Jump to content

Betyder 35 mm film = 35 megapixel


neolit
 Share

Recommended Posts

För ett tag sedan gick jag på en videokurs via en förening. Jag frågade vår lärare om varför video inte på något sätt kan komma och bli som film (kvalitéen alltså). Han svarade med att säga att 35 mm filmen betyder lika med 35 megapixel, om man skulle mätta det så. Stämmer det?

 

 

Neo

Link to comment
Share on other sites

nej, 35 betyder att filmremsan är 35 mm bred. Samma som sitter i vanliga småbildskameror.

 

Hur stor upplösning filmen har beror på dess ljuskänsligher och typ. I filmen ligger ljuskänsliga silverkorn. Till skillnad från pixlar i en videobild så ligger de inte symmetriskt.

 

/KN

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Grovt räknat kan man säga att S35-formatet har en "upplösning" på 4153 x 3112 pixlar (~12,9 mpix), eftersom minsta återgivningsbara detaljen på negativet är 0.006mm stor. Motsvarande för S16mm är 2058 x 1237 pixlar (~2,54 mpix) och för 65mm 8746 x 3835 (~33,5 mpix) i 5-perf-format.

Link to comment
Share on other sites

Hoppas jag gör det enklare för även om jag kanske kan förstå ovanstående inlägg så blir jag förvirrad.

 

Det du frågar om har absolut ingenting med megapixel att göra. Megapixel anger endast hur många punkter en sensor på en kamera kan ta mot. Storleken på sensorn är oftast inte riktigt lika stor som hos en kamera där du använder film. Du får därför räkna om bländare mm om du använder gamla objektiv till en ny kamera.

 

Nu är jag ute och cyklar lite men jag har hört siffran 0,85 någonstans så om du har ett gammalt objektiv anpassat för 35mm får du ta det gånger 0,85 för att få fram den verkliga brännvidden. När du tar en bild med en analog kamera finns egentligen inga begränsningar när det gäller upplösningen då inte bilden är tagen i pixlar. Du kan i princip förstora den hur mycket du vill utan att se några pixlar, den blir dock mindre skarp ju större du gör den och det har helt enkelt att göra med att förstoringsapparaten inte kan belysa en hur stor bild som helst.

 

Nu blev jag luddig men jag hoppas jag var något sånär korrekt.

Link to comment
Share on other sites

TS frågade nog inte om hur brännvidden påverkas av en mindre sensor, han ville nog veta hur hög upplösningskvalité 35mm om man jämför med digitalt format. De siffror jag uppgivit beräknas på att den minsta detaljen på ett negativ får vara minimum 0.006mm stor för att kunna återgivas. En "pixel" i den digitala världen motsvaras alltså av en 0.006mm stor punkt på ett filmnegativ. Punkten multipliceras med negativets yta (i fallet S35 = 24.29mm x 18.67mm) och man får fram en "megapixelmotsvarighet".

 

Blev det klarare nu? :)

Link to comment
Share on other sites

Nu är jag kanske ute och seglar: Är film och DV överhuvudtaget gämförbart genom att gämföra siffror? Det jag tycker borde vara intressant är hur hög upplösning måste man ha för att det skall se lika fint ut som film?

 

På en pixelbaserad bild sitter ju pixlarna alltid på samma ställe. På en filmbild kanske kornen kan gämföras med pixlar, men i rörlig bild sitter ju aldrig ett korn på samma ställe hela tiden. Kornen flyttar ju runt helt slumpmässigt och visuellt får man högre upplösning på den rörliga bilden än vad kornstorleken anger, så länge filmen rör på sig.

 

Nu spekulerar jag bara: Man bör väl ha minst samma pixelantal på en pixelbaserad rörlig bild som den minsta gemensama ytan som alla runthoppande pixlar kommer att överlappa varandra under en given tidsrymd. Tidsrymden bör vara mindre än den tid ögar behöver för att uppfatta en förändring.

Den som läst matte och känner till mängder och unioner kanske kan tänka sig en mängd som ett korn, och nästa frame har en annan mänd etc, och den överlappande ytan är unionen. Storleken på unionen är den givna pixelstorleken.

Link to comment
Share on other sites

Kornen har vist med upplösningen att göra. Hur många och hur stora silverkorn en film har ger filmens upplösning. Den mäts i linjer/mm och diskuterades långt innan digitala bilder.

Man kan scanna en filmruta hur stort man vill men när man går över filmens upplösning så får man bara större silverkorn.

 

/KN

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...