG

 

Gatan är helt tom förutom mannen som springer upp för gatan med dockan tryckt emot bröstet.

 

INT. SOVRUM - DAG

 

Mannen ligger på rygg i sängen och håller dockan hårt i famnen. Han har rött läppstift, strumpbyxor, blommig femtiotals klänning. Han ser på dockan en lång stund och börjar sedan gråta lyckotårar.

 

INT. SOVRUM - DAG

 

Han dansar runt med dockan och gråter av glädje.

 

Då, helt oväntat, slocknar ljuset.

 

INT. KORRIDOR - DAG

 

Nu går han längs en korridor. Någon har knutit fast ett snöre i dockan och drar den emot sig. Dockan försvinner runt hörnet. Mannen stannar och ser sig nervöst omkring.

 

INT. KORRIDOR - DAG

 

Så går han runt hörnet, tar sig förskräckt över munnen och faller ned på knä. På golvet ligger dockan i en pöl med blod. Någon har halshuggit huvudet och stuckit ett tjugotal nålar i det.

 

EXT. SKOG - KVÄLL

 

En mörk skog. Mannen gräver en liten grav mitt ute i ingenstans. Han är klädd i vuxenblöja och tunn ögonbindel och han suger på en napp. Kvinnan står ett par meter bakom honom och dricker ett glas med champagne. Mannen gräver färdigt sin grav och begraver dockan. Hon smeker honom över håret och tar sedan av honom ögonbindeln. De ser på varandra. Han ser ned i hennes urringning och rör vid krucifixet. På krucifixet finns fem ädla stenar, som utmärker Kristi sårmärken.

 

INT. SOVRUM - NATT

 

Kvinnan ger honom smisk på stjärten med en rotting. Han skriker ut med varje rapp.

 

INT. TOALETT - NATT

 

Mannen ser sig själv i badrumsspegeln. Hans ansikte är blodkladdigt. Detsamma gäller resten av kroppen. Han borstar tänderna och tandkrämslöddret rinner ned längs hakan och halsen likt fradga. Han ler vansinnigt.

 

BANG!

 

Dörren buktar sig. Det är någon som försöker slå sig in. Mannen ser på dörren.

 

INT. TOALETT - NATT

 

Han är fortfarande blodig. Han slår på badrumsspegeln med knytnävarna. Han slår hårdare och hårdare. Han skallar badrumsspegeln. Igen. Igen. Och igen. Hans ögon rullar, käkarna är hårt sammanpressade och kroppen skakar av ryckiga rörelser. Så förlorar han medvetandet.

 

Tio sekunder senare slås dörren upp och in rusar två stycken POLISER, samt en SJUKVÅRDARE. De ser på honom. Han ser upp i taket. Ögonen öppna. Stilla. Döda.

 

/Daniel Hållquist

Link to comment
Share on other sites

Åh kul att du gillade det! Den är ju rätt provoaktiv §e

 

Jo det är meningen att man ska känna att man är fast i en mardröm. Inspirerades lite av ”Den andalusiska hunden” av Dali och Bunuel.

 

Målet med manuset var enkelt, att skriva en musikvideo som är lika obehaglig och äcklig som Slayers "God Hates Us All" och Marilyn Mansons "The Beautiful People". Fast samtidigt ville jag berätta en liten historia medans jag gjorde det. Manuset är endast på 3 sidor eftersom låten Anxious sleep med The Hellfire Clan (min kusin Martins band, kolla upp dem, de är jävligt bra) är på tre minuter.

 

Jag har faktiskt funderat på att göra ett kortfilmsmanus av det, skriva lite dialog, kanske skriva in flera karaktärer. Göra som du sa, gå på djupet av det hela.

 

Kommentera gärna på mitt andra manus ”Crash, Smash, Klamydia”!

 

/Daniel

Link to comment
Share on other sites

Okej!

 

Ja gud jag var så klantig att jag missade det där med musikvideo. Det är nästan lättare att få flyt i historien när man tänker den som en musikvideo.

 

Men jag tycker definitivt att du kan bygga vidare på historien och göra iaf, en kortfilm av den. Också dvs.

 

Kan nog bli jäkligt häftigt om delar av scenerna händer i slow motion. Tex när han springer med dockan. Eller det kanske du skrev?

 

Ska kika vidare!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Du sa det själv! Som en Marilyn Manson video! Tyvärr inget nytt i det..

 

Dock inget fel i manuset i sig men vill du chokera, uppröra och väcka debatt så får du nog göra bättre ifrån dig!

 

Kolla lite på Takashi Miike filmer...

Link to comment
Share on other sites

Äntligen! :)

 

Du, Carl, djupare än en video med Marilyn Manson tycker jag allt att den är …

 

Ett tips: Läs den utifrån en Freudiansk läsning. Den får en helt annan mening om man gör det. För det finns en poäng bakom alla scener, de är inte där för att enbart chockera, utan för att berätta en historia. Det är jämt det jag är mest intresserad av.

 

Googlade på Takashi Miike: Han verkar intressant. Är han bra eller är han bara provokativ för sakens skull?

Link to comment
Share on other sites

Googlade på Takashi Miike: Han verkar intressant. Är han bra eller är han bara provokativ för sakens skull?

 

Jag skulle ljuga om jag sa att ja tyckte han gjorde bra filmer! Inte min typ av film i 90 min. men jag har en polare som jobbar som recensent åt internationella tidningar ang. Japanska filmer så jag har "genomlidit" en och annan Miike rulle och han är jävligt bra på att uppröra! Han tar upp såna ämnen, typ incest, extremt våld etc..

 

Kolla in hans film Visitor Q, hyfsat sjuk !!

 

Personligen så gillar jag inte kortfilmer, skriver inte heller några och de flesta jag sett ger mig ingenting tillbaka..

Men skulle jag nånsin skriva en så skulle den påmina endel om din, dvs. att man i ca 10-15 min tar upp ett ämne som är jävligt otäck och extremt tabu belagt såsom incest, trafficking, självmord, sex av alla slag, domestic violence etc..

Nånting som skulle få tittaren att tänka efter eller vända bort blicken. Det finns ingenting som är så otäckt som verkligheten och vad vi som människor är kapabla till att göra mot andra och oss själva!

 

Jag tycker du ska skippa musikvideo upplägget helt och satsa på att skriva det som en kortfilm..

 

Lycka till!

 

Carl76

Link to comment
Share on other sites

Jag ska kolla upp honom. Kanhända att han gör filmer som tilltalar mig.

 

Jag gillar egentligen inte heller kortfilmer. Det är sällan jag brukar få ut någonting av att se dem. De känns heller inte särskilt viktiga att skriva, iaf inte när man som jag, mera strävar efter att bli manusförfattare, inte regissör. Då kan man lika gärna ge sig i kast med ett långfilmsmanus, eller i varje fall ett novellfilmsmanus, om nu det skulle kännas för stort och svårt.

 

Det finns några få undantag, förstås, bland annat den här sataniska lilla konst-kortfilmen. Jag skulle gärna göra allvar av att filma den. Det skulle garanterat bli en upplevelse att minnas. Dramatiskt. Roligt.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...